Ухвала
від 11.01.2024 по справі 926/114/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

11 січня 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/114/24

Господарський суд Чернівецької області в складі судді Бутирський А.А., розглянувши матеріали за позовною заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю Укренергомашінжиніринг, с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області,

до Акціонерного товариства Чернівціобленерго, м. Чернівці,

про зобов`язання вчинити дію,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Укренергомашінжиніринг звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою від 16.11.2023 до Акціонерного товариства Чернівціобленерго про зобов`язання вчинити дію надати позивачу технічні умови на нестандартне приєднання, підписані ОСР з проектом договору про нестандартне приєднання до електричних мереж системи розподілу під ключ за відповідною типовою формою, наведеною в додатку 2 до КСР, та розрахунок вартості плати за приєднання до електричних мереж та рахунком на сплату вартості послуги з приєднання.

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач не розглянув в установлені строки і порядку заяву ТОВ Укренергомашінжиніринг про приєднання електроустановки фотогальванічної станції 10 МВт за адресою вул. Головна, 41, с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області, що є порушенням статті 21 Закону України Про ринок електричної енергії і Кодексу систем розподілу і стало підставою для звернення позивача з позовом до господарського суду для захисту своїх прав.

Протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями позовну заяву передано судді Бутирському А.А.

Дослідивши матеріали позовної заяви та перевіривши їх на відповідність вимогам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, суд зазначає про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п. 1,2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру сплачується 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, судовий збір за вимогою, в даному випадку становить 3028,00 грн.

Судом встановлено, що позивачем до матеріалів позовної заяви долучено платіжне доручення про сплату судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Відтак, позивачу необхідно доплатити судовий збір у розмірі 344 грн.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач або особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 N 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Отже, на підтвердження направлення учасникам справи позовної заяви з додатками до позову обов`язково мають додаватися описи вкладення, чеки (квитанції) поштового відділення, що підтверджують факт оплати відправником та надання відділенням зв`язку послуг з пересилання листів з описом вкладення.

Всупереч встановленим вимогам, позивач не надав суду належних доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів. Додані позивачем докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, суд не визнає належними, оскільки надана позивачем накладна 5800505051267 не підтверджує факт направлення позивачем відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність в матеріалах позовної заяви підтвердження відправлення копії позовної заяви з додатками відповідачу.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків, шляхом надання до суду письмових відомостей, що підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів та доказів сплату судового збору у сумі 344 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Укренергомашінжиніринг без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме:

- докази надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу, а саме оригінал фіскального (розрахункового) чеку.

- докази сплати судового збору у сумі 344 грн.

3. Роз`яснити позивачу, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважається неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.А. Бутирський

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116258297
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дію

Судовий реєстр по справі —926/114/24

Рішення від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні