Ухвала
від 11.01.2024 по справі 927/1726/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

11 січня 2024 рокум. Чернігів справа № 927/1726/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви №16 від 26.12.2023

за позовом: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «СОКІЛ-11»,

код ЄДРПОУ 40681201, вул. Льотна, б.11, м. Чернігів, 14033;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРЄВРОСТАНДАРТ»,

вул. Широка, 2, м. Чернігів, 14021

предмет спору: про стягнення 89 281,93 грн

ВСТАНОВИВ:

Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «СОКІЛ-11» подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРЄВРОСТАНДАРТ» про стягнення 89 281,93 грн.

Позов обґрунтовано тим, що відповідачем не повернуто позивачу надмірно сплачені кошти за виконання робіт за договором №6011/2 від 30.12.2021.

Ухвалою від 29.12.2023, на підставі статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), вказана позовна заява залишена без руху; позивачу наданий строк у 7 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків шляхом надання належних доказів, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів; реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі відповідно до статті 6 цього Кодексу.

05.01.2024, тобто в межах строку, встановленого ухвалою від 29.12.2023, від позивача надійшла заява про усунення недоліків, в якій зазначено про реєстрацію позивачем електронного кабінету в системі Електронний суд. До заяви додано докази направлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Таким чином, позивачем усунуто недоліки позовної заяви, зазначені в ухвалі суду від 29.12.2023.

Частиною 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

За приписами частини 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Судом встановлено, що дана позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Малозначними справами, у відповідності до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, малозначними справами є, зокрема, справи в яких ціна позову не перевищує розміру ста прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Оскільки ціна поданого позову складає менше розміру ста прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а тому дана справа є малозначною і відповідно до приписів ч.1 ст.247 Господарського процесуального кодексу України її належить розглядати виключно за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд, здійснивши аналіз предмета та підстав позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін, значення для суспільного інтересу, дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Частиною 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд доходить висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, відкриття провадження у даній справі та здійснення її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Керуючись ст. 12, 165, 166, 176, 234, 247, 250, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Запропонувати відповідачу:

- відповідно до ст.165 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі: надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується його заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати позивачу: копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду.

- подати до суду протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив (якщо така буде подана) заперечення на відповідь на відзив (ст.167, 251 ГПК України).

4. Запропонувати позивачу: відповідно до ст.166 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву: надіслати (надати) до суду відповідь на відзив, надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив відповідачу, а докази надсилання надати суду.

5. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- відповідно до п. 4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

за приписами п.8 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї; копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи.

згідно з ч.2 ст. 207 Господарського процесуального кодексу України, заяви та клопотання, які без поважних причин не будуть подані в строк, визначений судом, суд залишає без розгляду.

6. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 7 статті 252 ГПК України клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

7. Звернути увагу учасників справи, що заяви з процесуальних питань (заяви, клопотання, заперечення) учасники справи подають з дотриманням вимог ст. 169, 170 ГПК України.

8. Звернути увагу позивача, що у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої, частиною третьою або четвертою статті 46 ГПК України, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає в ухвалі (ч. 5 ст. 46 ГПК України).

9. Звернути увагу сторін, що відповідно до ч. 2 ст. 192 ГПК України вони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши про це спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116231394
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 89 281,93 грн

Судовий реєстр по справі —927/1726/23

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні