Ухвала
від 08.01.2024 по справі 641/7385/20
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

punctuation'>

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2024 року

м. Київ

справа № 641/7385/20

провадження № 51-7797 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря

судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора ОСОБА_5 про направлення матеріалів кримінального провадження № 42020221070000006 щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України (далі - КК), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

встановив:

До Верховного Суду в порядку статті 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло клопотання прокурора ОСОБА_5 про направлення матеріалів кримінального провадження № 42020221070000006 щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 КК, із Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Зазначає про те, що всі учасники у цьому кримінальному провадженні проживають в м. Харкові, при цьому, 5 із 13 свідків проживають в Слобідському районі м. Харкова, що відноситься до територіальної юрисдикції Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Акцентує увагу на тому, що підтримання публічного обвинувачення у даному провадженні здійснюється прокурорами Слобідської окружної прокуратури м. Харкова, місце дислокації яких визначено у м. Харкові. Вважає, що з огляду на те, що всі учасники кримінального провадження знаходяться поза межами м. Полтави, не завжди є можливість провести судове засідання в режимі відеоконференції через перевантаження системи та інтернет зв`язку.

Одночасно, посилається на проблему у забезпеченні стороною обвинувачення речових доказів у судове засідання до Ленінського районного суду м. Полтави, оскільки їх переміщення в умовах воєнного стану, на думку прокурора, несе певну загрозу знищення чи пошкодження.

Тому з метою забезпечення оперативності й ефективності кримінального провадження прокурор просить направити вказане кримінальне провадження із Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені в клопотанні доводи, Суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до частини 1 статті 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Вказаний перелік підстав для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Крім того, зазначеною нормою закону передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Як убачається з інформації, наданої Ленінським районним судом м. Полтави, в провадженні цього суду перебувають матеріали кримінального провадження № 42020221070000006 щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 КК. Судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні не розпочато.

У своєму клопотанні прокурор, вказуючи на те, що всі учасники у цьому кримінальному провадженні проживають в м. Харкові, при цьому, 5 із 13 свідків проживають в Слобідському районі м. Харкова, що відноситься до територіальної юрисдикції Комінтернівського районного суду м. Харкова, просить з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження направити вказане провадження до вищезазначеного суду.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» із 23 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Як вбачається з інформації, наданої Ленінським районним судом м. Полтави, обвинувачений ОСОБА_6 проживає в Київському районі м. Харкова, потерпілий КП «Автобаза спеціального санітарного автотранспорту м. Харкова» знаходиться в Новобаварському районі м. Харкова. Даних щодо свідків у цьому кримінальному провадженні Ленінським районним судом м. Полтави не надано.

Разом з тим, прокурор у своєму клопотанні посилається на перелік свідків сторони обвинувачення. Відповідно до змісту цього переліку, 4 з 13 свідків проживають в Слобідському районі м. Харкова, що відноситься до територіальної юрисдикції Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Отже, оскільки всі учасники кримінального проживають в м. Харкові, а 4 із 13 свідків проживають на території, що відноситься до територіальної юрисдикції Комінтернівського районного суду м. Харкова, як про це зазначає прокурор, то колегія суддів вважає за можливе задовольнити клопотання прокурора, а матеріали кримінального провадження № 42020221070000006 щодо ОСОБА_6 направити із Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова для розгляду по суті.

На підставі наведеного, керуючись статтею 34 КПК, Суд

постановив:

Клопотання прокурора ОСОБА_5 задовольнити.

Матеріали кримінального провадження № 42020221070000006 щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 КК, направити із Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова для розгляду по суті.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116177463
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —641/7385/20

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Богдан М. В.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 04.08.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні