Ухвала
від 05.01.2024 по справі 296/16/24
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/16/24

2/296/14/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05 січня 2024 року м.Житомир

Суддя Корольовського районного суду м.Житомира Петровська М.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Житомирської міської ради, Глибочицької об`єднаної територіальної громади, третя особа: приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Гукова Наталія Євгеніївна, про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Рябоконь Сергій Васильович, звернулась до Корольовського районного суду м.Житомира через підсистему "Електронний суд" із позованою заявою, відповідно до змісту якої просить визначити додатковий строк для подалі ОСОБА_1 до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за законом/заповітом після смерті ОСОБА_2 , терміном в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Корольовського районного суду м.Житомира від 01.01.2024 головуючою для розгляду вищевказаної цивільної справи визначено суддю Петровську М.В., та 02.01.2024 справу передано судді для розгляду.

Перевіряючи матеріали позовної заяви на відповідність вимогам статей 175-177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Кодексу, виходячи з наступних підстав.

Згідно п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Всупереч наведеним вимогам, в позовній заяві позивачкою в якості третьої особи зазначено приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу Гукову Наталію Євгеніївну, однак не конкретизовано її процесуальний статус (третя особа на стороні позивача чи відповідача/ з самостійними вимогами чи без самостійних вимог).

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Частиною п`ятою статті 177 ЦПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Як встановлено зі змісту позовної заяви, позивачка в обґрунтування позовних вимог вказала, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на квартиру АДРЕСА_1 , однак доказів на підтвердження вказаної обставини до матеріалів позовної заяви не додала та не зазначила про неможливість їх подання разом з позовною заявою.

Крім того, в позовній заяві позивачка посилається на те, що 14.12.2021 вона відвідала приватного нотаріуса Силіна Сергія Володимировича який відмовив їй у прийнятті заяви у вступ спадщини, однак доказів такого звернення до позовної заяви не додала та не зазначила про неможливість їх подання разом з позовною заявою.

Пунктами 8 та 9 ч.3 ст.175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Разом з тим, в поданій позивачкою позовній заяві в порушення вищевказаних вимог не зазначено інформацію, щодо наявності в неї чи іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, а також не додано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачка понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, позивачкою на виконання вимог ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви долучено платіжну інструкцію 0.0.3132649792.1 від 06.08.2023 на суму 1073,60 грн.

Разом з тим, додана до позовної заяви платіжна інструкція 0.0.3132649792.1 не є належним доказом оплати судовим збором позову у цій справі, оскільки згідно відомостей з автоматизованої системи документообігу суду КП "Д-3" та виписки про зарахування судового збору до спеціального фонду державного бюджету України, судовий збір за вказаним платіжним документом, був сплачений в цивільній справі №296/8050/23, та приєднаний до вищевказаної справи.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір" від 08.07.2011 №3674-VI.

Таким чином, позивачці необхідно сплатити судовий збір в сумі 1 073,60 грн (з урахуванням того, що позов сформовано в підсистемі "Електронний суд" - 29.12.2023) за наступними реквізитами: отримувач коштів - ГУК у Жит.обл/Корольов. р-н/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37976485; банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача - UA978999980313101206000006832; код класифікації доходів бюджету - 22030101; призначення платежу - *;101;


(код ЄДРПОУ для юридичних осіб/РНОКПП або серія та номер паспорта громадянина України для фізичних осіб); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Корольовський районний суд м.Житомира.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву слід залишити без руху із встановленням позивачці строку для усунення недоліків шляхом надання до суду:

- примірників позовної заяви (відповідно до кількості учасників справи) із зазначенням в ній: 1) уточненого процесуального статусу третьої особи - приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу Гукової Н.Є. (з урахуванням висновків суду, викладених в даній ухвалі); 2) інформації, щодо наявності в позивачки чи іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивачка понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

- примірників (відповідно до кількості учасників справи) належним чином засвідчених доказів на підтвердження належності померлому ОСОБА_2 на праві власності квартири АДРЕСА_1 (в разі наявності);

- примірників (відповідно до кількості учасників справи) належним чином засвідчених доказів на підтвердження звернення позивачки до приватного нотаріуса Силіна Сергія Володимировича із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та відмови у її прийнятті (в разі наявності);

- доказів на підтвердження сплати судового збору в розмірі 1 073,60 грн.

Керуючись статтями 175-177, 185, 260, 261 ЦПК України, суддя, -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Житомирської міської ради, Глибочицької об`єднаної територіальної громади, третя особа: приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Гукова Наталія Євгеніївна, про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини - залишити без руху.

Позивачці усунути зазначені в ухвалі суду недоліки протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі якщо недоліки заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, позовну заяву буде повернуто позивачці.

Ухвала судунабирає законноїсили змоменту їїпідписання суддеюта оскарженнюне підлягає.

Суддя М. В. Петровська

Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116175464
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —296/16/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні