Рішення
від 10.01.2024 по справі 723/2520/22
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/2520/22

Провадження № 2/723/70/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецькийрайонний суд

Чернівецької області в складі:

головуючого судді Пташник А.М.,

за участю секретаря Петреску Л.М.

представника позивача

та третіх осіб ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника третьої

особи Казюка О.О.

третьої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сторожинецьцивільну справу за позовом ОСОБА_4 та третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , в інтересах яких діють представники - ОСОБА_32 , ОСОБА_1 до Сторожинецької міської ради, філії «Берегометське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», Державного агентства лісових ресурсів України, про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_4 та треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , в інтересах яких діють представники, адвокат Казюк Олександр Олексійович, адвокат Мелещук Валентин Васильович звернулися із вказаним позовом до відповідачів, в якому зазначали, що позивач та треті особи є співвласниками майна, яке складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, за адресою АДРЕСА_1 . Власність ними була набута на підставі трудової участі у Сторожинецькому міжколгоспному лісгоспі, а також на підставі трудової участі у підприємствах правонаступниках: Сторожинецькому міжгосподарському лісгоспі, Спеціалізованому лісогосподарському агропромисловому кооперативі «Сторожинецький лісгосп».

30 березня 2001 року на зборах співвласників майна членів Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового кооперативу «Сторожинецький лісгосп» вирішено питання про формування груп співвласників майна. Згідно цього рішення позивач та треті особи з самостійними вимогами ввійшли до другої групи з вартістю майна 263 650 грн. та їм, як окремо визначеній групі співвласників, в рахунок майнових часток (паїв) було вирішено надати майновий комплекс по АДРЕСА_1 , що входив до пайового фонду кооперативу, вартістю 263 650,00 грн. який належить співвласникам у відповідних частках.

Право спільно часткової власності позивача та третіх осіб було порушено оскільки 16 січня 2003 року виконавчий комітет Сторожинецької міської ради прийняв рішення № 24, пунктом першим якого оформив право власності держави в особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» та видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , про що позивачу та третім особам стало відомо 18 лютого 2022 року після отримання інформаційної довідки з ЄДРРПНМ.

Посилаючись на те, що прийняттям рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради та видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 порушено право позивача та третіх осіб, оскільки вони є співвласниками цього майна, позивач та треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору в особі їх представників просили суд ухвалити рішення, яким визнати незаконним та скасувати рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради від 16 січня 2003 року № 24, визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , що видане виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради 30 січня 2003 року.

У судовому засіданні представники позивача та третіх осіб - ОСОБА_35 та ОСОБА_1 заявлені позовні вимоги підтримали з підстав зазначених вище.

Відповідач - Сторожинецька міська рада, з врахуванням уточненої позиції щодо позовних вимог, позовні вимоги визнала частково, а саме в частині визнання недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , а щодо скасування рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради № 24 від 16 січня 2003 року, вважали, що позовні вимоги не обґрунтовані, оскільки рішенням Сторожинецької міської ради № 215/07-03 від 09 квітня 2003 року відмінено п. 1 рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради № 24 від 16 січня 2003 року.

Представник відповідача Державного агентства лісових ресурсів України, адвокат Ноцький О.В. у судовому засіданні позовні вимоги не визнав. Просить відмовити у задоволенні позову за його необґрунтованістю, оскільки позивач та треті особи, які заявляють самостійні вимоги не довели набуття ними права власності на спірне нерухоме майно, не зареєстрували це право в органах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Окрім того, вважає, що позивач та треті особи пропустили строк позовної давності для звернення до суду для захисту своїх інтересів (3 роки), оскільки свідоцтво про право власності за Державою на об`єкти нерухомого майна було видано 30 січня 2003 року, а із вказаним позовом звернулися 03.08.2022 року, у зв`язку із вказаним просить застосувати строк позовної давності.

Представник відповідача філії «Берегометське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи. Строк дії довіреності попереднього представника відповідача адвоката Ноцького О.В. закінчився 31.12.2023 року. (т.2 а.с. 211)

Вивчивши матеріали справи, та дослідивши письмові докази, з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що 25 квітня 1975 року Сторожинецька районна рада колгоспів створила юридичну особу - Сторожинецький міжколгоспний лісгосп, що підтверджується копією протоколу № 2 від 25 квітня 1975 року та копією положення Сторожинецького міжколгоспного лісгоспу, які містяться в матеріалах справи.

Сторожинецький міжколгоспний лісгосп було реорганізовано у Сторожинецький міжгосподарський лісгосп, що підтверджується копією Статуту у редакції від 04 серпня 1997 року. За змістом розділу ІІІ вказаного Статуту майно лісгоспу відповідно до законів України, Статуту лісгоспу та укладених угод належить трудовому колективу лісгоспу та господарствам пайовикам на правах власності.

25 травня 2000 року Сторожинецький міжгосподарський лісгосп було реорганізовано у Спеціалізований лісогосподарський агропромисловий кооператив «Сторожинецький лісгосп», що підтверджується копією Статуту у редакції від 25 травня 2000 року. В даному статуті (п.4.1-4.6 розділу 4) та установчому Договорі також передбачено, що майно належить трудовому колективу лісгоспу та іншим засновникам на правах колективної власності із визначенням частки трудового колективу 543 400грн. та 171 000 грн. правонаступникам колишніх колгоспів.

Відповідно до наказу № 1 Головного управління сільського господарства і продовольства від 03 січня 2001 року на базі Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового кооперативу «Сторожинецький лісгосп» створено державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК».

Як вбачається із тексту Статуту державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК», в редакції від 04 січня 2001 року, державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» засноване на державній власності на ліси та власності трудового колективу і новостворених агроформувань на майно, яке надбане в результаті діяльності з часу заснування в 1975 році(преамбула). Майно підприємства, як правонаступника Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового кооперативу «Сторожинецький лісгосп» відповідно до законів України належить трудовому колективу, як одному із засновників кооперативу, та іншим засновникам (реформованим агропромисловим підприємствам) згідно їх дольової участі. Дольова участь трудового колективу та реформованих агропромислових товариств в майні підприємства становить 714 400,00 грн. з яких 543 400,00 грн. дольова участь трудового колективу в майні, яке створене в процесі діяльності попередників підприємства, та 171 000,00 грн. дольова участь реформованих агропромислових господарств (п.4.2 Статуту).

27 березня 2001 року реформовані агропідприємства уступили 171 000,00 грн. дольової у часті у майні на користь трудового колективу державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК». Зазначена обставина підтверджується протоколом №16 засідання Ради с/г підприємств Сторожинецького району від 27 березня 2001 року.

30 березня 2001 року на зборах співвласників майна членів Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового кооперативу «Сторожинецький лісгосп» вирішено питання про формування груп співвласників майна. Згідно цього рішення треті особи з самостійними вимогами та позивач ввійшли до другої групи з вартістю майна 263 650 грн.

Позивачу та третім особам, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, як окремо визначеній групі співвласників, в рахунок майнових часток (паїв) було вирішено надати майновий комплекс по АДРЕСА_1 , що входив до пайового фонду кооперативу, вартістю 263 650,00 грн. який належить співвласникам у визначених частках.

Як вбачається з рішення від 02 квітня 2001 року загальних зборів трудового колективу державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК», на яких було прийнято новий статут Сторожинецького держспецлісгоспу АПК, вирішено передати державному спеціалізованому лісогосподарському підприємству агропромислового комплексу «Сторожинецькийдержспецлісгосп АПК» майно, яке є власністю трудового колективу і створене на протязі з 1975 року у сумі 714 400,00 грн. в довгострокову оренду, доручено голові профкому ОСОБА_3 підписати угоду про передачу майна.

02 квітня 2001 року трудовий колектив в особі голови профкому ОСОБА_3 та державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» уклали угоду № 1 про прийом-передачу майна на загальну суму 714 400грн.

Відповідно до умов цієї угоди трудовий колектив державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» передає, а державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» приймає, створене до затвердження Статуту держспецлісгоспу АПК на протязі з 1975 року, майно, співвласниками якого є позивач ОСОБА_36 та треті особи з самостійними вимогами у сумі 714,400 грн., в довгострокову безоплатну оренду терміном на 10 років, в тому числі і майно на суму 263 650 грн.

На виконання умов угоди № 1 про передачу майна від 02 квітня 2001 року державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» прийняло за актом прийняття-передачі від 04 квітня 2001 року майно у сумі 714,4 тис. грн.

Розпорядженням Міністерства аграрної політки України від 06 квітня 2001 року № 66 було затверджено Статут Сторожинецького державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК», який прийнятий раніше на загальних зборах трудового колективу (протокол № 2 від 02 квітня 2001 року).

Сторожинецьке державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» було перейменоване у Державне підприємство «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» та затверджено Статут у новій редакції, що підтверджується наказом Міністерства аграрної політки України від 06 квітня 2012 року № 176.

Відповідно до п. 6.1 Статуту, який затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 176 від 06 квітня 2012 року, статутний капітал Державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп», який обліковується на балансі Підприємства. (.Довідка від 27 березня 2012 року № 161 з переліком майна, що підписаний уповноваженою особою В. Орендовичем.

Вищезазначеними доказами підтверджується те, що майно державної власності, яке входило до статутного капіталу державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» на суму 263 270,00 грн. та майно приватної власності, що створене до затвердження Статуту Сторожинецького держспецлісгоспу АПК на протязі з 1975 року, у сумі 714,4 тис. грн., не є тотожними, це дві різні форми власності.

25 квітня 2013 року наказом Державного агенства лісових ресурсів № 366 затверджено статут Державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» код ЄДРПОУ 05398487.

Відповідно до п. 5.3 Статуту Державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» код ЄДРПОУ 05398487 в редакції від 25 квітня 2013 року статутний капітал Підприємства дорівнює 263 270,00 грн.

12 січня 2014 року було затверджено зміни до Статуту Державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» код ЄДРПОУ 05398487 в редакції від 25 квітня 2013 року.

22 квітня 2021 року наказом Державного агенства лісових ресурсів № 271 затверджено статут Державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» код ЄДРПОУ 05398487, у новій редакції.

27 вересня 2021 року наказом Державного агенства лісових ресурсів № 553 припинено Державне підприємство «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький Держспецлісгосп» код ЄДРПОУ 05398487, шляхом реорганізації, а саме приєднання до ДП «Берегометське лісомисливське господарство», код ЄДРПОУ 2143897.

Таким чином, трудовий колектив є власником майна, яке передано на підставі угоди № 1 про передачу майна від 02 квітня 2001 року у користування державному спеціалізованому лісогосподарському підприємству агропромислового комплексу «Сторожинецькийдержспецлісгосп АПК» на суму 714 400,00 грн.

Позивач ОСОБА_4 та треті особи, які заявляється самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_37 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 були членами трудового колективу, оскільки всі вони перебували у трудових відносинах з наступними, переліченими вище, підприємствами-правонаступниками займаючи різні посади.

Майно трудового колективу на суму 714 400,00 грн. поділено між членами трудового колективу, внаслідок чого треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, включені до співвласників групи № 2, які набули майновий комплекс, що складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до протоколу зборів співвласників майна членів Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового виробничого кооперативу «Сторожинецький лісгосп» від 30 березня 2001 року затверджено три групи співвласників майна. До другої групи співвласників майна ввійшли 29 членів трудового колективу- тобто треті особи з самостійними вимогами : ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_4 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 .

Відповідно до протоколу комісії з розпаювання майна Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового виробничого кооперативу «Сторожинецький лісгосп» від 30 березня 2001 року проведено розподіл майна між співвласниками, та згідно цього протоколу у групи № 2 куди входять позивач та треті особи з самостійними вимогами, вартість майна складає 263 650 грн.

Отже, майно трудового колективу на суму 714 400,00 грн. поділено між членами трудового колективу, внаслідок чого позивач та треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, включені до співвласників групи № 2, які набули у спільну часткову власність майновий комплекс, що складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 .

Таким чином, позивач ОСОБА_4 та треті особи з самостійними вимогами є співвласниками адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 .

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 1 липня 2004 р. № 1952-IV державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (державна реєстрація прав) це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За змістом наведеної норми державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

При дослідженні судом обставин існування в особи права власності необхідним є перш за все встановлення підстави, на якій особа набула таке право, оскільки сама по собі державна реєстрація прав не є підставою виникнення права власності, такої підстави закон не передбачає.

(Таку правову позицію висловив Верховний Суд у постанові від 24 січня 2020 року у справі № 910/10987/18.)

Відповідно дост.317ЦК Українивласникові належатьправа володіння,користування тарозпоряджання своїммайном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Згідно ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі:

1) відчуження власником свого майна;

2) відмови власника від права власності;

3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

4) знищення майна;

5) викупу пам`яток культурної спадщини;

6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

8) звернення стягнення на майно за зобов`язаннями власника;

9) реквізиції;

10) конфіскації;

11) припинення юридичної особи чи смерті власника;

12) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

Право власності може бути припинене в інших випадках, встановлених законом.

Як вбачається з інформаційної довідки з ЄДРРПНМ від 18 лютого 2022 року на нерухоме майно, яке складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 , оформлене та зареєстроване на державу у особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК».

Листом архівного відділу № 5 Чернівецької районної державної адміністрації від 17 березня 2022 року підтверджується, що 17 грудня 2002 року Сторожинецьке державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» звернулося з відповідним листом до Виконавчого комітету Сторожинецької міської ради про оформлення права власності за Підприємством на майно, яке складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 , 1977-2001 років будівництва.

16 січня 2003 року виконавчий комітет Сторожинецької міської ради прийняв рішення № 24, пунктом першим якого оформив право власності держави в особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» на вищезазначене майно майно.

30 січня 2003 року виконавчий комітет Сторожинецької міської ради, на підставі рішення сесії № 24 від 16 січня 2003 року, видав свідоцтво про право власності на нерухоме майно САА/920907, яким підтверджується власність держави у особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» на вищезазначене майно.

09 квітня 2003 року сесія Сторожинецької міської ради прийняла рішення № 215/07-03, яким скасувала п. 1 рішення виконкому від 16 січня 2003 року.

Із листа КП «Сторожинецьке РБТІ» від 23 березня 2022 року №422 з додатками вбачається, що виконавчий комітет Сторожинецької міської ради видав свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 30 січня 2003 року, а 03 лютого 2003 року було зареєстровано право власності на спірне майно згідно Витягу № 17019 від 03 лютого 2003 року.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є:

1) договори та інші правочини;

2) створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності;

3) завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі;

4) інші юридичні факти.

Цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

У випадках, встановлених актами цивільного законодавства або договором, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків може бути настання або ненастання певної події.

Судом встановлено, що позивач та треті особи з самостійними вимогами на предмет спору, є членами трудового колективу та співвласниками майна, яке створене в Підприємстві на суму 263650. грн., що складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральні літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 , але право їх власності на це майно є порушеним п. 1 рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради від 16 січня 2003 року № 24, та свідоцтвом про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , що видане виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради 30 січня 2003 року.

У держави у особі Верховної Ради України, у Сторожинецького державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК», та інших правонаступників, не було правових підстав для виникнення права власності та інших речових прав на спірне нерухоме майно.

Сторожинецьке державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК», інші особи правонаступники, були користувачами адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З», складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральня літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8, по АДРЕСА_1 , згідно умов угоди № 1 про передачу майна у користування від 02 квітня 2001 року.

Відсутні підстави для припинення права власності позивача та третіх осіб на спірне майно, для виникнення права власності у держави у особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» на спірне майно, а відтак для прийняття Сторожинецькою міською радою рішення від 16 січня 2003 року № 24 і видачі свідоцтва про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 від 30 січня 2003 року.

Відповідно дост.386ЦК Українидержава забезпечуєрівний захистправ усіхсуб`єктівправа власності. Власник,який маєпідстави передбачатиможливість порушеннясвого прававласності іншоюособою,може звернутисядо судуз вимогоюпро заборонувчинення неюдій,які можутьпорушити йогоправо,або звимогою провчинення певнихдій длязапобігання такомупорушенню. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 393 ЦК України правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується. Якщо інше не встановлено законом, власник майна, права якого порушені внаслідок видання правового акта органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, має право вимагати відновлення того становища, яке існувало до видання цього акта. У разі неможливості відновлення попереднього становища власник має право на відшкодування майнової та моральної шкоди.

П. 1 рішення від 16 січня 2003 року № 24 виконавчого комітету Сторожинецької міської ради, яким оформлено право власності держави у особі Верховної Ради України на праві оперативного управління Сторожинецьким державним спеціалізованим лісогосподарським підприємством агропромислового комплексу «Сторожинецький держспецлісгосп АПК» на майно, яке складається з адмінбудинку літ. «А-ІІ», контори цеху Д/О з прохідною літ. «Б», столярного цеху літ. «Г», Автогаражів з майстернею літ «Д», котельні літ. «Е-ІІ», водонасосної літ. «Ж», автозаправки літ. «З». складу літ. «І», сараїв літ. «К», «Л», вбиральня літ. «М», битовки літ. «Н», ободарні літ. «О», тамбура літ. «О», ободарні літ. «П», воріт з хвірткою № 1, хвіртки № 2, № 3, огорожі № 4, 5, 6, естакади № 7, резервуарів № 8,по АДРЕСА_1 , порушує право власності позивача та третіх осіб з самостійними вимогами, а тому підлягає визнанню судом незаконним та скасуванню.

Оскільки свідоцтво про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 видане виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради 30 січня 2003 року на підставі п. 1 рішення від 16 січня 2003 року № 24 виконавчого комітету Сторожинецької міської ради, то таке свідоцтво підлягає визнанню судом недійсним.

Вирішуючи питання застосування строку позовної давності суд приходить до наступних висновків.

Згідно положень ч.1 ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

У відповідності до ст.257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Відповідно до ч.1 ст.261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

За обставинами справи позивач довідався про порушення свого права, а саме про прийняття Рішення виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради від 16.01.2003 року №24 та про оформлення свідоцтва про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , що видане виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради від 30.01.2003 року, отримавши інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 18.02.2022 року, після чого повідомив про це третіх осіб. До 18.02.2022 року у позивача та третіх осіб, що заявляють самостійні позовні вимоги на предмет спору не було жодних ознак, обставин, які б давали підстави дізнатися про порушення права власності на спірне майно. З матеріалів справи вбачається, що на підставі угоди від 02.04.2001 року майно перебувало в оренді у користувача, правонаступником якого було ДП «Берегометське лісомисливське господарство», і жодна зі сторін угоди не вчиняла дій для припинення користування майном. З 02.04.2001 року по 18.02.2022 року повідомлень чи інформацій до позивача та третіх осіб не надходило про те, що спірне майно оформлено у власність Держави.

Представником відповідача не надано жодних доказів того, що позивачу та третім особам із самостійними вимогами стало відомо, чи повинно було стати відомо про прийняте рішення Сторожинецькою міською радою та видачу свідоцтва про право власності на нерухоме майно, власником якого був трудовий колектив.

Таким чином, на переконання суду до вказаних правовідносин не слід застосовувати наслідки спливу позовної давності передбачені ч.4 ст. 267 ЦК України.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд виходить з наступного.

Позивач ОСОБА_4 , сплатив судовий збір у сумі 7 414,40 грн., що підтверджується дублікатом чека від 22.02.2022 року (т.1 а.с. 1) та 5 313,60грн., що підтверджується квитанцією №18 від 06.07.2022 року (т.1 а.с.2). Представником третіх осіб із самостійними вимогами ОСОБА_1 сплачено 2 636,50 грн., що підтверджується квитанцією №63912541 від 01.12.2022 року. (т.2 а.с. 104)

Відповідно до уточненої позовної заяви ціна позову визначена позивачем у сумі 14 120,83 грн., внаслідок чого сума судового збору, яка підлягала сплаті становить 1%, але не менші 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1073,60 грн. Позивачем сплачено судовий збір в сумі 12 728 грн., тобто надлишковий судовий збір в сумі 11 654,40 грн. підлягає поверненню.

На підставі ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Як вбачається із наданих представником третьої особи ОСОБА_40 ОСОБА_41 , розмір витрат на правничу допомогу складає 6 000 грн., що підлягає стягненню із відповідачів.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п.1ч.1ч.2ст.7 ЗаконуУкраїни «Просудовий збір»сплачена сумасудового зборуповертається заклопотанням особи,яка йогосплатила заухвалою судув разі внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. У випадках, установленихпунктом 1 частини першоїцієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установленихчастиною першоюцієї статті, - повністю.

Керуючись ст. ст.3, 4, 5, 12, 13, 19, 23, 76, 81, 137, 141,263-265, ЦПК України, та на підставі ст.ст.11, 15, 16, 386, 393 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , в інтересах яких діють представники, ОСОБА_32 та ОСОБА_1 до Сторожинецької міської ради, філії «Берегометське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», Державного агентства лісових ресурсів України, про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати п. 1 рішення виконавчого комітету Сторожинецької міської ради від 16 січня 2003 року № 24.

Визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно НОМЕР_1 , що видане виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради 30 січня 2003 року.

Стягнути з Сторожинецької міської ради, філії «Берегометське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», Державного агенства лісових ресурсів України по 1 236,70 грн. на користь ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 на відшкодування витрат по сплаті судового збору з кожного відповідача.

Стягнути з Сторожинецької міської ради, філії «Берегометське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», Державного агенства лісових ресурсів України по 2 000 грн. з кожного на користь ОСОБА_31 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 на відшкодування витрат за надання правничої допомоги.

Повернути ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_2 надмірно сплачений судовий збір в сумі 11 654,40 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня проголошення судового рішення, до Чернівецького апеляційного суду.

Суддя Сторожинецького районного суду: Антоніна ПТАШНИК

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116195565
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —723/2520/22

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні