Ухвала
від 09.01.2024 по справі 463/11676/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/11676/23 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/811/1/24 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2024 року м.Львів

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу захисника ОСОБА_6 в інтересах власника майна ТОВ «МКС Бетон» на ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 26.12.2023 року про накладення арешту на майно,

з участю прокурора ОСОБА_7 ,

представника ТОВ «МКС Бетон» - захисника ОСОБА_6 ,

встановила:

ухвалою слідчого судді клопотання старшого слідчого в ОВС Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Львові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_8 , погоджене прокурором Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_9 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023142410000106 від 15.11.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.114-1 КК України, задоволено.

Постановлено накласти арешт на майно, яке було виявлено та вилучено в ході проведення обшуку в офісному приміщенні ТзОВ «Завод решіткового настилу» за адресою: м.Львів, вул.Зелена,238-З, а саме: список працівників ТзОВ «Завод решіткового настилу» на 3 арк.; список працівників ТзОВ «МКС Бетон» на 2 арк.

Постановлено накласти арешт на майно, яке було виявлено та вилучено в ході проведення обшуку в офісному приміщенні ТзОВ «МКС Бетон» за адресою: м.Львів, вул.Зелена, 238, а саме: окремі документи, а також документи, що містились у теках: копії паспортів та ідентифікаційних кодів ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 всього на 15 арк.; відомість про отримання новорічних подарунків на 3 арк.; наказ № 96-а від 29.11.2023 на 1 арк.; наказ № 96-к від 29.11.2023 на 1 арк.; тека жовтого кольору «Відпустки МКС 2023»; тека жовтого кольору «ТзОВ МКС Бетон» Зарплата» за 2022 р.; тека зеленого кольору «Табель МКС Бетон»; тека чорного кольору «Звіт по прийнятих працівниках»; тека червоного кольору «Статус МКС зарплата 2023»; тека синього кольору з табелями робочого часу 2022-2023 роки; тека синього кольору «МКС Бетон Р-Я» особові картки; тека жовтого кольору «Військовий облік»; тека фіолетового кольору «МКС Бетон Л-П» особові картки; тека синього кольору «МКС Бетон К» особові картки; тека жовтого кольору «Звільнені МКС 2023»; тека жовтого кольору «Звільнені МКС 2023»; тека зеленого кольору «МКС Бетон А-І» особові картки; журнал реєстрації листів непрацездатності ТзОВ «Статус МКС»; журнал реєстрації наказів по кадрах ТзОВ «Статус МКС»; журнал реєстрації наказів відпусток 2023; журнал реєстрації наказів по кадрах ТзОВ «МКС Бетон» 2023.

В мотивах прийнятого рішення слідчий суддя покликається на те, що речі та документи, на які слідчий просить накласти арешт, самі по собі та в сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому, з метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні, на них слід накласти арешт.

На ухвалу слідчого суддізахисник ОСОБА_6 в інтересах власника майна ТОВ «МКС Бетон» подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати таку та постановити нову, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про арешт майна, яке було вилучено в ході проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «МКС Бетон» за адресою: м.Львів, вул.Зелена, 238.

В обґрунтування апеляційної скарги покликається на те, що слідчим суддею порушено процесуальний строк винесення ухвали про арешт тимчасово вилученого майна, а в оскаржуваній ухвалі не зазначено, яким критеріям речових доказів відповідають вказані речі та документи. Зазначає, що у клопотанні про арешт майна не обґрунтовано необхідності арешту майна ТОВ «МКС Бетон» з огляду на те, що вказане майно не набуте кримінально протиправним шляхом, не містить на собі слідів будь-яких протиправних дій та не є доказами кримінального правопорушення. Крім того, звертає увагу, що внаслідок арешту вказаних речей та документів підприємство позбавлене можливості вирішувати будь-які кадрові питання, а відтак здійснювати свою діяльність.

Заслухавши доповідача, доводи представника ТОВ «МКС Бетон» - захисника ОСОБА_6 , яка підтримала апеляційну скаргу, думку прокурора ОСОБА_7 , який заперечив проти задоволення апеляційної скарги, вивчивши матеріали клопотання, дослідивши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що у задоволенні апеляційної скарги слід відмовити.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Колегією суддів встановлено, що в провадженні Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Львові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, перебувають матеріали кримінального провадження за №42023142410000106 від 15.11.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.114-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор ТзОВ «МКС Бетон» ОСОБА_15 у період з 18.04.2023 року по 10.11.2023 року, маючи об`єктивну можливість виконання чотирьох мобілізаційних розпоряджень ІНФОРМАЦІЯ_1 , достовірно знаючи та усвідомлюючи їх законність, умисно не вчинив визначених у повідомленнях дій, чим здійснив перешкоджання законній діяльності військового формування - ІНФОРМАЦІЯ_2 в особливий період.

21 листопада 2023 року ОСОБА_15 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.114-1 КК України.

В подальшому, 30.11.2023 року підозрюваного ОСОБА_15 оголошено у міжнародний розшук.

В ходіпроведення обшуку в офісномуприміщенні ТзОВ«Завод решітковогонастилу» заадресою:м.Львів,вул.Зелена,238-З, слідчим виявлено та вилучено список працівників ТзОВ «Завод решіткового настилу» на 3 арк.; список працівників ТзОВ «МКС Бетон» на 2 арк. В ході проведення обшуку в офісному приміщенні ТзОВ «МКС Бетон» за адресою: м.Львів, вул.Зелена, 238, слідчим вилучено окремі документи, а також документи, що містились у теках, а саме: копії паспортів та ідентифікаційних кодів ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 всього на 15 арк.; відомість про отримання новорічних подарунків на 3 арк.; наказ № 96-а від 29.11.2023 на 1 арк.; наказ № 96-к від 29.11.2023 на 1 арк.; тека жовтого кольору «Відпустки МКС 2023»; тека жовтого кольору «ТзОВ МКС Бетон» Зарплата» за 2022 р.; тека зеленого кольору «Табель МКС Бетон»; тека чорного кольору «Звіт по прийнятих працівниках»; тека червоного кольору «Статус МКС зарплата 2023»; тека синього кольору з табелями робочого часу 2022-2023 роки; тека синього кольору «МКС Бетон Р-Я» особові картки; тека жовтого кольору «Військовий облік»; тека фіолетового кольору «МКС Бетон Л-П» особові картки; тека синього кольору «МКС Бетон К» особові картки; тека жовтого кольору «Звільнені МКС 2023»; тека жовтого кольору «Звільнені МКС 2023»; тека зеленого кольору «МКС Бетон А-І» особові картки; журнал реєстрації листів непрацездатності ТзОВ «Статус МКС»; журнал реєстрації наказів по кадрах ТзОВ «Статус МКС»; журнал реєстрації наказів відпусток 2023; журнал реєстрації наказів по кадрах ТзОВ «МКС Бетон» 2023.

Постановою старшого слідчого в ОВС Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Львові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Львові, ОСОБА_8 від 21.12.2023 року, вилучені у ході проведення обшуку речі та документи визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні.

Відтак, колегія суддів приходить до висновку про те, що слідчий суддя вірно встановив той факт, що існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вилучені речі та документи, які постановою слідчого визнано речовими доказами, мають суттєве значення для проведення досудового розслідування та відповідають критеріям речових доказів, а тому з метою їх збереження на них слід накласти арешт.

Доводи апелянта про те, що слідчим суддею не встановлено зв`язку між обставинами, які розслідуються у кримінальному провадженні, та документами, на які накладено арешт, на думку колегії суддів, підлягають з`ясуванню в процесі розслідування кримінального провадження чи розгляду справи по суті в суді першої інстанції.

Не заслуговують на увагу покликання апелянта на те, що внаслідок арешту вказаних речей та документів підприємство не може належним чином здійснювати свою діяльність, оскільки власник майна не позбавлений можливості володіти зазначеним майном, а обмеження можливості розпоряджатися та користуватись ним носить тимчасовий характер та прямо передбачено кримінальним процесуальним законом на час, необхідний для розгляду кримінального провадження.

Клопотання про арешт майна подано відповідно до вимог ч. 1 ст. 171 КПК України, а саме слідчим ОСОБА_8 за погодженням з прокурором ОСОБА_9 , а також у строки, встановлені абз.2 ч.5 ст.171 КПК України, що спростовує доводи апелянта в цій частині.

Істотних порушень кримінального процесуального закону, які б були підставою для скасування ухвали слідчого судді та постановлення нової ухвали в апеляційному порядку, колегією суддів не встановлено, а відтак ухвалу слідчого судді слід залишити без змін.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 409, 419, 422 КПК України, колегія суддів,

ухвалила:

ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 26.12.2023 року про накладення арешту на майно залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_6 в інтересах власника майна ТОВ «МКС Бетон» - без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116216804
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно, з участю прокурора ОСОБА_7 , представника ТОВ «МКС Бетон» - захисника ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —463/11676/23

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні