Ухвала
від 09.01.2024 по справі 342/8/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/8/24

Провадження №2/342/169/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

09 січня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Андріюк І.Г., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , та просить позбавити відповідача батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України. Судовий збір сплачено згідно з вимогами законодавства. Позивачка є особою, яка має процесуальну дієздатність.

Відповіддю № 393590 від 04.01.2024, сформованою засобами підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» на виконання вимог ч.8 ст.187 ЦПК України, стверджується, що в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація про відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За даними реєстру територіальної громади відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що стверджується повідомленням Городенківської міської ради Івано-Франківської області від 08.01.2024 № 68, отриманим судом на виконання вимог ч.6 ст.187 ЦПК України.

Справа підсудна Городенківському районному суду Івано-Франківської області. Відомості про обставини, які перешкоджають відкриттю провадження у справі, на даний час відсутні.

Із позовною заявою позивачка подала до суду заяву та, покликаючись на ст.19 СК України, ст.53 ЦПК України, просить залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Службу у справах дітей Городенківської міської ради Івано-Франківської області (місцезнаходження: вул. Шевченка, 77, м. Городенка, Івано-Франківська область) та зобов`язати її подати висновок стосовно доцільності позбавлення батьківських прав.

При вирішенні даної заяви враховуються положення п.7 ч.2 ст.187 ЦПК України, де передбачено, що в ухвалі суду про відкриття провадження у справі зазначається результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою

учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі, - визначено ч.5 ст.53 ЦПК України.

Згідно ч.4 ст.19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Частина 5 згаданої статті визначає, що орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Приймаючи до уваги положення ст.53 ЦПК України, ст.19 Сімейного кодексу України, суд вважає, що заяву позивачки слід задовольнити, залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, - орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Городенківської міської ради Івано-Франківської області (місцезнаходження: вул. Шевченка, 77, м. Городенка, Коломийський район, Івано-Франківська область). Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, подати суду письмовий висновок щодо розв`язання спору.

Згідно ч. 3 ст. 187 ЦПК України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно п.4 ч.2 ст.187 ЦПК України в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

На дотримання вимог ст. 19, ч.4 ст.274 ЦПК України справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження. Проведення підготовчого засідання у справі є необхідним.

У позовній заяві позивачка для підтвердження позовних вимог просить викликати у судове засідання та допитати в якості свідків жителів с. Сороки Коломийського району Івано-Франківської області: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Враховуючи вимоги ч.1 ст.91 ЦПК України, відповідно до якої виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи, п.7 ч.2 ст.187 ЦПК України, суд вважає, що клопотання позивачки про виклик у судове засідання свідків слід вирішити у підготовчому засіданні.

На підставі наведеного, ст. 19 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 19, 91, 53, 181, 187, 190-191, 193, 199, 260, 261, 274 ЦПК України,-

п о с т а н о в и в:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Заяву позивачки задовольнити.

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, - орган опіки та піклування в особі служби

у справах дітей Городенківської міської ради Івано-Франківської області (місцезнаходження: вул. Шевченка, 77, м. Городенка, Коломийський район, Івано-Франківська область).

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання в справі відбудеться 01 лютого 2024 року о 10.30 год у приміщенні Городенківського районного суду Івано-Франківської області (вул. Героїв Євромайдану, 7, м. Городенка, Коломийський район, Івано-Франківська область, зал судових засідань № 4).

У випадку заперечення проти позову, надати відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше першого підготовчого засідання у справі, для подання до суду відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, його копію та додані до відзиву документи відповідач повинен надіслати (надати) іншим учасникам справи. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст.179-180 ЦПК України позивачка може подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення щодо відповіді позивачки на відзив протягом п`яти днів з дня вручення відповідного відзиву чи заперечення на відзив, але не пізніше початку розгляду справи по суті. Одночасно з надісланням (наданням) до суду зазначених документів, їх копії сторона повинна надіслати (надати) іншим учасникам справи.

Згідно ч.1 ст.193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

У зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи зобов`язати позивачку не пізніше двох днів з дня вручення їй копії цієї ухвали направити залученій третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Повідомити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, про її право подати суду у строк до 01.02.2024 письмові пояснення щодо позову або відзиву, які повинні відповідати правилам, встановленим частинами третьою-шостою статті 178 ЦПК України.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до початку розгляду справи по суті.

Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, - орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Городенківської міської ради Івано-Франківської області подати суду у строк до 01.02.2024 письмовий висновок щодо розв`язання спору, а саме: доцільності позбавлення відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав стосовно його малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК України копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, її учасники можуть отримати в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, веб-адреса сторінки суду - https://court.gov.ua/sud0905/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Андріюк І.Г.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116166663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —342/8/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні