Рішення
від 10.01.2024 по справі 373/2162/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2162/23

Номер провадження 2-о/373/4/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Хасанової В. В.,

присяжних Навальної М.І., Римар А.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Шинкаренко А.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб:

ОСОБА_2 ,

(за допомогою месенджера Telegram) ОСОБА_3 ,

представника

Служби у справах дітей та сім`ї

Переяславської міської ради Борисюк Л.М.,

розглянув в закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей та сім`ї Переяславської міської ради, Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного сану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про усиновлення дитини, -

ВСТАНОВИВ:

19.10.2023 ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить оголосити його, заявника, усиновлювачем неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також просить внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 № 18, що складений 25 грудня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Переяславу та Переяслав-Хмельницькому району Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), а саме:

-в графі прізвище замість « ОСОБА_5 » записати « ОСОБА_6 », в графі «по батькові», замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 »;

-записати усиновлювача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в графі «відомості про батька» вказати: батько « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Вимоги обґрунтовує тим, що 05.10.2019 заявник зареєстрував шлюб з ОСОБА_2 , яка є матір`ю малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У шлюбі з ОСОБА_2 у них народились ще дві дитини - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Вся родина, зокрема, й ОСОБА_11 проживають спільно, мають родинні та приязні стосунки між собою. З малолітнім ОСОБА_11 у заявника склалися теплі дружні відносини, він вважає ОСОБА_12 за рідного сина, а дитина - заявника за батька. Бажаючи юридично оформити родинні відносини, заявник звернувся до суду з заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_4 .

У судовому засіданні заявник підтримав вимоги, викладені в заяві з підстав, зазначених у ній. Висловив своє бажання бути усиновлювачем малолітнього ОСОБА_4 та пояснив, що тривалий час проживав із своєю дружиною та її сином у цивільному шлюбі. Шлюб з матір`ю ОСОБА_12 вони уклали в 2019 році. ОСОБА_12 він виховує з 7 місяців, вважає його своїм сином, а ОСОБА_12 називає його татом. З дружиною у них є ще дві спільні дитини, до всіх трьох дітей він однаково проявляє турботу і любов. Проживає родина в орендованій квартирі, його дохід дозволяє в повній мірі утримувати родину. Він має до дитини почуття справжнього батька, бере участь у вихованні дитини.

ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити.

ОСОБА_3 , батько ОСОБА_4 , в судовому засіданні не заперечував проти усиновлення ОСОБА_13 , відзначив, що таку свою згоду оформив нотаріально.

Представник органу опіки і піклування виконавчого комітету Переяславської міської ради Борисюк Л.М. в судовому засіданні заяву підтримала, зазначила, що між заявником і дитиною склались дуже теплі стосунки.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» звернення до суду із заявою про усиновлення не повинно бути зумовлене бажанням досягти іншого правового наслідку, ніж юридичне оформлення родинного зв`язку (можливо, вже наявного фактично).

Відповідно до положень ч.ч. 1, 2 ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Статтею 217 СК України визначено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом .

Відповідно до паспорту серії НОМЕР_1 , виданого 23.10.2008, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є громадянином України.

З довідки виконавчого комітету Переяславської міської ради від 04.09.2023 № 1480 вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає в АДРЕСА_2 та має наступний склад сім`ї: дружина - ОСОБА_2 , дочка - ОСОБА_10 , син - ОСОБА_9 , син дружини - ОСОБА_4 .

Згідно договору оренди від 07 жовтня 2019 року, квартира АДРЕСА_3 орендується ОСОБА_1 для проживання разом з членами родини.

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи, виданого 04.09.2023 КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Переяславської міської ради, ОСОБА_1 медичний огляд пройшов, паталогії не виявлено.

Відповідно до копії Витягу з ІАС «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» МВС України за № ВР-001434058 ОСОБА_1 станом на 29.08.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 10.10.2023 наданого комісією в складі начальника Служби в справах дітей та сім`ї Переяславської міської ради Борисюк Л.М., головного спеціаліста Служби ОСОБА_14 малолітній ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , проживає з матір`ю ОСОБА_2 , вітчимом ОСОБА_1 та молодшими сестрою ОСОБА_10 та братом ОСОБА_9 по АДРЕСА_2 . Санітарно-гігієнічні умови в квартирі відповідають санітарно-гігієнічним умовам. Дитина має всі умови для проживання, розвитку з врахуванням потреб його віку.

Заявник працевлаштований. Згідно з даними з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування ОСОБА_1 має стабільних дохід протягом 2014 - 2023 років.

Відповідно до наданої службової характеристики, ОСОБА_1 , працює налагоджувачем технічних устаткувань 1-ої категорії в ТОВ «Костал України»; зарекомендував себе на роботі гідним професіоналом, до дисциплінарної відповідальності не притягався, має правильні життєві пріоритети та орієнтири.

05.10.2019 ОСОБА_1 зареєстрував шлюб з ОСОБА_15 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб, серії НОМЕР_2 , виданого 05.10.2023 Переяславським-Хмельницьким міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Згідно з довідкою про місце проживання та реєстрації особи № 5 від 05.01.2020 ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Від шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають двох дітей - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (свідоцтво НОМЕР_3 ) та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (свідоцтво НОМЕР_4 ).

01.09.2023 ОСОБА_2 подала заяву, засвідчену в нотаріальному порядку про те, що вона дає вільну і безумовну згоду на усиновлення її малолітнього сина - ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , її чоловіком ОСОБА_1 , яка зареєстрована в реєстрі за №1487.

Дитиною, яку бажає усиновити заявник, є ОСОБА_4 , який згідно з копією повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , народився ІНФОРМАЦІЯ_10 в місті Переяслав-Хмельницький Київської області. Матір`ю дитини записана ОСОБА_15 , батьком - ОСОБА_3 , про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Переяславу та Переяслав-Хмельницькому району Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) 25.12.2015 складено відповідний актовий запис № 18.

Відомості про батька записані відповідно до ст.126 СК України, що вбачається з копії Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження.

31.08.2023 ОСОБА_3 надав згоду та зміну прізвища та по батькові малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 чоловіком матері сина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Згода засвідчена приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу, Задєсєнець О.О. та зареєстрована в реєстрі за № 98.

Відповідно до психолого-педагогічної характеристики учня 2-Б класу Переяславської початкової школи ОСОБА_4 , хлопчик навчається у початковій школі в другому класі. Проживає з мамою та вітчимом ОСОБА_1 . Вітчим постійно цікавиться навчанням та вихованням ОСОБА_4 , цікавиться у класовода про його успіхи. Приводить та забирає зі школи, присутній на всіх шкільних заходах. У ОСОБА_12 та вітчима дружні і теплі взаємовідносини.

Як вбачається з висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 є здоровим.

12.10.2023 заявнику надано висновок виконавчого комітету Переяславської міської ради про доцільність усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , усиновлення дитини вітчимом ОСОБА_1 відповідає інтересам дитини.

Згідно зі ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення непотрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

В судовому засіданні неповнолітня дитина ОСОБА_11 в присутності психолога ОСОБА_17 висловив свою згоду на усиновлення його ОСОБА_1 .

Положеннями ст. 224 СК України визначено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

На підставі вищевикладеного, враховуючи всі надані заявником докази по справі, суд доходить висновку, що звернення заявника ОСОБА_1 до суду із заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_4 зумовлене саме його непереборним бажанням юридично оформити з дитиною родинні зв`язки; його стан здоров`я та фінансові можливості дозволять забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя та розвитку дитини.

Батько дитини надав засвідчену нотаріусом письмову згоду на усиновлення дитини.

Отже, з урахуванням викладеного, заява ОСОБА_1 про усиновлення підлягає задоволенню.

Вирішуючи вимоги в частині внесення змін до актового запису, слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Згідно з положеннями ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Дані про зміну прізвища та по батькові дитини суд зазначає у рішені про усиновлення.

Відповідно до ст.233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

На підставі наведеного вимоги про внесення змін до актового запису також підлягають задоволенню як такі, що відповідають інтересам дитини.

Керуючись ст. ст. 13, 76-81, 258, 263-265, 268, 312-314 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усиновлювачем неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 № 18, що складений 25 грудня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Переяславу та Переяслав-Хмельницькому району Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), а саме:

-в графі прізвище замість « ОСОБА_5 » записати « ОСОБА_6 », в графі «по батькові», замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 ». Ім`я, дату народження, місце народження та відомості про матір залишити без змін;

-записати усиновлювача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в графі «відомості про батька» вказати: батько « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_6 .

ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_7 .

ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_7 , РНОКПП НОМЕР_8 .

Служба у справа дітей та сім`ї Переяславської міської ради, місцезнаходження: вул.Шевченка 22-а, м.Переяслав, Київська область, 08400, ЄДРПОУ 36199863.

Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного сану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), місцезнаходження: вул.Михайла Сікорського, 8, м.Переяслав, Бориспільський район, Київська область, 08400, ЄДРПОУ33377602.

Повний текст рішення виготовлено 12 січня 2024 року.

Суддя В.В. Хасанова

Присяжні: Н.І.Навальна

А.М.Римар

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116260316
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —373/2162/23

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні