Рішення
від 10.01.2024 по справі 479/1379/23
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/1379/23

2/479/95/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

(заочне)

10 січня 2024 року смтКриве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді Репушевської О.В.,

за участі секретаря судового засідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Криве Озеро в порядку спрощеного позовногопровадження зповідомленням (викликом)сторін цивільну справу №479/1379/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Бершадський відділ державної виконавчої служби у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про збільшення розміру аліментів,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач ОСОБА_2 ,

третя особа: Бершадський відділ державної виконавчої служби у Гайсинському районі Вінницької області

Центрального міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м.Київ),

в с т а н о в и в :

Позивач звернулась до суду з позовними вимогами до відповідача про збільшення розміру аліментів на утримання їх спільної дитини. В обґрунтування вимог зазначила, що 17 січня 2019 року Кривоозерським районним судом Миколаївської області видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання їх сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі в розмірі 50відсотків відпрожиткового мінімумудля дитинивідповідного віку, щомісячно, починаючи з 18 травня 2018 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 . Станом на день звернення до суду матеріальне становище відповідача змінилось, він має офіційний дохід, так як є військовослужбовцем та перебуває на службі в ЗСУ. Тому позивач просить судовим рішенням збільшити розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів.

В судове засідання позивач не з`явилась, надала письмову заяву про розгляд справи за підтримала позовні вимоги, просила їх задовольнити в повному обсязі, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, про дату,час тамісце судовогорозгляду повідомленийналежним чином.Причини неявкисуду неповідомив,відзив ненадав,тому суду відповідностідо положеньст.280ЦПК України,ухвалює заочнерішення напідставі наявниху справідоказів.

Представник третьої особи Бершадського відділудержавної виконавчоїслужби уГайсинському районіВінницької областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ) в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча вчасно та належним чином повідомлений про час та місце слухання справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Згідно положень ст.141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Положеннями ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ст.181 СК України визначає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до положень ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Положеннями ст.183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до положень ч.1 ст.192 СК України встановлено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно з положеннями п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них.

Враховуючи положення ст.ст.181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, у зв`язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів матір дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Згідно положень ч.ч.1,3 ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що 05 липня 2017 року рішенням Кривоозерського районного суду Миколаївської області шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_2 розірвано, прізвище позивача " ОСОБА_5 " змінено на " ОСОБА_6 "(а.с.9).

28 жовтня 2017 року позивач змінила прізвище з " ОСОБА_6 " на " ОСОБА_7 ", що підтверджується даними свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого Тростянецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області 28 жовтня 2017 року(а.с.11).

Відповідно до судового наказу від 23 травня 2018 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання їх сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі в розмірі 50відсотків відпрожиткового мінімумудля дитинивідповідного віку, щомісячно, починаючи з 18 травня 2018 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.10).

Звертаючись до суду з позовом, про збільшення розміру аліментів позивач зазначає, що у платника аліментів-відповідача на даний час матеріальне становище змінилось, він має офіційний дохід, що підтверджено даними Державної податкової служби про доходи ОСОБА_2 з 2-го кварталу 2020 року по 3-й квартал 2023 року.

Виходячи з наведених положень закону, при вирішенні вимог щодо зміни розміру раніше стягнутих аліментів суд зобов`язаний з`ясувати матеріальний та сімейний стан як платника аліментів, так і стягувача, погіршення чи поліпшення їх здоров`я.

Позивач як одержувач аліментів, довела свої вимоги про наявність підстав для збільшення розміру аліментів, зокрема тому, що на даний час матеріальне становище відповідача змінилось у зв`язку із офіційним працевлаштуванням.

Суд при розгляді вимог позивача про збільшення розміру аліментів враховує те, що під час ухвалення попереднього рішення суду про стягнення аліментів відповідач не працював, а також те, що його матеріальне становище змінилось після працевлаштування, тому наявні підстави для збільшення розміру аліментів.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вимоги позивача про збільшення розміру аліментів правомірні та підлягають до задоволення з обґрунтувань, що викладені вище.

Відповідно положень ст.141 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь держави судові витрати в сумі 1073,60 грн..

Керуючись ст.ст.141, 265, 268, 273, 280-282, 355 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Бершадський відділ державної виконавчої служби у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про збільшення розміру аліментів, - задовольнити.

Збільшити розмір аліментів, які стягуються з ОСОБА_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , на користь ОСОБА_1 , на утримання неповнолітньої дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі судового наказу Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 23 травня 2018 року у цивільній справі №479/461/18, з твердої грошової суми в розмірі 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 18 травня 2018 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 1/4 частку від усіх видів заробітку(доходу), але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , на користь держави судовий збір в розмірі 1073,60 грн..

Судовий наказ Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 18 травня 2018 року у цивільній справі №479/461/18 - відкликати.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, а на ухвалу суду протягом п`ятнадцять днів з дня його (її) проголошення.

Суддя :

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116214679
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів, у ч а с н и к и с п р а в и : позивач ОСОБА_1 , відповідач ОСОБА_2 ,

Судовий реєстр по справі —479/1379/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні