Ухвала
від 09.01.2024 по справі 750/218/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/218/24

Провадження № 2/750/611/24

У ХВ АЛ А

09 січня 2024 року м. Чернігів

Суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Маринченко О.А., перевіривши додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України при пред`явленні позовної заяви ОСОБА_1 до Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі філії «Чернігівська дорожньо-експлуатаційна дільниця» Дочірнього підприємства «Чернігівський облавтодор» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

в с т а н о в и л а :

05 січня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до Деснянського районного суду м. Чернігова з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі філії «Чернігівська дорожньо-експлуатаційна дільниця» Дочірнього підприємства «Чернігівський облавтодор» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Дана позовна заява має бути залишена без руху, оскільки подана без додержання вимог, викладених у статті 175 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Так, відповідно до пункту 2 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування(дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові)(дляфізичних осіб)сторін таінших учасниківсправи,їх місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштовий індекс,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України(дляюридичних осіб,зареєстрованих зазаконодавством України),а такожреєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб -громадян України(якщотакі відомостіпозивачу відомі),відомі номеризасобів зв`язкута адресиелектронної пошти,відомості пронаявність абовідсутність електронногокабінету.

Згідно із статтею 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно до статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Водночас, частиною третьою статті 95 Цивільного кодексу України визначено, що філії та представництва не є юридичними особами.

Позивачем пред`явлено позов до Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі філії «Чернігівська дорожньо-експлуатаційна дільниця» Дочірнього підприємства «Чернігівський облавтодор», при цьому у позовній заяві вказано ідентифікаційний код філії «Чернігівська дорожньо-експлуатаційна дільниця» - 31079044, яка не є юридичною особою, а місцезнаходження - Дочірнього підприємства «Чернігівський облавтодор».

Таким чином, позивачу необхідно уточнити, хто є відповідачем у даній справі та зазначити про нього відомості, як це передбачено пунктом 2 частини третьої статті 175 ЦПК України.

Також, позовна заява не містить відомостей про наявність або відсутність в учасників справи електронного кабінету, а тому позивачу необхідно вказати такі відомості в позовній заяві.

Крім того, частиною першою статті 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Відповідно дочастини першоїстатті 5 ЦПКУкраїни здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Тобто, суд захишає вже порушене право, а не те, яке може бути порушено в майбутньому.

Частиною першою статті 175 ЦПК України передбачено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно із пунктом 4 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позивач у позовній заяві, в тому числі, просить стягнути з відповідача середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні, починаючи з 25 грудня 2023 року до дня проведення фактичного розрахунку, але не більше шести місяців, однак такі вимоги є нечіткими і не зрозумілими та стосуються прав, які можуть бути порушені у майбутньому.

А тому, позивачу необхідно уточнити зміст позовних вимог.

Відповідно до частини першої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 175, 185, 258-261 ЦПК України,

у х в а л и л а :

Позовну заяву ОСОБА_1 доВідкритого акціонерноготовариства «Державнаакціонерна компанія«Автомобільні дорогиУкраїни» вособі філії«Чернігівська дорожньо-експлуатаційнадільниця» Дочірньогопідприємства «Чернігівськийоблавтодор» простягнення заборгованостіпо заробітнійплаті тасереднього заробіткуза часзатримки розрахункупри звільненні- залишити без руху.

Запропонувати позивачу в 3 денний строк з дня отримання копії ухвали усунути вказані недоліки.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог даної ухвали у вказаний строк, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

У разі подання уточненої позовної заяви чи додаткових документів у зв`язку з виконанням ухвали судді, надати їх відповідно до вимог статті 177 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала суду не оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Суддя О.А. Маринченко

СудДеснянський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116161785
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —750/218/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Маринченко О. А.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Маринченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні