Ухвала
від 15.01.2024 по справі 716/2419/23
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/2419/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.2024 року місто Заставна

Заставнівський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Вайновської О.Є.,

секретаря судового засідання Кульки О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересована особа: Кадубовецька об`єднана територіальна громада в особі Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

13.12.2023року заявниця ОСОБА_1 ,в особіадвоката ДанищукаВ.В.,звернулася досуду здійсною заявоюпро встановленняфакту проживанняоднією сім`єю з ОСОБА_2 ,померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ,як чоловіката жінкибез реєстраціїшлюбу,що необхідноїй дляреалізації спадковихправ.

Ухвалою судді Заставнівського районного суду Чернівецької області від 18.12.2023 року відкрито провадження у справі, витребувано спадкову справу після смерті ОСОБА_2 ,померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено судове засідання.

Заявниця та її представник до судового засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлялися належним чином.

Представник заінтересованої особи Кадубовецької об`єднаної територіальної громади в особі Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги визнав в повному обсязі.

За таких обставин, суд проводить судове засідання за відсутності сторін та їх представників, що узгоджується з положеннями ст.223 ЦПК України.

Разом із поданою до суду заявою представником заявниці було подано клопотання про виклик свідків, яке на стадії відкриття провадження у справі вирішено не було.

Розглядаючи клопотання представника заявниці про виклик свідків суд приходить до наступного.

Відповідно до ст.91 ЦПК України, виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. В ухвалі про відкриття проводження суд вирішує питання про виклик свідка, попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Таким чином, враховуючи обов`язок позивача довести обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог, обгрунтованість клопотання про виклик свідків та його відповідність за своєю формою та змістом вимогам ЦПК України, суд приходить до висновку що клопотання представника заявниці адвоката Данищука В.В.. про виклик свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , слід задовольнити, викликати вказаних свідків в судове засідання для надання показань, попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Крім цього, із матеріалів отриманої судом спадкової справи вбачається, що спадкоємцем першої черги за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є його донька ОСОБА_5 , яка подала заяву про прийняття спадщини після смерті батька, проте отримала відмову нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки пропустила строк прийняття спадщини, визначений ст.1270 ЦК України.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином враховуючи, що донька померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ОСОБА_5 претендує на спадщину після смерті батька, але наразі відсутні підстави вважати, що між нею та заявницею ОСОБА_1 існує спір про право на спадщину, суд вважає доцільним залучити ОСОБА_5 до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи, оскільки рішення у справі може вплинути на її права.

Під час залучення заінтересованої особи суд враховує, що порядок її залучення у ЦПК України не врегульований. Однак, відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом. А тому, при залученні заінтересованої особи керується вимогами ст.53 ЦПК України, що регулює порядок залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, та вказує на те, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обовязки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Виходячи з наведеного, для об`єктивного вирішення справи, суд за необхідне залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється донькою ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та згідно поданої нотаріусу заяви претендує на спадщину після смерті батька.

Керуючись ст.ст.76, 81, 83, 84, 189, 197-198, 258-261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявниці адвоката Данищука Василя Вячеславовича про виклик свідків у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересована особа: Кадубовецька об`єднана територіальна громада в особі Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу задовольнити.

Викликати в судове засідання по цивільній справі для допиту свідків: ОСОБА_3 , яка проживає в селі Кадубівці, Чернівецького району Чернівецької області; ОСОБА_4 , яка проживає в селі Кадубівці, Чернівецького району Чернівецької області, попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Залучити до участі у розгляді цивільної справи окремого провадження за заявою ОСОБА_1 ,в інтересахякої дієадвокат ДанищукВасиль Вячеславович,заінтересована особа:Кадубовецька об`єднанатериторіальна громадав особіКадубовецької сільськоїради Чернівецькогорайону Чернівецькоїобласті провстановлення фактупроживання однієюсім`єю чоловіката жінкибез шлюбув якості заінтересованої особи ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Судове засідання по цивільній справі відкласти на 01.02.2024 року на 10:30 годину.

Копію ухвали разом із копією заяви та доданими до неї документами направити заінтересованій особі.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.Є. Вайновська

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116282277
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —716/2419/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні