Ухвала
від 09.01.2024 по справі 135/1603/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/1603/23

Провадження № 2-о/135/4/24

У Х В А Л А

іменем України

09.01.2024 року м. Ладижин

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі: головуючого - судді Нікандрової С.О.,присяжних ТаранюкТ.І.,Чорноморець О.В.,за участюсекретаря судовогозасідання МазурА.О.,заявника ОСОБА_1 ,представника заявника адвокатаАнісімової А.М.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку окремогопровадження вм.Ладижині Вінницькоїобласті взалі судуцивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

29.11.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, у якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку над ОСОБА_2 та призначити ОСОБА_1 опікуномнад ОСОБА_2 .

У судовому засіданні представник заявника адвокат Анісімова А.М. заявила клопотання, підтримане заявником ОСОБА_1 , про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особиоргану опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області в судове засідання не з`явився, однак подав на адресу суду клопотання, в якому просить розглянути справу за відсутності їх представника та не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Відповідно до ч.1ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п.2 ч.1ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї зі сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст.103-105 ЦПК України.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Заслухавши клопотання заявника щодо призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає, що по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зважаючи на те, що в матеріалах справи є достатні дані про психічний розлад останньої, оскільки згідно висновку про стан здоров`я вона перебуває на обліку психіатра з діагнозом F01.8 важка судинна деменція, неускладнена.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст.103,104,105,108, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253,260,261,298,353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічні захворювання ?

- чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання розуміти значення своїх дій та керувати ними ?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки ?

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», розташованому за адресою: 21005, м. Вінниця, вул. Пирогова, 109, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Строк проведення судово-психіатричної експертизи визначити в один місяць з часу отримання експертом ухвали суду.

В розпорядження експертів направити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з наявними медичними документами щодо психічного здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», для проведення судово-психіатричної експертизи.

Зобов`язати Комунальне підприємство «Ладижинська міська лікарня» Ладижинської міської ради направити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» карту амбулаторної хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для проведення експертизи направити цивільну справу №135/1603/23 (провадження №2-о/135/4/24).

Роз`яснити ОСОБА_1 положенняст.109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана лише в частині зупинення провадження у справі до Вінницького апеляційного суду через Ладижинський міський суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Головуючий - суддя С.О.Нікандрова

Присяжні: Т.І. Таранюк

О.В.Чорноморець

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116169655
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —135/1603/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні