Ухвала
від 10.01.2024 по справі 711/3181/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3181/23

Провадження 2-о/711/1/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року Придніпровський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого - судді Скляренко В.М.

при секретарі Копаєвій Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Черкаси цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Черкаської міської ради, КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», в/ч НОМЕР_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до Придніпровського районного суду м. Черкаси із заявою про визнання її чоловіка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 26.05.2023 року відкрито провадження по справі за заявою ОСОБА_1 .

Одночасно у вказаній вище заяві ОСОБА_1 просила призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої просила доручити судовим експертам КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня» Черкаської обласної ради (м. Сміла, вул. Павлова, 46).

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 27.06.2023 року за клопотанням ОСОБА_1 призначено по справі № 711/3181/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Черкаської міської ради, КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», в/ч НОМЕР_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна було призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам судово-психіатричної експертної комісії Черкаської філії Державного підприємства «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Павлова, 46, Сміла, Черкаська область, 20700).

На час проведення експертизи провадження у справі було зупинено.

09.01.2024 року на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта Черкаської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 603 від 10.11.2023 року.

В судове засідання сторони не викликалися.

Відповідно до ч. 1 ст. 254 Цивільно-процесуального кодексу України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Таким чином, оскільки судом встановлено, що обставини, які викликали зупинення провадження у справі відпали, так як до суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта Черкаської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 603 від 10.11.2023 року, суд вважає за необхідне провадження по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Черкаської міської ради, КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», в/ч НОМЕР_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, поновити.

Крім того, суд вважає за належне заначити також наступне.

Частиною першою статті 299 ЦПК України регламентовано порядок розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною, зокрема визначено, що справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Як передбачено статтею 131-2 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.

Види адвокатської діяльності визначені у статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», зокрема, за п. 6 ч. 1 - представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства.

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачені норми щодо порядку розгляду звернень про надання безоплатної первинної правової допомоги (ч. 3 ст. 10) та категорії осіб, які мають право на таку допомогу (п. 24 ч. 1 ст. 14).

Правовими наслідками визнання фізичної особи недієздатною згідно із ст. 41 ЦК України є позбавлення такої особи права вчиняти будь-які правочини та встановлення над нею опіки.

Передбачена законом можливість позбавлення особи цивільної дієздатності, насамперед спрямована на забезпечення захисту прав та інтересів цієї особи у той період, коли її власні юридично значимі дії становлять загрозу порушення її ж прав протягом часу, коли стан психічного здоров`я особи не дає їй можливості адекватно сприймати свій статус, формувати й виражати власну волю.

Позбавлення фізичної особи цивільної дієздатності це об`єктивно несприятливий для неї наслідок, адже недієздатна особа фактично втрачає статус самостійного учасника цивільних відносин і практично всі юридично-значимі дії від її імені та в її інтересах вчиняє третя особа опікун.

Судом, при прийнятті даного рішення враховуються: категорія даної справи, відомості про стан здоров`я особи, яка визнається недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, рекомендації Комітету міністрів Ради Європи від 22.02.1983 К (83) 2 «Щодо правового захисту осіб, що страждають психічними розладами, примусово утримуються як пацієнти», від 23.02.1999 К (99) 4 «Про принципи, що стосуються правового захисту недієздатних дорослих», від 24.02.2004 Кес (2004) 10 «Щодо захисту прав людини і гідності осіб з психічним розладом», якими передбачено, що особи з психічними розладами повинні мати можливість здійснювати свої права; що особі, яка страждає психічним захворюванням, як і будь-якій іншій особі, має забезпечуватися право бути вислуханим і, що на випадок передбачуваного правопорушення протягом всього розгляду присутнім повинен бути адвокат.

Враховуючи зазначене вище, суд вважає за необхідне на підставі Закону України «Про безоплатну правову допомогу» призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - адвоката через Черкаський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись, ст. ст. 55, 251, 254, 299 ЦПК України, Конституцією України, Законом України «Про безоплатну правову допомогу», Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», суд, -

ухвалив:

Поновити провадження у справі № 711/3181/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Черкаської міської ради, КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», в/ч НОМЕР_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Призначити судове засідання на 29 січня 2024 року на 14 год. 30 хв. в приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси за адресою: 18016, м. Черкаси, вул. Гоголя, 316 (III поверх), каб. 335.

У судове засідання викликати сторони.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката через Черкаський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Вказану ухвалу суду направити до Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання у частині призначення адвоката Григоренку Максиму Валентиновичу, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити учасникам справи право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та наявність у суді відповідної технічної можливості, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення учасник справи подає суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання з одночасним надісланням копії заяви в той самий строк іншим учасникам справи (ст. 212 ЦПК України).

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://court.gov.ua/sud2314/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: В.М.Скляренко

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116205573
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —711/3181/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні