Ухвала
від 09.01.2024 по справі 404/13/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/13/24

Номер провадження 2-о/404/2/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2024 року Суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда Іванова Н.Ю., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Кіровоградської міської ради, про звільнення опікуна від виконання опікунських обов`язків у порядку окремого провадження

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про звільнення опікуна від виконання опікунських обов`язків у порядку окремого провадження, просила звільнити її від повноважень опікуна щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування своєї заяви зазначала, що за сімейними обставинами в інтересах дитини виникла необхідність звільнити її, як опікуна, від виконання опікунських обов`язків над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Посилалась на норми ст. 63 ЦПК України, а також на ст. 300 ЦПК України.

Суддя, дослідивши матеріали надані в обґрунтування заяви, встановив наступне.

Рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 04 березня 2014 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна та стягнення аліментів, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: орган опіки та піклування Кіровоградської міської ради, задоволено частково. Позбавлено батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановлено опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Призначено опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Стягнуто з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ОСОБА_1 на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів (заробітку) щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 02 жовтня 2013 року і продовжуючи до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 . Стягнуто з ОСОБА_3 в дохід держави судовий збір в розмірі 243 грн. 60 коп.

Відповідно до ст. 243 СК України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Згідно ст. 151 СК України особа може бути звільнена від обов`язків опікуна або піклувальника дитини у випадках, передбачених Цивільним кодексом України, а також тоді, коли між опікуном, піклувальником та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування.

Статтею 75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку. Суд, якщо він призначив піклувальника, або орган опіки та піклування може звільнити піклувальника від його повноважень за заявою особи, над якою встановлено піклування. За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Заявник у подані заяві посилається на норми ст. 300 ЦПК Україні, якою врегульовано питання заміни опікуна або піклувальника при обмеженні цивільної дієздатності фізичної особи або визнання фізичної особи недієздатною, яке вирішується в порядку окремого провадження.

Відповідно ж до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 2 ст. 293 ЦПК України передбачено перелік справ, які суд розглядає в порядку окремого провадження, розгляд справ про звільнення від повноважень піклувальника неповнолітньої дитини, позбавленої батьківського піклування, та призначення іншого піклувальника цією нормою не передбачено.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про необхідність відмови у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , оскільки діюче законодавство України не передбачає вирішення судом питання про звільнення опікуна від виконання опікунських обов`язків в порядку окремого провадження.

Керуючись ст. 258, 260, 261, 268, 293, 294, 315 ЦПК України

У Х В А Л И В:

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Кіровоградської міської ради, про звільнення опікуна від виконання опікунських обов`язків у порядку окремого провадження відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали складено 09.01.2024 року.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда Н. Ю. Іванова

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116166859
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —404/13/24

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні