Ухвала
від 09.01.2024 по справі 348/2724/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №348/2724/23

Номер провадження 2-о/348/8/24

09 січня 2024 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді О.Ю. Максименко

присяжних Н.М. Купчак

Т.Б.Дем`янчука

за участю секретаря судових засідань О.Р. Боєчко

за участю представника заявника ОСОБА_1

за участю адвоката В.М.Романка

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Надвірна цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Делятинської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, як органу опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною,

У с т а н о в и в :

Заявник Виконавчий комітет Делятинської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, як орган опіки та піклування, звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 .

Заявник заявивклопотання пропризначення по справі судово-психіатричноїекспертизи зметою визначенняпсихічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та її здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, а також витребувати у Комунального некомерційного підприємства "Надвірнянська центральна районна лікарня" історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Адвокат Романко підтримав клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та витребування доказів.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2, 3 ст.77ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно ч. 3 ст. 102, ч. 1 ст. 103 ЦПК України, висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається зі змісту п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Пунктом 1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я № 397 від 08.10.2001 року, визначено, що судово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Суд констатує,що зметою встановленняпсихічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними необхідні спеціальні знання. Наявних у матеріалах справи даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи достатньо для призначення експертизи, а тому суд вважає, що у даній справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, з метою її правильного вирішення по суті.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу.

Для проведення судово-психіатричної експертизи суд вважає за необхідне витребувати у Комунального некомерційногопідприємства "Надвірнянськацентральна районналікарня" історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 , оскільки дані документи містять лікарську таємницю і самостійно надати ці документи заявник не в змозі.

Відповідно до ч. 8 ст. 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Враховуючи з`ясовані судом обставини, проведення вказаної експертизи по даній справі, на переконання суду слід доручити Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", місцезнаходження: 76014, м. Івано-Франківськ вул. Медична, 15, попередивши експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384,385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Що стосується вирішення питання про покладення витрат за проведення експертизи, суд зазначає наступне:

У відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Отже, судові витрати за проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи слід віднести за рахунок держави.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку: призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому: пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу на час проведення експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в даній справі до надходження висновку експертизи в суд.

На підставі наведеного, керуючись ст. 84, 103-105, 107-109, 252, 253, 258, 259, 260, 261, 298, 353, 354 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Призначити посправі зазаявою Виконавчого комітетуДелятинської селищноїради Надвірнянськогорайону Івано-Франківськоїобласті,як органуопіки тапіклування, про визнанняфізичної особинедієздатною амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , хронічним стійким психічним розладом?

2. Якщо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , хворіє хронічним стійким психічним розладом, то чи здатна вона усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3.Чипотребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , постійного стороннього догляду внаслідок захворювання?

4.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на психічний розлад?

5.Якщо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , страждає на психічний розлад, то чи істотно він впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

6.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за станом здоров`я брати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", місцезнаходження: 76014, м. Івано-Франківськ вул. Медична, 15.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384,385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Судові витрати за проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Витребувати з Комунального некомерційногопідприємства "Надвірнянськацентральна районналікарня" історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити, що докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Провадження у справі зупинити до надходження висновку експертизи в суд.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя Надвірнянського районного суду

Івано-Франківської області О.Ю.Максименко

Присяжні Н.М. Купчак

Т.Б.Дем`янчук

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116168504
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —348/2724/23

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні