Ухвала
від 15.01.2024 по справі 120/12973/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про поновлення провадження в справі

м. Вінниця

15 січня 2024 р. Справа № 120/12973/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Жданкіної Наталії Володимирівни розглянувши в письмовому провадженні матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бершадської міської ради, Гайсинської районної військової адміністрації, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Бершадське управління Гайсинської філії Вінницького обласного центру зайнятості про визнання протиправним та скасування запису,

в с т а н о в и в :

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бершадської міської ради, Гайсинської районної військової адміністрації, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Бершадське управління Гайсинської філії Вінницького обласного центру зайнятості про визнання протиправним та скасування запису.

Ухвалою від 26.09.2023 відкрито провадження в адміністративній справі та вирішено її розгляд здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Визнано поважними причини пропуску строку звернення до суду та поновлено позивачу строк звернення до суду з адміністративним позовом.

Ухвалою від 07.12.2023 вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання на 11.12.2023.

Ухвалою від 11.12.2023 за клопотанням позивача призначено в адміністративній справі судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

12.01.2024 до суду разом із супровідним листом за №19/102/17/3 за підписом заступника директора Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, надійшло клопотання експерта від 08.01.2024 №СЕ-19/102-24/27-ПЧ про необхідність надання для проведення зазначеної в ухвалі від 11.12.2023 експертизи наступних документів:

- оригінал досліджуваного документа, а саме: реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця від 26.05.2006;

- вільні зразки підпису гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів (наприклад: довіреність, договори на постачання газу, світла та інші документи тощо);

- вільні зразки почерку гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів;

- експериментальні зразки підпису гр. ОСОБА_1 , що виконані кульковою ручкою власноручно на пролінованих аркушах паперу в положенні сидячи у повільному, середньому та швидкому темпах в кількості по 2 аркуші кожного темпу;

- експериментальні зразки почерку гр. ОСОБА_1 , що виконані кульковою ручкою власноручно на пролінованих аркушах паперу у вигляді записів: «Сохацька» в положенні сидячи у повільному, середньому та швидкому темпах в кількості по 3 аркуші кожного темпу.

Для виконання клопотання експерта, матеріали справи №120/12973/23 повернуті до суду.

Відповідь на заявлене клопотання та необхідні матеріали запропоновано надати протягом сорока п`яти календарних днів.

Відповідно до статті 237 КАС України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується зі стадії, на якій його було зупинено (ч.ч.2, 3 ст.237 КАС України).

Враховуючи, що провадження у справі було зупинено на стадії підготовчого провадження у зв`язку з призначенням почеркознавчої експертизи, однак матеріали справи повернуті до суду без виконання, а також враховуючи отримане від експертної установи клопотання, то провадження у справі слід поновити та призначити судове засідання.

Відповідно до частини 1 ст.105 КАС України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Згідно з положеннями ч. 2 та 3 ст. 105 КАС України експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати.

Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання, крім випадків вчинення інших дій, безпосередньо пов`язаних із проведенням експертизи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, визначеними цим Кодексом для витребування доказів.

Положеннями ч. 5 ст. 68 КАС України визначено, що експерт має право, зокрема, ознайомлюватися з матеріалами справи; заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження.

Відповідно до ч. 4 ст. 68 КАС України експерт зобов`язаний з`явитися до суду за викликом суду та роз`яснити свій висновок і відповісти на питання суду та учасників справи.

Згідно з ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Враховуючи вище викладене, приймаючи до уваги надходження на адресу суду матеріалів справи та той факт, що до отримання необхідних матеріалів проведення експертизи призупинено, суд дійшов до висновку про призначення клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів до розгляду у судовому засіданні із викликом учасників справи та експерта.

При цьому, з метою отримання вільних та експериментальних зразків підпису та почерку ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне визнати явку позивача ОСОБА_1 в судове засідання обов`язковою, а також зобов`язати останню надати в підготовче судове засідання:

- вільні зразки підпису гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів (наприклад: довіреність, договори на постачання газу, світла та інші документи тощо);

- вільні зразки почерку гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів.

Також, суд вважає за необхідне витребувати в Гайсинської районної військової адміністрації та зобов`язати надати в підготовче судове засідання оригінал реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 від 26.05.2006.

Крім того, суд приймає до уваги, що відбір зразків для проведення почеркознавчої експертизи потребує певних знань та навичок.

Відповідно до положень ст. 70 КАС України спеціалістом є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками, необхідними для застосування технічних засобів, і призначена судом для надання консультацій та технічної допомоги під час вчинення процесуальних дій, пов`язаних із застосуванням таких технічних засобів (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо). Допомога та консультації спеціаліста не замінюють висновок експерта. Спеціаліст зобов`язаний з`явитися до суду за його викликом, відповідати на поставлені судом питання, надавати консультації та роз`яснення, у разі потреби надавати суду іншу технічну допомогу.

Таким чином, з метою належного отримання експериментальних зразків підпису та почерку ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне викликати в судове засідання експерта Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Побірську О.В., як спеціаліста, з метою надання консультацій та технічної допомоги при відборі зразків необхідних для проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 237, 248, 256 КАС України,

у х в а л и в :

Поновити провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бершадської міської ради, Гайсинської районної військової адміністрації, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Бершадське управління Гайсинської філії Вінницького обласного центру зайнятості про визнання протиправним та скасування запису.

Призначити судове засідання на 05 лютого 2024 р. о 13:00 год. в залі судового засідання № 8 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Визнати обов`язковою явку в судове засідання позивача ОСОБА_1 .

Витребувати в ОСОБА_1 та зобов`язати надати в підготовче судове засідання наступні документи:

- вільні зразки підпису гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів (наприклад: довіреність, договори на постачання газу, світла та інші документи тощо);

- вільні зразки почерку гр. ОСОБА_1 , що виконані в період часу з 2001 по 2006 рр., в кількості 5-10 документів.

Витребувати в Гайсинської районної військової адміністрації та зобов`язати надати в підготовче судове засідання оригінал реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 від 26.05.2006.

Викликати в судове засідання експерта Побірську О.В., як спеціаліста, з метою надання суду консультацій та технічної допомоги при відборі зразків необхідних для проведення експертизи.

Копію ухвали та листа з клопотанням Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України направити учасникам справи, а експерту Побірську О.В.- копію ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Жданкіна Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116292633
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо звернень органів доходів і зборів, у тому числі щодо припинення юридичної особи (припинення підприємницької діяльності фізичної особи–підприємця)

Судовий реєстр по справі —120/12973/23

Рішення від 11.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 31.10.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 25.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні