Ухвала
від 16.01.2024 по справі 554/10172/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.01.2024Справа № 554/10172/23 Провадження № 1-кп/554/234/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2024 року м. Полтава

Октябрський районний суд міста Полтави у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі

прокурора ОСОБА_2 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_3 ,

розглянувши в закритому підготовчому засіданні в залі суду кримінальне провадження № 12023170420002625 за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В :

З 30 жовтня 2023 року в суді перебуває кримінальне провадження №12023170420002625 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 4 ст. 185 КК України.

Обвинувачена в підготовче судове засідання повторно не з`явилась, будучи належним чином повідомленою про час і місце судового засідання, про причини своєї неявки суду не повідомила.

Ухвали суду від 07 та 18 грудня 2023 року про примусовий привід обвинуваченої уповноваженим органом Національної поліції не виконані, місце знаходження останньої на теперішній час невідоме.

В підготовчому засіданні прокурор заявила клопотання про надання дозволу на затримання обвинуваченої ОСОБА_4 з метою її приводу для розгляду клопотання про обрання відносно неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, клопотання про застосування якого подала до суду одночасно із заявленим, як це передбачено п. 1 ч. 1 ст. 189 КПК України.

Крім того, просила оголосити обвинувачену ОСОБА_4 в розшук та зупинити судове провадження, посилаючись на ті обставини, що зв`язок із обвинуваченою відсутній, а вжиті прокурором заходи по встановленню її місцезнаходження позитивного результату не мали, а також у сторони обвинувачення наявні достатні підстави вважати, що обвинувачена на теперішній час переховується від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор посилається на обставини, викладені в обвинувальному акті, згідно з якими органами досудового розслідування ОСОБА_4 обвинувачується у таємному викрадені чужого майна (крадіжці), вчиненому повторно, в умовах воєнного стану, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, яке є тяжким злочином. Проте, перебуваючи на волі, обвинувачена може переховуватись від суду, оскільки остання неодноразово не з`являлась в судові засідання для розгляду обвинувального акта з метою уникнення кримінальної відповідальності. При цьому, за інкриміноване їй правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 (п`яти) до 8 (восьми) років. ОСОБА_4 офіційно не працює та не має постійного доходу, що, на думку прокурора, свідчить про відсутність стримуючих факторів. Перебуваючи на свободі, обвинувачена може вчинити інші кримінальні правопорушення, оскільки вона не має офіційного місця роботи, єдиним джерелом його доходу є протиправна діяльність. Також прокурор посилається на відомості про те, що ОСОБА_4 вчинила злочин повторно, в умовах воєнного стану, складної соціальної обстановки, та, серед іншого, під час розгляду Октябрським та Київським районними судами міста Полтави кожним окремо двох кримінальних проваджень за її ж обвинуваченням за ч. 4 ст. 185 КК України, а також за наявності оголошених ОСОБА_4 підозр ще у двох кримінальних провадженнях із правовою кваліфікацією за ч. 4 ст. 185 КК України та за ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України відповідно.

Заслухавши думку прокурора, який підтримав та просив задовольнити подане клопотання, дослідивши матеріали клопотання, суд вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити, продовжити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом II цього Кодексу.

Так, положеннями ч. 1 ст. 188 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зокрема, клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (п. 1 ч. 2 ст. 188 КПК України).

Відповідно до положень ст. 335 КПК України у разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

Відповідно до ч. 4 ст. 189 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у наданні дозволу на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, якщо прокурор не доведе, що зазначені у клопотанні про застосування запобіжного заходу обставини вказують на наявність підстав для тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а також є достатні підстави вважати, що:

1) підозрюваний, обвинувачений переховується від органів досудового розслідування чи суду;

2) одержавши відомості про звернення слідчого, прокурора до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу, підозрюваний, обвинувачений до початку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу вчинить дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу і зазначені у статті 177 цього Кодексу.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як: до раніше не судимої особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років, - виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину (п.3); до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років (п.4).

Санкція ч. 4 ст. 185 КК України, діяння за якою інкримінується обвинуваченій ОСОБА_4 , передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років.

Справа надійшла до провадження судді ОСОБА_1 30 жовтня 2023 року й того ж дня ухвалою суду призначено підготовче судове засідання на 15 листопада 2023 року.

В подальшому обвинувачена ОСОБА_4 неодноразово не з`явилась у судові засідання 07 та 18 грудня 2023 року, які відкладались саме через неявку останньої.

Судом двічі 07 та 18 грудня 2023 року постановлено ухвали про примусовий привід обвинуваченої, які фактично не були виконані уповноваженим органом Національної поліції.

Ухилення обвинуваченої від явки до суду перешкоджає розгляду цього кримінального провадження.

Крім цього, 28.12.2023 року обвинуваченій органом досудового розслідування у кримінальному провадженні №12023170420001148 повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, вчиненого 30.10.2023 року, тобто під час розгляду данної справи.

28.12.2023 року обвинуваченій органом досудового розслідування у кримінальному провадженні №12023170420003134 повідомлено про підозру у вчиненні інших злочинів, передбачених ч.4 ст.185 КК України, вчинених в грудні 2023 року, тобто під час розгляду данної справи.

У зв`язку з цим суд вважає, що є достатні підстави вважати, що обвинувачена, будучи обізнаною про обставини цього кримінального провадження, переховується від органів досудового розслідування та суду, а одержавши відомості про звернення прокурора до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу до початку розгляду такого клопотання вчинить дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу і зазначені у статті 177 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення судового розгляду кримінального провадження суд вважає за необхідне оголосити обвинувачену ОСОБА_4 в розшук та надати дозвіл на її затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та подальшого розгляду кримінального провадження, у зв`язку з чим на теперішній час судове провадження потрібно зупинити до розшуку обвинуваченої.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. ст. 189, 190, 191, 314, 331, 335, 370, 372, 376 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

Дозволити затримання обвинуваченої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою її приводу до Октябрського районного суду міста Полтави для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Затримана на підставі ухвали судді особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу. Уповноважена службова особа, яка затримала особу на підставі ухвали негайно повинна повідомити про це прокурора Полтавської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_2 за номером телефону НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , за адресою: вул.Антона Грицая, буд.1, м.Полтава, 36000, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_3

Ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту: приводу обвинуваченої до суду; закінчення строку дії ухвали, зазначеного в ній, або закінчення шести місяців із дати постановлення ухвали, у якій не зазначено строку її дії; добровільного з`явлення обвинуваченої до суду, про що суд повідомляє прокурора; відкликання ухвали прокурором.

Строк дії ухвали в частині дозволу на затримання обвинуваченої з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою становить 6 (шість) місяців, тобто до 16 липня 2024 року.

Оголосити розшук обвинуваченої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Рубіжне Луганської області, громадянки України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживала за адресою: АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 .

Судове провадження зупинити до розшуку обвинуваченої.

Організацію виконання ухвали доручити Полтавському районному управлінню поліції ГУ НП в Полтавській області та прокурору.

При встановленні місцезнаходження обвинуваченої негайно повідомити суд.

Контроль за виконанням розшуку покласти на процесуального прокурора.

Копію ухвали направити до Полтавському районному управлінню поліції ГУ НП в Полтавській області (вул.Сковороди, буд. 2б, м.Полтава, 36000), Полтавської окружної прокуратури (вул. Антона Грицая, буд. 1, м. Полтава, 36003).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116309938
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —554/10172/23

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Вирок від 04.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні