Ухвала
від 12.01.2024 по справі 629/7417/23
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 629/7417/23

Провадження № 2-о/629/30/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2024 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Цендри Н.В.,

присяжних Вдови Н.П., Коняєва А.П.,

за участю секретаря Андрієнко С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, суд, -

ВСТАНОВИВ:

19 грудня 2023 року до Лозівського міськрайонного суду Харківської області надійшла вищезазначена заява про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Заявник у судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, в якій просила підготовче судове засідання провести за її відсутності., на якому вирішити питання про призначення експертизи.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася, надала клопотання про розгляд справи без участі представника, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечують.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

За п. 1, 7, 8 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 жовтня 2001 року №397 судово-психіатрична експертиза (надалі - експертиза) призначається органами досудового слідства та суду і проводиться за їх відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Суд також враховує роз`яснення, надані Пленумом Верховного Суду України у пунктах 3, 4 постанови «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, зокрема в тій частині, що даними про психічну хворобу можуть бути довідки про стан здоров`я, виписка з історії хвороби, інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення частини 1 статті 39 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

З огляду на викладене та наявну медичну документацію відносно ОСОБА_2 , суд, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу на предмет підтвердження недієздатності ОСОБА_2 , оскільки психічний стан є важливою обставиною для вирішення справи по суті, і для його встановлення необхідні спеціальні пізнання в області психіатрії.

Статтями 252, 253ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.84,102,103,252,253,298,299,353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі №629/7417/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На вирішення експертам поставити питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу чи розлад (якщо так, то на яку саме) ?

2) Чи психічний розлад ОСОБА_2 , істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_3 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним постійного стороннього догляду та нагляду в зв`язку з його хворобою?

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (61068, м.Харків, вул.Академіка Павлова, буд.46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст.384,385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається через Лозівський міськрайонний суд Харківської області до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи(вирішення питання)без повідомлення(виклику)учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Головуючий суддя: Наталія ЦЕНДРА

Присяжні: Наталія ВДОВА

Андрій КОНЯЄВ

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116251469
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —629/7417/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні