Рішення
від 10.01.2024 по справі 925/1530/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року м. Черкаси Справа № 925/1530/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін, справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокар Ел Пі Джи"</a>,

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотех-Енерго",

про стягнення 109 411,34 грн.

10.11.2023 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокар Ел Пі Джи"</a> (далі - ТОВ "Сокар Ел Пі Джи") з вимогою стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотех-Енерго" (далі - ТОВ "Екотех-Енерго") заборгованість, яка складається з 63 065,06 грн - сума основного боргу, 3 % річних у сумі 4 810,60 грн, інфляційних нарахувань у сумі 21 339,72 грн, пені у сумі 20 195,96 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки від 22.04.2019 № 322-2019 в частині неоплати поставленого товару.

Ухвалою від 15.11.2023 господарський суд відкрив провадження у справі №925/1530/23 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами. Постановив розпочати розгляд справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін 14.12.2023. Встановив сторонам строк для подання заяв по суті.

Господарський суд враховує, що копія ухвали про відкриття провадження у справі, надіслана на адресу відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернута до суду з відміткою пошти "адресат відсутній за вказаною адресою". Дата на поштовому штемпелі - 22.11.2023.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, копія ухвали, надіслана на адресу відповідача вважається врученою йому 22.11.2023.

Відповідно до ч. 1 ст. 251 ГПК України, відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Отже, строк для подання відзиву у справі сплив 07.12.2023. Проте, відповідач своїм правом не скористався, відзив на позов не подав.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. (ч. 9 ст. 165 ГПК України)

Крім того, відповідач додатково повідомлений шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Господарського суду Черкаської області. Таке оголошення суд розмістив 24.11.2023.

За ч. 4 ст. 122 ГПК України, відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи. В оголошенні про виклик вказуються дані, зазначені в частині першій статті 121 цього Кодексу.

Підсумовуючи викладене, суд доходить висновку про те, що відповідач належно повідомлений про розгляд справи.

14.12.2023 господарський суд розпочав розгляд справи по суті.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, господарський суд встановив таке.

22.04.2019 ТОВ "Сокар Ел Пі Джи" (Постачальник) та ТОВ "Екотех-Енерго" (Покупець) підписали Договір поставки № 322-2019. (далі - Договір)

Відповідно до п. 1.1. Договору, Постачальник передає у власність Покупцю скраплений газ (надалі - Товар), а Покупець приймає і сплачує їх вартість.

Кількість, асортимент, ціна та інші необхідні для поставки партії Товару дані визначаються у Додаткових угодах, що складаються Постачальником та підтверджуються шляхом підписання Покупцем на умовах даного Договору.

До Додаткової угоди в розумінні цього Договору також прирівнюються видаткова накладна на Товар та/або Акт прийому-передачі Товару, підписані сторонами.

Згідно з п. 2.1. Договору, кожна Додаткова угода, укладена в рамках Договору, не скасовує і не припиняє дію попередніх Додаткових угод ні в цілому, ні в частині, якщо в ній не зазначено інше.

Точна кількість поставленого Товару відображається в перевізних документах на Товар та в Акті прийому-передачі Товару. (п. 3.6. Договору)

Поставка Товару в межах даного Договору може здійснюватись в порядку і в терміни, передбачені в Додатковій угоді до даного Договору, на наступних умовах поставки:

а) EXW - назва підприємства, адреса, вказані у відповідній Додатковій угоді до даного Договору;

і/або

б) FCA - станція або пункт відправлення/естакади наливу на території, вказаній у відповідній Додатковій угоді до даного Договору;

і/або

в) CPT - станція або пункт призначення, вказані у відповідній Додатковій угоді до даного Договору. (п. 4.1. Договору)

У тлумачення умов поставок Товару за даним Договором мають силу міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів "Інкотермс" у редакції 2010 року, в частині, що не суперечить умовам даного Договору і Додаткової угоди до нього. (п. 4.1.1. Договору)

Умови поставок кожної Партії Товару узгоджуються Сторонами у відповідних Додаткових угодах.

При поставці Товару залізничним транспортом Товар поставляється в залізничних вагоно-цистернах. Мінімальною нормою поставки Товару вважається 1 (одна) залізнична вагоно-цистерна. Поставка нижче мінімальних норм поставки не здійснюється та недопоставкою не вважається, штрафні санкції не стягуються.

Поставка автомобільним транспортом здійснюється тільки при пред`явленні Постачальнику оригіналів (або належним чином завірених копій) документів на підтвердження повноважень представника Покупця на отримання Товару та підписання відповідних документів. (п. 4.1.2. Договору)

Зобов`язання Сторін у зв`язку з поставкою Партії Товару можуть конкретизуватися і змінюватися у відповідних Додаткових угодах до Договору. (п. 4.2. Договору)

У випадку поставки Товару на умовах FCA, транспортування Товару до станції або пункту призначення організовується Постачальником, якщо інше не буде погоджено Сторонами у відповідній Додатковій угоді до даного Договору. При цьому Постачальник виставляє Покупцю окремий рахунок за послуги перевезення Товару, а Покупець зобов`язаний сплатити його протягом 1-го дня з дня виставлення відповідного рахунку, якщо інше не зазначене в додаткових угодах до Договору. (п. 4.2.1. Договору)

Постачальник зобов`язується повідомити Покупця про факт поставки Товару (крім поставки Товару на умовах EXW) шляхом відправлення Покупцю за допомогою факсимільного або електронного зв`язку повідомлення, що містить інформацію про кількість поставленого Товару. (п. 4.3. Договору)

У випадку поставки Товару на умовах FCA або СРТ, Покупець зобов`язаний надати Постачальнику письмову заявку з зазначенням в ній реквізитів і адрес Вантажоодержувачів, а також письмові підтвердження станцій призначення (вантажоодержувача у пункті призначення) щодо готовності прийняти Товар у відповідності з поданою заявкою. У випадку, якщо інший термін подання заявки і письмових підтверджень станцій призначення (вантажоодержувача у пункті призначення) щодо готовності прийняти Товар не встановлений у Додатковій угоді до даного Договору, вони повинні бути надані Покупцем Постачальнику одночасно з підписаним екземпляром відповідної Додаткової угоди до даного Договору.

Покупець зобов`язаний надати Постачальнику підписаний екземпляр відповідної Додаткової угоди протягом 3-х робочих днів з моменту його отримання від Постачальника. (п. 4.4. Договору)

За результатами поставки Товару Сторони підписують Акт прийому-передачі Товару та/або видаткову накладну. (п. 5.3. Договору)

Оплата Товару (Партії Товару) здійснюється на умовах 100% передоплати, якщо інше не передбачено у Додатковій угоді до даного Договору. (п. 6.1. Договору)

Ціна та кількість Товару за даним Договором складається з загальної вартості і кількості Товару, що поставляється за даним Договором протягом терміну його дії. (п. 6.2. Договору)

Покупець зобов`язується оплатити Товар на умовах 100% попередньої оплати Партії Товару протягом одного дня з дати підписання Додаткової угоди, якщо інше не передбачене Сторонами в Додатковій угоді до даного Договору. (п. 6.3. Договору)

Оплата здійснюється на підставі виставленого Постачальником рахунку. (п. 6.4. Договору)

Датою оплати Товару вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. (п. 6.5. Договору)

Якщо Покупець прострочив оплату вартості Товару (в цілому або частково), Постачальник в якості оперативно-господарської санкції вправі в односторонньому порядку припинити поставку Товару Покупцеві до повної оплати Покупцем неоплаченого в строк Товару або його частини, і/або сплати відсотків за користування грошовими коштами та відмовитись від виконання інших зобов`язань за цим Договором. (п. 6.6. Договору)

Сторони щомісячно звіряють заборгованість по Договору шляхом підписання Актів звірки взаєморозрахунків, при цьому кожна із Сторін зобов`язана протягом 15-ти календарних днів місяця, наступного за звітним, після отримання від іншої Сторони Акту звірки взаєморозрахунків, підписати його та надати іншій стороні. В разі необхідності Акти звірки взаєморозрахунків складаються за вимогою Сторін. (п. 6.7. Договору)

Якщо в результаті звірки взаєморозрахунків буде виявлено, що сум грошових коштів, отриманих від Покупця на оплату Партії Товару за відповідною Додатковою угодою до даного Договору:

а) недостатньо для покриття вартості поставлено Партії Товару - Покупець протягом 1 (одного) банківського дня після підписання Сторонами Акту звірки взаєморозрахунків перераховує Постачальнику грошову суму, якої не вистачає;

б) перевищує вартість поставлено Партії Товару - Постачальник відшкодовує Покупцю надлишок суми, на підставі листа Покупця і підписаного Сторонами Акту звірки взаєморозрахунків. (п. 6.8. Договору)

Сторони зобов`язуються належним чином виконувати умови цього Договору, зокрема в частині, пов`язаній із своєчасним проведенням оплат, отримання рахунків, за якими проводяться оплати, оформленням документів та інше. (п. 7.1. Договору)

У випадку ненадходження від Покупця повної оплати за відвантажений Товар протягом терміну, зазначеному у Додатковій угоді до даного Договору, та з урахуванням ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України Постачальник має право нарахувати, а Покупець зобов`язується сплатити Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент виникнення заборгованості, від суми заборгованості за кожний день прострочення виконання грошового зобов`язання. (п. 7.3. Договору)

Штрафні санкції нараховуються Постачальником за весь час прострочення оплати і на суму, що належить до оплати. (п. 7.9. Договору)

Всі спори, що виникатимуть з даного Договору, будуть вирішуватись Сторонами у відповідності до діючого законодавства України. (п. 8.1. Договору)

Додаткові угоди є невід`ємними частинами даного Договору. (п. 11.1. Договору)

Даний Договір укладено у двох примірниках рівної юридичної сили для кожної із Сторін. У разі невиконання зобов`язань однією зі Сторін, що виникли до строку завершення цього Договору, термін дії даного Договору продовжується на термін до остаточного виконання Сторонами своїх зобов`язань. п. 11.2. Договору)

Цей Договір набирає чинності з моменту підписання Сторонами Договору та скріплення печатками Сторін, та діє до "31".12.2020 р. в частині поставок, а в частині здійснення грошових розрахунків - до повного виконання грошових зобов`язань. (п. 12.1. Договору)

Припинення Договору не позбавляє права на стягнення Постачальником понесених збитків, в тому числі не отримані доходи, які він одержав би, якби зобов`язання Покупцем було виконано своєчасно, а також пені, штрафів, передбачених даним Договором. (п. 12.2. Договору)

Усі Додаткові угоди до Договору набувають чинності з моменту їх підписання уповноваженими представниками та скріплення печатками Сторін та діють протягом строку дії цього Договору. (п. 12.3. Договору)

01.06.2019 сторони підписали Додаткову угоду про врегулювання відносин електронного документообігу до Договору № 322-2019 від 22.04.2019 року. (далі - Додаткова угода)

Підписуючи дану Угоду Сторони погодили використання кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП (ЕЦП)) в документообігу в межах виконання умов Договору, в тому числі при складанні первинних документів. Сторонами погоджено використання такого кваліфікованого електронного підпису в порядку і на умовах передбачених чинним законодавством України. (п. 1 Додаткової угоди)

Сторони погодили, що додаткові угоди до Договору, Додатки, Специфікації, які є невід`ємною частиною Договору, а також первинні документи на виконання Договору будуть складатися Сторонами в електронній формі із дотриманням законодавства про електронні документи та електронний документообіг та законодавства у сфері кваліфікованого електронного підпису. Підписання та обмін електронними документами здійснюватиметься за допомогою сервісу "Вчасно". (п. 2 Додаткової угоди)

Сторони домовилися, що електронні документи, які відправлені, завірені КЕП (ЕЦП) за допомогою сервісу "Вчасно", мають повну юридичну силу, породжують права та обов`язки для Сторін, можуть бути представлені до суду в якості належних доказів та визнаються рівнозначними документам, що складаються на паперовому носієві. Підтвердження передачі документів (відправлення, отримання, тощо) вважається підтвердженням фактичного прийому-передачі таких документів уповноваженими особами Сторін і не вимагає додаткового доказування. (п. 4 Додаткової угоди)

Сторони погодили, що електронний документообіг в межах виконання Договору здійснюватиметься з 1 червня 2020 року. (п. 5 Додаткової угоди)

Ця Угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та є невід`ємною частиною Договору. (п. 8 Додаткової угоди)

Передача товару від позивача до відповідача підтверджується копіями Актів приймання-передачі за 2019, 2020, 2021, 2022 роки, які додані позивачем до матеріалів справи. Акти приймання-передачі підписані сторонами та скріплені печатками без зауважень. Акти за 2019 рік та Акти за січень - травень 2020 року скріплені печатками.

На виконання умов Додаткової угоди Акти з червня 2020 року по лютий 2022 року підписані кваліфікованими електронними підписами сторін, що підтверджується інформацією, яку сформовано за допомогою сервісу "Вчасно".

Позивач надав суду довідку від 30.08.20023 № 59917814 Публічного акціонерного товариства "Банк Восток", згідно з якою повідомляється щодо руху грошових коштів між ТОВ "Сокар Ел Пі Джи" та ТОВ "Екотех-Енерго" згідно з договором № 322-2019 від 22.04.2019 за період з 22.04.2019 по 27.08.2023. Так у довідці наведено платежі, які здійснювались відповідачем на рахунок позивача із призначеннями платежу "Оплата за газ скраплений, по Договору № 322-2019 від 22.04.2019, зг. рах.....".

Суд враховує, що в усіх Актах за 2019-2022 роки сторони посилались на поставки згідно з Договором № 322-2019 від 22.04.2019.

Отже, незважаючи на сплив строку дії Договору сторони продовжували співпрацювати по ньому, що підтверджується як посиланням на цей Договір в Актах приймання-передачі, що відповідно до п. 1.1. Договору є Додатковими угодами до Договору так і посиланням відповідачем в призначеннях платежу за отриманий товар на такий Договір.

Отже, з січня 2021 року позивач продовжував поставляти товар за Договором, а відповідач його приймав та сплачував за такий товар із посиланням на номер та дату Договору.

Вказане підтверджує чинність Договору на поставку товару протягом 2021-2022 років.

19.02.2022 позивач виставив відповідачу Рахунок № 299 на підставі Договору № 322-2019 від 22 квітня 2019 року на оплату газу скрапленого марок Євро (2711129700)укр у кількості 7 001 л, на загальну суму з ПДВ - 106 065,15 грн.

18.03.2022 сторони підписали Акт приймання-передачі № 201497 від 19.02.2022, відповідно до якого, постачальник відвантажив, а одержувач отримав згідно договору № 322-2019 від 22.04.2019 газ вуглеводний скраплений марок Євро для двигунів внутрішнього згорання, Код УКТЗЕД: 2711 12 97 00 на загальну суму з ПДВ 106 065,15 грн. Акт підписаний сторонами за допомогою сервісу "Вчасно" шляхом накладання кваліфікованих електронних підписів, як це і передбачено умовами Додаткової угоди.

04.11.2022 відповідач перерахував на рахунок позивача 10 000 грн, що підтверджується випискою по рахунку № 361 за 22.04.2019 - 03.10.2023 № 361 за договором 322-2019 від 22.04.2019 по контрагенту "Екотех-Енерго ТОВ" із зазначенням відомостей: "Екотех-Енерго ТОВ 322-2019 от 22.04.2019 Реалізація товарів і послуг ОБ-СЛ201497 от 19.02.2022 22:00:14".

03.10.2023 відповідач перерахував на рахунок позивача 33 000 грн, що підтверджується платіжною інструкцією в національній валюті № 317 із зазначенням призначення платежу: "Оплата за ПММ, згідно Договору №322-2019 від 22.04.2019 року в т.ч. ПДВ 20% 5500,00 грн.", а також випискою по рахунку № UA 153071230000026000010417572 з 03.10.2023 до 03.10.2023.

Залишок несплаченої заборгованості за товар, поставлений відповідно до Акту приймання-передачі № 201497 від 19.02.2022 на час звернення позивача до суду становить 63 065,06 грн, що стало підставою для звернення до суду з цим позовом.

Розглядаючи спір, господарський суд застосовує такі положення чинного законодавства.

Ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України (далі - ГК України) передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 1, 2 ст. 712 ЦК України).

Згідно з ч. 6 ст. 265 ГК України, до відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення ЦК України про договір купівлі-продажу.

Ст. 655 ЦК України врегульовано, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 656 ЦК України, предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому.

Відповідно до ст. 662, 663 ЦК України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу, та у встановлений договором строк.

Ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до положень ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 1.1. Договору, Постачальник передає у власність Покупцю скраплений газ (надалі - Товар), а Покупець приймає і сплачує їх вартість. Кількість, асортимент, ціна та інші необхідні для поставки партії Товару дані визначаються у Додаткових угодах, що складаються Постачальником та підтверджуються шляхом підписання Покупцем на умовах даного Договору. До Додаткової угоди в розумінні цього Договору також прирівнюються видаткова накладна на Товар та/або Акт прийому-передачі Товару, підписані сторонами.

Точна кількість поставленого Товару відображається в перевізних документах на Товар та в Акті прийому-передачі Товару. (п. 3.6. Договору)

За результатами поставки Товару Сторони підписують Акт прийому-передачі Товару та/або видаткову накладну. (п. 5.3. Договору)

Оскільки сторони 18.03.2022 підписали Акт приймання-передачі № 201497 від 19.02.2022, відповідно до якого, постачальник відвантажив, а одержувач отримав згідно договору № 322-2019 від 22.04.2019 газ вуглеводний скраплений марок Євро для двигунів внутрішнього згорання, Код УКТЗЕД: 2711 12 97 00 на загальну суму з ПДВ 106 065,15 грн за допомогою сервісу "Вчасно" шляхом накладання кваліфікованих електронних підписів, як це і передбачено умовами Додаткової угоди, господарський суд доходить висновку, що позивач належно виконав зобов`язання за Договором щодо поставки товару.

Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. (ч. 1 ст. 692 ЦК України)

Оплата Товару (Партії Товару) здійснюється на умовах 100% передоплати, якщо інше не передбачено у Додатковій угоді до даного Договору. (п. 6.1. Договору)

Покупець зобов`язується оплатити Товар на умовах 100% попередньої оплати Партії Товару протягом одного дня з дати підписання Додаткової угоди, якщо інше не передбачене Сторонами в Додатковій угоді до даного Договору. (п. 6.3. Договору)

Оплата здійснюється на підставі виставленого Постачальником рахунку. (п. 6.4. Договору)

Датою оплати Товару вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. (п. 6.5. Договору)

Господарський суд враховує, що 19.02.2022 позивач виставив відповідачу Рахунок № 299 на підставі Договору № 322-2019 від 22 квітня 2019 року на оплату газу скрапленого марок Євро (2711129700)укр у кількості 7 001 л, на загальну суму з ПДВ - 106 065,15 грн.

18.03.2022 сторони підписали Акт приймання-передачі № 201497 від 19.02.2022, відповідно до якого, постачальник відвантажив, а одержувач отримав згідно договору № 322-2019 від 22.04.2019 газ вуглеводний скраплений марок Євро для двигунів внутрішнього згорання, Код УКТЗЕД: 2711 12 97 00 на загальну суму з ПДВ 106 065,15 грн. Акт підписаний сторонами за допомогою сервісу "Вчасно" шляхом накладання кваліфікованих електронних підписів, як це і передбачено умовами Додаткової угоди.

З урахуванням умов п. 1.1. Договору, Акт прийому-передачі підписаний сторонами, прирівнюється до Додаткової угоди, отже, відповідно до п. 6.3. Договору, відповідач мав оплатити товар до 19.03.2022 включно (протягом одного дня з дати підписання Додаткової угоди).

Проте доказів оплати товару до 19.03.2022 відповідач суду не надав.

Так, станом на 20.03.2022 у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 106 065,15 грн.

04.11.2022 відповідачем частково сплачено на рахунок позивача заборгованість у розмірі 10 000 грн, що підтверджується випискою по рахунку № 361 за 22.04.2019 - 03.10.2023 № 361 за договором 322-2019 від 22.04.2019 по контрагенту "Екотех-Енерго ТОВ" із зазначенням відомостей: "Екотех-Енерго ТОВ 322-2019 от 22.04.2019 Реалізація товарів і послуг ОБ-СЛ201497 от 19.02.2022 22:00:14".

Так, станом на 04.11.2022 заборгованість відповідача перед позивачем становила 96 065,15 грн (106 065,15 - 10 000).

03.10.2023 відповідач частково перерахував позивачу заборгованість у розмірі 33 000 грн, що підтверджується платіжною інструкцією в національній валюті № 317 із зазначенням призначення платежу: "Оплата за ПММ, згідно Договору №322-2019 від 22.04.2019 року в т.ч. ПДВ 20% 5500,00 грн.", а також випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 03.10.2023 до 03.10.2023.

Отже, станом на 03.10.2023 заборгованість відповідача перед позивачем становила 63 065,15 грн (96 065,15 - 33 000). Доказів сплати такої заборгованості відповідач суду не надав.

Позивач заявляє до стягнення 63 065,06 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 598 ЦК України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Частиною 2 цієї статті визначено, що припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.

Стаття 599 ЦК України та стаття 202 ГК України встановлюють, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Поряд з належним виконанням законодавство передбачає і інші підстави припинення зобов`язань (прощення боргу, неможливість виконання, припинення за домовленістю, передання відступного, зарахування). Однак, чинне законодавство не передбачає таку підставу припинення зобов`язання як закінчення строку дії договору.

Тобто, зобов`язання, невиконане належним чином, продовжує існувати, незважаючи на закінчення строку дії договору.

Відтак, незважаючи на закінчення строку дії Договору, враховуючи неповне виконання відповідачем умов договору щодо оплати отриманого товару, останній зобов`язаний як здійснити таку оплату так і сплатити відповідні штрафні санкції, визначені договором.

Тобто, зобов`язання, невиконане належним чином, продовжує існувати, незважаючи на закінчення строку дії договору.

До аналогічного правового висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 09.04.2020 у справі № 910/4962/18.

Оскільки позивач заявляє до стягнення 63 065,06 грн, суд, не виходячи за межі позовних вимог, задовольняє вимогу позивача про стягнення з відповідача суми основного боргу в розмірі 63 065,06 грн.

Також позивач заявив до стягнення 3 % річних у сумі 4 810,60 грн, інфляційні нарахування у сумі 21 339,72 грн та пеню у сумі 20 195,96 грн.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків, сплата неустойки (ст. 611 ЦК України).

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України - неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Ст. 216 ГК України встановлено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Штрафними санкціями згідно зі ст. 230 ГК України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання. Суб`єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

У випадку ненадходження від Покупця повної оплати за відвантажений Товар протягом терміну, зазначеному у Додатковій угоді до даного Договору, та з урахуванням ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України Постачальник має право нарахувати, а Покупець зобов`язується сплатити Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент виникнення заборгованості, від суми заборгованості за кожний день прострочення виконання грошового зобов`язання. (п. 7.3. Договору)

Так позивач нараховує пеню на суму заборгованості 106 065,15 грн за період 20.03.2022 - 19.09.2022 у сумі 20 195,96 грн.

Перевіривши розрахунок пені, господарський суд дійшов висновку про те, що його здійснено правильно, отже, вимога позивача про стягнення з відповідача 20 195,96 грн пені є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами. (ч. 3 ст. 692 ЦК України)

Дослідивши розрахунок інфляційних втрат, здійснений позивачем, господарський суд встановив, що його здійснено правильно, отже заявлена до стягнення сума інфляційних втрат 21 339,72 грн є обґрунтованою, а відповідна вимога позивача підлягає задоволенню.

Щодо розрахунку позивачем 3 % річних, господарський суд зазначає, що позивач здійснює нарахування:

за період 20.03.2022 - 04.11.2022 на суму боргу 106 065,15 грн в розмірі 2 005,07 грн;

за період 05.11.2022 - 03.10.2023 на суму боргу 96 065,15 грн в розмірі 2 629,29 грн;

за період 04.10.2023 - 03.11.2023 на суму боргу 63 065,06 грн в розмірі 176,24 грн.

Господарський суд встановив, що при визначенні періодів нарахування заборгованості з урахуванням сплат відповідача (04.11.2022 та 03.10.2023) позивачем допущено помилки, оскільки день фактичної оплати не включається в період нарахування 3 % річних.

Так обґрунтованим розрахунком 3 % річних є:

за період 20.03.2022 - 03.11.2022 на суму боргу 106 065,15 грн в розмірі 1 996,35 грн;

за період 04.11.2022 - 02.10.2023 на суму боргу 96 065,15 грн в розмірі 2 629,29 грн;

за період 03.10.2023 - 03.11.2023 на суму боргу 63 065,06 грн в розмірі 165,87 грн.

Отже, сума 3 % річних, яка підлягає стягненню з відповідача становить 4 791,51 грн.

Підсумовуючи викладене, господарський суд задовольняє позовні вимоги частково.

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 74, 76-77, 129, 233, 236-241, 247, 251-252, 326-327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотех-Енерго" (ідентифікаційний код 39697433, вул. Перемоги, 14, офіс 7, м. Сміла, Черкаська обл., 20701) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокар Ел Пі Джи"</a> (ідентифікаційний код 40625535, вул. Надпільна, буд. 226/1, м. Черкаси, 18001) 63 065,06 грн сума основного боргу, 3 % річних у сумі 4 791,51 грн, інфляційні нарахування у сумі 21 339,72 грн, пеня у сумі 20 195,96 грн, а також 2 683,53 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Копію рішення надіслати позивачу за допомогою системи "Електронний суд", відповідачу - поштою.

Повне рішення складено та підписано 10.01.2024.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116203480
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —925/1530/23

Судовий наказ від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Судовий наказ від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні