Рішення
від 03.04.2024 по справі 629/7417/23
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/7417/23

Номер провадження 2-о/629/30/24

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2024 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Цендри Н.В., присяжних: Вдови Н.П., Коняєва А.П., за участю секретаря Андрієнко С.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Лозівської міської ради, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, посилаючись на ті обставини, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , яка має психічне захворювання, перебуває на диспансерному обліку, визнана дитиною-інвалідом. Донька не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, постійно потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги, догляду та нагляду. На підставі викладено просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над нею опіку, призначивши її опікуном ОСОБА_1 .

Ухвалою Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20 грудня 2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі.

Ухвалою Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 12 січня 2024 року по справі призначена судово-психіатрична експертиза.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала до суду телефонограму, в якій просила провести розгляд справи за її відсутності, на задоволенні заявлених вимог наполягала.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, надала до суду клопотання про розгляд справи без участі виконавчого комітету, як органу опіки і піклування, проти задоволення заявлених вимог не заперечують.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази у їх сукупності, суд встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданим 25.11.2005 року Шатівською сільською радою Лозівського району Харківської області (а.с.10).

ОСОБА_4 на праві приватної власності належить квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується договором купівлі-продажу квартири, посвідченого Степанчук Н.О., приватним нотаріусом Лозівського міського нотаріального округу, Харківської області 22.12.2018 року, зареєстровано в реєстрі за №3516 та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №150896986 від 22.12.2018 року. (а.с.19-20, 21)

Згідно витягу №5362 про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровані: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 (а.с.9)

Із корінця медичного висновку №19 про дитину-інваліда віком до 16 років від 28.09.2018 року, вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має захворювання: ДЦП змішана форма, стійкі рухові порушення, грубі когнітивні порушення, системне недорозвинення мови. (а.с.13)

Із характеристики, наданої Комунальною установою «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жемчужинки» Лозівської міської ради Харківської області, вбачається, що ОСОБА_2 з 2020 року по 2023 рік проходила курси комплексної реабілітації в даній установі. Потребує постійної підтримки зі сторони дорослих. (а.с.14-15)

Із характеристики, наданої директором Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» вбачається, що ОСОБА_2 , відвідувала заняття в Інклюзивно-ресурсному центрі за заявою матері до квітня 2023 року. Дитина потребує постійної цілковитої сторонньої допомоги. (а.с.16).

Згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 24.11.2023 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , має захворювання: дитячий центральний параліч змішана форма (спазматична диплагія, атактичний параліч), рухові порушення по класифікації GMFCS ІІ рівня. Грубі когнітивні порушення, системне недорозвинення мови. (а.с.17)

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 189 від 15.03.2024 року, ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. Відповідно до свого психічного стану, нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. (а.с. 43-44).

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1 ст.40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

За змістом ст. 300 ЦПК України, у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно положень ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до вимог ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.ст. 62-63 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно приписів ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна.

Відповідно до ч. 2 ст. 64 ЦК України опікуном не може бути фізична особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки.

Заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , бажає бути її опікуном, постійно мешкає з нею, здійснює за нею догляд, за станом її здоров`я, може виконувати обов`язки опікуна.

Згідно подання опікунської ради при виконавчому комітеті Лозівської міської ради щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном над донькою ОСОБА_2 , опікунська рада вважає можливим призначити ОСОБА_1 опікуном над донькою ОСОБА_2 , 2005 року народження та над її майном, що буде відповідати інтересам останньої.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд визнає їх достовірними, належними, допустимими, а заяву такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 133, 141, 259, 263-265, 300 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Лозівської міської ради, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Олександрівка, Лозівського району, Харківської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Олександрівка, Лозівського району, Харківської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над нею.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Виконавчий комітет Лозівської міської ради, як орган опіки та піклування, місцезнаходження: Харківська область, м.Лозова, вул.Ярослава Мудрого, буд.1.

Головуючий суддя: Наталія ЦЕНДРА

Присяжні: Наталія ВДОВА

Андрій КОНЯЄВ

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118136066
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, суд

Судовий реєстр по справі —629/7417/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні