Ухвала
від 15.01.2024 по справі 923/47/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

15 січня 2024 рокум. ОдесаСправа № 923/47/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Таран С.В.,

Суддів: Богатиря К.В., Поліщук Л.В.,

розглянувши апеляційну скаргу Херсонської обласної прокуратури

на рішення Господарського суду Одеської області від 29.11.2023, прийняте суддею Мостепаненко Ю.І., м. Одеса, повний текст складено 08.12.2023,

у справі №923/47/22

за позовом: в.о. заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області

до відповідача: Фермерського господарства "Аделаїда" відокремленої садиби

про визнання недійсною додаткової угоди та зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

У січні 2022 р. в.о. заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області звернувся з позовом до Фермерського господарства "Аделаїда" відокремленої садиби, в якому у редакції заяви (вх.№873/22 від 10.02.2022) просив визнати недійсною додаткову угоду №9 до договору оренди споруд та внутрішньогосподарської зрошувальної системи, що перебуває у спільній власності села Чулаківка територіальної громади Голопристанського району №8 від 12.02.2014, укладену 13.01.2020 між Чулаківською сільською радою Голопристанського району та Фермерським господарством "Аделаїда" відокремленою садибою, а також зобов`язати відповідача повернути позивачу частину внутрішньогосподарської зрошувальної системи вартістю 2702000 грн шляхом підписання відповідного акту приймання-передачі.

За вказаною позовною заявою 28.01.2022 відкрито провадження у справі №923/47/22.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 29.11.2023 у справі №923/47/22 (суддя Мостепаненко Ю.І.) у задоволенні позову відмовлено; витрати по сплаті судового збору покладено на Херсонську обласну прокуратуру; стягнуто з Херсонської обласної прокуратури на користь Фермерського господарства "Аделаїда" відокремленої садиби 7000 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Херсонська обласна прокуратура звернулася з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Одеської області від 29.11.2023 у справі №923/47/22 та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити повністю.

Враховуючи те, що апеляційну скаргу Херсонської обласної прокуратури на рішення Господарського суду Одеської області від 29.11.2023 у справі №923/47/22 було подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції, що зумовило неотримання апеляційним господарським судом матеріалів даної справи, ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 26.12.2023 відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за вказаною апеляційною скаргою до надходження матеріалів справи №923/47/22 з суду першої інстанції, а також зобов`язано Господарський суд Одеської області направити на адресу Південно-західного апеляційного господарського матеріали зазначеної справи.

Ознайомившись з матеріалами справи після їх надходження до Південно-західного апеляційного господарського суду, колегія суддів дійшла висновку про те, що дана апеляційна скарга Херсонської обласної прокуратури відповідає вимогам статті 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її залишення без руху, повернення або відмови у відкритті апеляційного провадження колегією суддів не встановлено, що свідчить про можливість відкриття апеляційного провадження у справі №923/47/22. Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду апеляційної інстанції не надійшло.

Колегією суддів враховано, що відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстрованим місцезнаходженням Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області виступає адреса: 75635, Херсонська область, Скадовський район, с. Чулаківка, вул. Жовтнева, що на теперішній час є тимчасово окупованою територією, у зв`язку з чим поштовий зв`язок з даною територією відсутній, що, в свою чергу, об`єктивно унеможливлює надіслання скаржником позивачу копії апеляційної скарги та доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За таких обставин, Південно-західний апеляційний господарський суд дійшов висновку про визнання поважною причини не направлення апелянтом Чулаківській сільській раді Скадовського району Херсонської області копії апеляційної скарги листом з описом вкладення за адресою, яка значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

На виконання абзацу 3 частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України колегія суддів повідомляє Чулаківську сільську раду Скадовського району Херсонської області про передбачений частиною шостою статті 6 цього Кодексу обов`язок останньої зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Керуючись статтями 169, 232-236, 262 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Херсонської обласної прокуратури на рішення Господарського суду Одеської області від 29.11.2023 у справі №923/47/22.

Встановити строк для подання відзивів на апеляційну скаргу, а також будь-яких заяв чи клопотань з процесуальних питань, оформлених відповідно до статті 170 Господарського процесуального кодексу України, разом з доказами направлення останніх іншим учасникам справи до 30.01.2024.

Попередити учасників справи про наслідки подання відзивів на апеляційну скаргу, а також письмових заяв чи клопотань не у строк, встановлений судом, у вигляді їх залишення без розгляду.

Визнати поважною причину не направлення Херсонською обласною прокуратурою копії апеляційної скарги та доданих до неї документів Чулаківській сільській раді Скадовського району Херсонської області листом з описом вкладення за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Повідомити Чулаківську сільську раду Скадовського району Херсонської області про передбачений частиною шостою статті 6 Господарського процесуального кодексу України обов`язок останньої зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.В. Таран

Суддя К.В. Богатир

Суддя Л.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116317625
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсною додаткової угоди та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —923/47/22

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Рішення від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні