Ухвала
від 15.01.2024 по справі 607/9320/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/9320/23Головуючий у 1-й інстанції Марциновська І.В. Провадження № 22-ц/817/96/24 Доповідач - Костів О.З.Категорія -

У Х В А Л А

15 січня 2024 року м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Костів О.З.

суддів - Хома М. В., Храпак Н. М.,

розглянувши в письмовому провадженні заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Костіва О.З., Храпак Н.М. та Хоми М.В. у цивільній справі № 607/9320/23 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05 жовтня 2023 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

07 листопада 2023 року ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05 жовтня 2023 року.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07 листопада 2023 року визначено склад колегії суддів: головуючий суддя (суддя-доповідач) - Костів О. З., судді: Храпак Н.М., Хома М. В.

12 січня 2024 року на адресу Тернопільського апеляційного суду від ОСОБА_1 надійшла заява про відвід суддів Костіва О.З., Храпак Н.М. та Хоми М.В.

Заява про відвід мотивавана тим, що ухвала Тернопільського апеляційного суду від 13 листопада 2023 року про залишення апеляційної скарги ОСОБА_1 без руху, на думку заявника, свідчить про зловживання процесуальними правами і створення для апелянта перешкод у судовому захисті. Також зазначає, що 21 грудня 2023 року в Тернопільському апеляційному суді у складі головуючого Костіва О.З. та члена колегії Храпак Н.М. розглядався аналогічний трудовий спір справа № 607/8906/23 за участі іншого працівника ОСОБА_2 . Вважає, що вищевказані обставини дають підстави сумніватися в об`єктивності та неупередженості суду.

Вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи заяви, колегія суддів прийшла до висновку про необґрунтованість заявлених відводів.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Отже, положеннями ч. 1 ст. 36 ЦПК України визначено вичерпний перелік підстав для відводу (самовідводу) судді і розширеному тлумаченню ця норма не підлягає.

Відповідно до ч. 4 ст. 36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Із поданої ОСОБА_1 заяви про відвід суддів вбачається, що заявник не згоден із процесуальними судовими рішеннями, які були ухваленні суддями у даній та іншій цивільних справах, однак вказана обставина не може бути підставою для задоволення заяви про відвід.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку про визнання заявленого відводу суддям Костіву О.З., Храпак Н.М. та Хомі М.В. необґрунтованим.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Оскільки, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявленого відводу, то відповідно до ч. 3 ст. 40 ЦПК України питання про відвід суддів підлягає передачі на розгляд іншому судді, визначеному у порядку, встановленому ч.1 ст.33 ЦПК України.

Враховуючи положення ч. 7 ст. 40 ЦПК України, підстави для зупинення провадження у справі до вирішення питання про відвід суддів відсутні.

Керуючись ст.ст. 36,40 ЦПК України, суд апеляційної інстанції,

У Х В А Л И В :

Визнати необгрунтованою заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Тернопільського апеляційного суду Костіва О.З., Храпак Н.М. та Хоми М.В.

Передати заяву про відвід в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 33 ЦПК України, іншому судді для вирішення.

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий О. З. Костів

Судді: Н.М. Храпак

М. В. Хома

СудТернопільський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116274415
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —607/9320/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 22.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Постанова від 26.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні