Ухвала
від 11.01.2024 по справі 580/36/24
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у адміністративній справі

11 січня 2024 року справа № 580/36/24м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі судді Трофімової Л.В. перевірив матеріали адміністративної справи № 580/36/24

за позовом Смілянської окружної прокуратури (вул.Ю,Кондратюка 25, м.Сміла, Черкаська область, 20701, ЄДРПОУ 02911119) в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу (вул. Коцюбинського 6, м.Полтава, 36039, ЄДРПОУ 42149108)

до Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради (вул. Шевченка 42, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область,19402, код ЄДРПОУ 04061599)

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, постановив ухвалу.

02.01.2024 вх.175/24 заступник керівника Смілянської окружної прокуратури, звернувшись до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу до Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради, просить:

- визнати протиправною бездіяльність Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради щодо не забезпечення ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища на території Корсунь-Шевченківської міської ради на земельній ділянці комунальної форми власності №7122510100:17:001:0001;

- зобов`язати Виконавчий комітет Корсунь-Шевченківської міської ради вжити заходи щодо ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища на території Корсунь-Шевченківської міської ради на земельній ділянці комунальної форми власності №7122510100:17:001:0001.

Спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства. Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 КАС України, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом.

КАС України (ст.12) визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

За правовою позицією Верховного Суду України, викладеною у постановах від 24.06.2008 у справі № 2/164-35/246 та від 30.03.2016 у справі № 814/3015/14, судове рішення є таким, що прийняте про права та обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов`язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов`язки таких осіб. У такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд під час визначення його прав і обов`язків.

ВПВС у справі №999/222/23 зауважує, що під час вирішення питання про залучення третьої особи суд має заслухати думку сторін.

Верховний Суд № 826/9751/14 ЄДРСР 100973142 звертає увагу на те, що саме з метою виконання завдання адміністративного судочинства сторона у справі має користуватися процесуальними правами, сприяючи тим самим суду у здійсненні правосуддя.

Прокурор стверджує: Державній екологічній інспекції Центрального округу відомі факти за результатом розгляду звернень ГО «Рух захисту довкілля та тварин», проте обгрунтованого клопотання щодо участі у справі третіх осіб не надає та про відповідальність орендатора земельної ділянки ПАТ «Виробниче обєднаня "Восход"» (ЄДРПОУ 00901695) не зазначає, про рух кримінального провадження №12023250380000335 не повідомляє.

Верховний Суд у справі №440/7433/21 зазначив, що у частині другій статті 45 КАС України наведений перелік дій, що можуть бути визнані судом зловживанням процесуальними правами, який, однак, не є вичерпним, оскільки суд може визнати таким зловживанням також інші дії, які мають відповідну спрямованість і характер.

Відповідно до частин 1, 2 ст.173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які належать встановленню та зібранню відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; наявність з`ясування підстав для об`єднання або роз`єднання позовних вимог, вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Закон України «Про інформацію» визначає предметом суспільного інтересу ту інформацію, що свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов`язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

Верховний Суд у справі №420/8512/20 зазначив, що «значний суспільний інтерес» необхідно розуміти як серйозну, обґрунтовану зацікавленість, котра має неабияке виняткове значення для усього суспільства в цілому, певних груп людей, територіальних громад, об`єднань громадян тощо до певної справи в контексті можливого впливу ухваленого у ній судового рішення на права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб. Вказане поняття охоплює ті потреби суспільства або окремих його груп, які пов`язані зі збереженням, примноженням, захистом чинних цінностей, девальвація та/або втрата яких мала б значний негативний вплив на розвиток громадянського суспільства.

За власною ініціативою адміністративний суд може залучити осіб до участі у справі під час вирішення питання про відкриття провадження у справі або у процесі підготовки справи до судового розгляду (ч. 2 ст. 49 КАС України).

Згідно ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання з метою вирішення завдань ст.180 КАС України має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 160, 168, 171, 173, 179, 241-243, 248, 256, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за адміністративним позовом Смілянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу до Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, що буде здійснюватися за правилами загального позовного провадження.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача громадську організацію «Рух захисту довкілля та тварин» (ГО «РЗДТ») (ЄДРПОУ 44532884, 19402, вул.Вишнева 33, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область).

Зобов`язати Смілянську окружну прокуратуру направити матеріали позовної заяви третій особі з наданням до суду протягом двох робочих днів доказу.

Запропонувати третій особі протягом п`ятнадцяти днів з дати отримання копії ухвали надати письмові пояснення з доказами на підтвердження забруднення земельної ділянки №7122510100:17:001:0001 установленими і неустановленими особами.

Витребувати у відповідача копії договору оренди земельної ділянки комунальної форми власності №7122510100:17:001:0001, акта приймання-передачі об`єкту оренди (оплатного користування) земельної ділянки комунальної форми власності №7122510100:17:001:0001, розрахунки орендної плати та докази про сплату/надходження коштів до бюджету.

Призначити підготовче судове засідання на 25.01.2024 о 14 годині 30 хвилин, що буде проводитись одноособово суддею Трофімовою Л.В. у приміщенні Черкаського окружного адміністративного суду за адресом: м. Черкаси, бульвар Шевченка 117, із повним фіксуванням судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу з метою вирішення питань відповідно до статті 180 КАС України.

Запропонувати відповідачу до дати призначеного судового засідання, у разі не визнання адміністративного позову, надіслати: до суду відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (що можливо доставити до суду), що підтверджують фактичні обставини; позивачу копію відзиву з додатками.

Зобов`язати відповідача у строк тривалістю 15 календарних днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі надати суду засвідчену у встановленому порядку копію (витяг) пенсійної справи позивача (документів щодо спірних правовідносин за відповідний період та/або інші документи, що пов`язані із призначенням / перерахунками виплат).

Встановити позивачу для подання відповіді на відзив 5-денний строк з дня отримання відзиву на позов. У разі подання позивачем відповіді на відзив, встановити відповідачу для надання своїх заперечень 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив.

Роз`яснити відповідачу, що згідно статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України про надання суду доказів разом із поданням відзиву на позов, а у разі, якщо доказ не може бути поданий у встановлений строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, що не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, що підтверджують те, що здійснено усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, що вони мають права та обов`язки, визначені статтями 44, 47, 131 Кодексу адміністративного судочинства України. Копію ухвали надіслати сторонам, відповідачу - копію позовної заяви та додані до неї документи.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду, лише у випадку її постановлення з порушення правил підсудності. Ухвала в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Шостого апеляційного адміністративного суду, у зв`язку із початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з урахуванням підпунктів 15.1, 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням рішення ВРП від 17.08.2021 № 1845/О/15-21 «Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи».

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд (частина 2 статті 131 Кодексу адміністративного судочинства України).

Копію ухвали направити сторонам справи.

СуддяЛариса ТРОФІМОВА

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116238250
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідкриття провадження у справі або у процесі підготовки справи до судового розгляду (ч. 2 ст. 49 КАС України). Згідно ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання з метою вирішення завдань ст.180 КАС України має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі. Керуючись ст.ст. 2, 12, 160, 168, 171, 173, 179, 241-243, 248, 256, 294 КАС України, суд

Судовий реєстр по справі —580/36/24

Рішення від 06.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Рішення від 06.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 25.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні