Ухвала
від 11.01.2024 по справі 201/6312/16-к
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2024 року

м. Київ

справа № 201/6312/16

провадження № 51-6480км23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_4 представника потерпілого ОСОБА_5 про поновлення строку касаційного оскарження вироку Жовтневого районного суду

м. Дніпропетровська від 28 вересня 2022 року та ухвали Дніпровського апеляційного суду від 24 липня 2023 року у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_6 ,

встановив:

До Суду надійшла касаційна скарга адвоката ОСОБА_4 представника потерпілого

ОСОБА_5 з клопотанням про поновлення строку касаційного оскарження вироку Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 28 вересня 2022 року та ухвали Дніпровського апеляційного суду від 24 липня 2023 року у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_6 .

Представник потерпілого у своєму клопотанні зазначає про пропущення строку на касаційне оскарження з поважних, на її думку, причин, зокрема, вказує, що м. Нікополь та Нікопольська територіальна громада, де вона проживає, віднесені до територій на яких ведуться активні бойові дії, а тому вона була позбавлена можливості вчасно звернутися з касаційною скаргою.

Згідно з ч. 2 ст. 426 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

За приписами ч. 2 ст. 113 цього Кодексу процесуальні дії під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі

не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу. Вимога про необхідність виконання процесуальних дій у встановлений КПК строк також міститься у ст. 116 вказаного Кодексу.

Процесуальний строк може бути поновлено лише за умови його пропуску з поважних причин. Поняття поважних причин пропуску строків є оціночним, а його вирішення покладається на розсуд суду.

Виходячи з системного аналізу норм процесуального закону, поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали чи ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк.

Правило дотримання тримісячного строку для подання касаційної скарги має на меті гарантувати правову визначеність і забезпечити, щоб кримінальні провадження розглядалися впродовж розумного строку, не змушуючи зацікавлених осіб перебувати у стані невизначеності. До того ж це правило надає сторонам кримінального провадження достатній строк для роздумів, у межах якого вони зобов`язані (мають право) вчинити процесуальну дію, чітко визначити свої аргументи та окреслити стверджувану правову позицію.

Відповідно до положень, передбачених ч. 2 ст. 426 КПК, відрахування строку подання касаційної скарги з дня вручення копії судового рішення передбачено лише для засудженого, який тримається під вартою.

У будь-якому випадку кожен учасник процесу повинен сумлінно ставитися до своїх процесуальних прав.

Як встановлено із матеріалів провадження ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 24 липня 2023 року відмовлено в задоволенні апеляційних скарг представників потерпілого - адвокатів ОСОБА_7 та ОСОБА_4 . Представник потерпілої

ОСОБА_4 була присутня під час розгляду справи апеляційним судом. Останнім днем подачі касаційної скарги до суду касаційної інстанції було 25 жовтня 2023 року.

Однак касаційна скарга з клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження датована лише 18 грудня 2023 року, тобто після закінчення визначеного ч. 2 ст. 426 КПК строку на касаційне оскарження.

Виходячи зі змісту клопотання, представник потерпілого посилається лише на те, що на території, на якій вона проживає, ведуться активні бойові дії. Хоча це є істотною обставиною, однак, представник ніяким чином не конкретизує, як ця обставина беззаперечно вплинула на неможливість подати касаційну скаргу майже протягом 5 місяців і була не переборною в конкретній ситуації.

Крім цього, суд звертає увагу, що відповідно до матеріалів кримінального провадження, представнику потерпілого адвокату ОСОБА_4 на її прохання 28 липня 2023 року було направлено на електронну адресу копію ухвали апеляційного суду від 27 липня

2023 року (т. 24, а.с. 148-150).

Зважаючи на викладене, колегія суддів Верховного Суду вважає, що клопотання не містить достатніх аргументів та їх документального підтвердження про вжиття будь-яких розумних заходів для того щоб реалізувати своє право на касаційне оскарження в межах процесуального строку або як найшвидше після його завершення. Також у клопотанні конкретно не вказано, якіоб`єктивні обставини, що були непереборними, тобто не залежали від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне звернення до суду касаційної інстанції у визначений законом строк.

Таким чином, викладені у клопотанні доводи на підтвердження поважності пропуску строку, на думку Суду, не є безумовними та поважними причинами поновлення строку на касаційне оскарження.

Інших поважних причин пропуску строку, які позбавили представника потерпілого реальної можливості в порядку та строки, передбачені процесуальним законом, реалізувати своє право на подання касаційної скарги, у поданому клопотанні не наведено.

З урахуванням наведеного, у задоволенні клопотання представника потерпілого слід відмовити.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК касаційна скарга повертається, якщо суд касаційної інстанції не знайшов підстав для поновлення пропущеного строку касаційного оскарження.

Керуючись ст.429 КПК, Суд

постановив:

У задоволенні клопотання представника потерпілого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_4 про поновлення строку касаційного оскарження вироку Жовтневого районного суду

м. Дніпропетровська від 28 вересня 2022 року та ухвали Дніпровського апеляційного суду від 24 липня 2023 року у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_6 - відмовити.

Клопотання про поновлення строку касаційного оскарження та касаційну скаргу повернутиособі, яка її подала, разом з усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116234853
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/6312/16-к

Постанова від 22.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Постанова від 22.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні