Рішення
від 11.01.2024 по справі 367/80/20
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/80/20

Провадження №2/367/516/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

11 січня 2024 Ірпінський міський суд Київської областів складі:

головуючого судді Мерзлого Л.В.,

за участі секретаря судових засідань Шпильового Р.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Каченок О.І.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Ірпінь цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС»» до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхове товариство «Іллічівське», про стягнення суми страхового відшкодування,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що на момент дорожньо-транспортної пригоди (надалі - ДТП) між Позивачем ПрАТ «Страхова компанія «АХА Страхування» та ТОВ «Євробейк», вигодонабувач ОСОБА_3 (надалі Потерпілий) був укладений договір добровільного страхування від 05.12.2016року №146556а6к3, за яким Позивач застрахував майнові інтереси потерпілого, пов?язані з експлуатацією наземного транспортного засобу - легкового автомобіля «Audi Q7», державний номер НОМЕР_1 (надалі - автомобіль Потерпілого). 02.04.2017року близько 19 год. 00 хв. в смт. Гостомель по вул. Чкалова, 37-А, сталася дорожньо-транспортна пригода (надалі - ДТП) за участю двох транспортних засобів: «Kia Soul», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 (далі Відповідач 1) та автомобіля Потерпілого. Внаслідок зазначеного ДТП, автомобіль Потерпілого отримав механічні пошкодження згідно довідки ДАІ про обставини ДТП та Акту огляду пошкодженого Т3 від 06.04.2017року. Постановою Ірпінського міського суду Київської області від 24.04.2017року ОСОБА_2 визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП. Потерпілий своєчасно звернувся до Позивача із повідомленням про настання страхової події та заявою про виплату страхового відшкодування. На основі рахунку було складено страховий акт №АХА2202983 віл 21.04.2017та розрахунок страхового відшкодування, якими було визначено та виплачено суму страхового відшкодування у розмірі129 290, 86 грн. Таким чином, зазначають про те, що з моменту виплати Позивач отримав право вимоги до особи, відповідальної за завдані збитки. Цивільно-правова відповідальність Відповідача 1 була застрахована в ПрАТ «СТ «Іллічівське» за полісом № АК/1402469. Договором страхування цивільно-правової відповідальності (страховим полісом) передбачається здійснення відшкодування за рахунок страхувальника заподіяних збитків. Ліміт цивільно-правової відповідальності за Полісом №АК/1402469 за шкоду, завдану майну становить100 000, 00 грн. Таким чином, вказують про те, що в межах ліміту цивільно-правової відповідальності ПрАТ «СТ «Іллічівське» відповідно до Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» повинна відшкодувати понесені Позивачем збитки у розмірі100 000(сто тисяч) грн. 00 коп. Отже, оскільки Полісом №АК/1402469 не покриваються завдані збитки в повному розмірі, сума виплати страхового відшкодування, яку повинен сплатити Відповідач 1 ОСОБА_2 , складає 129290,86 грн. 100000,00 грн.=29290,86 грн.

Просять суд стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхове товариство «Іллічівське» на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС», суму страхового відшкодування в розмірі 100 000,00 грн. Стягнути з ОСОБА_2 на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» суму страхового відшкодування в розмірі 29290,86 грн.

Представник позивача в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Каченюк О.І. в судовому засіданні в задоволені позову просив відмовити.

До суду від представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Каченюк О.І. надходив відзив на позовну заяву, в якому зазначено про те, що з даним позовом не погоджується в частині вимог до ОСОБА_2 , оскільки до позовної заяви не додано належного доказу, який би підтверджував обґрунтованість виплаченої суми відшкодування у розмірі 29290,86 грн. Рахунок, ремонтна калькуляція №1.003.17.0 від 14.04.2017 та розрахунок страхового відшкодування не є Звітом оцінювача або висновком експерта, а отже ціна відновлювального ремонту не може вважатись справедливо визначеною. Також Акт огляду складено не експертом/оцінювачем/аварійний комісаром, а отже даний огляд не може слугувати підставою для розрахунку суми відшкодування. Вказує також про те, що позивач фактично просить стягнути з ОСОБА_2 суму відшкодування за договором, за яким не сплачений повний страховий платіж.

Представник ПАТ «СК «Іллічівське» в судове засідання не з`явився.

Ухвалою суду від 27.10.2020 по справі було призначено автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для визначення вартості матеріального збитку станом на 02.04.2017 року, що була завдана транспортному засобу AUDI Q7, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN - НОМЕР_3 в ДТП, що сталась 02.04.2017 року та вартості відновлювального ремонту станом на 02.04.2017 року, транспортного засобу AUDI Q7, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN - НОМЕР_3 внаслідок завданих пошкоджень в ДТП, що сталась 02.04.2017 року.

03.03.2021 до суду надійшло повідомлення експертної установи про неможливість проведення зазначеної експертизи, оскільки не було надано матеріалів, необхідних для проведення автотоварознавчого дослідження, а також враховуючи, що визначення вартості матеріального збитку КТЗ без його огляду особисто експертом не можливе. 06.05.2021 до суду повторно надходило повідомлення експертної установи про неможливість проведення зазначеної експертизи.

Ухвалою суду від 11.10.2021 справу прийнято до провадження судді Мерзлого Л.В. та призначено справу до підготовчого судового розгляду.

Ухвалою суду від 28 липня 2022 року призначено по справі автотоварознавчу експертизу, на вирішення якої поставлено наступні питання: яка вартість матеріального збитку станом на 02.04.2017 року, що була завдана транспортному засобу AUDI Q7, д.н.з. НОМЕР_4 , VIN - НОМЕР_3 в ДТП, що сталась 02.04.2017 року, яка вартість відновлювального ремонту станом на 02.04.2017 року, транспортного засобу AUDI Q7, д.н.з. НОМЕР_4 , VIN - НОМЕР_3 внаслідок завданих пошкоджень в ДТП, що сталась 02.04.2017 року. Проведення експертизи доручено Київському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру Міністерства внутрішніх справ України.

19.01.2023 до суду надійшла цивільна справа № 367/80/20 разом з листом судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Левченко С.Ю. про повернення матеріалів вказаної справи у зв`язку з неможливістю проведення експертизи у зв`язку з відсутністю фотофіксації зазначених пошкоджень або малоінформаційності наявних фотографій.

Ухвалою суду від 04.04.2023 по справі закрито підготовче судове провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Положеннями статті 174 ЦПК України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Вивчивши надані суду документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши усі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вислухавши думку учасників, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно частини 1 статті 19ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів (стаття 1 Закону України «Про страхування»).

Законом України «Про страхування»встановлено види обов`язкового страхування, одним із яких є страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (пункт 9 частини 1 статті 7 Закону).

Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»є спеціальним законом, що регулює правовідносини у сфері обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Відповідно до статей 9, 22 - 31, 35, 36 цього Закону настання страхового випадку (скоєння ДТП) є підставою для здійснення страховиком виплати страхового відшкодування потерпілому відповідно до умов договору страхування та в межах страхової суми.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страхова сума - це грошова сума, у межах якої страховик зобов`язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування. Страхові виплати за договорами обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності обмежуються страховими сумами, які діяли на дату укладення договору та зазначені у договорі страхування.

Статтею 5 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» визначено, що об`єктом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов`язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров`ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

За приписами ст. 6 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

Так, судом встановлено, що 02.04.2017року близько 19 год. 00 хв. в смт. Гостомель по вул. Чкалова, 37-А, сталася дорожньо-транспортна пригода за участю двох транспортних засобів: «Kia Soul», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 та автомобіля «Audi Q7», державний номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_3 .

Внаслідок зазначеного ДТП, автомобіль «Audi Q7», державний номер НОМЕР_1 , отримав механічні пошкодження згідно довідки ДАІ про обставини ДТП та Акту огляду пошкодженого Т3 від 06.04.2017року.

Постановою Ірпінського міського суду Київської області від 24.04.2017року ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП за фактом скоєння ДТП 02.04.2017.

На момент дорожньо-транспортної пригоди між ПрАТ «Страхова компанія «АХА Страхування» та ТОВ «Євробейк», потерпілою ОСОБА_3 був укладений договір добровільного страхування від 05.12.2016року №146556а6к3, за яким Позивач застрахував майнові інтереси потерпілого, пов?язані з експлуатацією наземного транспортного засобу - легкового автомобіля «Audi Q7», державний номер НОМЕР_1 .

Потерпіла своєчасно звернулась до Позивача із повідомленням про настання страхової події та заявою про виплату страхового відшкодування.

На основі рахунку №2017006497/1 від 14.04.2017року було складено страховий акт №АХА2202983 віл 21.04.2017та розрахунок страхового відшкодування, якими було визначено та виплачено суму страхового відшкодування у розмірі129 290, 86 грн., що підтверджується платіжними дорученнями про виплату страхового відшкодування.

Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_2 була застрахована в ПрАТ «СТ «Іллічівське» за полісом № АК/1402469. Договором страхування цивільно-правової відповідальності (страховим полісом) передбачається здійснення відшкодування за рахунок страхувальника заподіяних збитків. Ліміт цивільно-правової відповідальності за Полісом №АК/1402469 за шкоду, завдану майну становить100 000, 00 грн.

05.12.2018 АТ «СК «АХА Страхування» звернулося із заявою про регресні вимоги до ПАТ «СТ «Іллічівське», в якій просили відшкодувати в порядку регресу 129290,86 грн.

Таким чином, до стягнення з ПАТ «СТ «Іллічівське» підлягає сума коштів в розмірі 100000,000 грн.

Згідно ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ч. 6ст. 82 ЦПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, яка набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалена постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Статтею 993 ЦК Українивстановлено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Згідно із ч. 1ст. 1191 ЦК Україниособа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Згідно ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків, має право на їх відшкодування у розмірі витрат, які вона зробила чи мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України шкода завдана неправомірними діями майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ст. 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше право, договір підряду, оренди, тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ «Про практику розглядами судами цивільних справ про відшкодування шкоди» № 6 від 27.03.1997 року, розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи.

Статтею 1194 ЦК України передбачено, що особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страховою відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Таким чином, оскільки Полісом №АК/1402469 не покриваються завдані збитки в повному розмірі, а тому сума виплати страхового відшкодування, яку повинен сплатити ОСОБА_2 , складає 129290,86 грн. 100000,00 грн.=29290,86 грн.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про доведеність в сукупності належними та допустимими доказами позовних вимог позивачем та задовольняє позов в повному обсязі.

В силу ст. 141 ЦПК України судові витрати, суд покладає на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 27 Закону України "Про страхування", ст. ст. 22, 1166, 1187, 1194 ЦК України, керуючись ст.ст.4,12,81,263-268 ЦПК Українисуд,-

в и р і ш и в :

Позов Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства "Страхове товариство «Іллічівське», про стягнення суми страхового відшкодування, - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхове товариство «Іллічівське», код ЄДРПОУ 25186738, на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС», код ЄДРПОУ 20474912, суму страхового відшкодування в розмірі 100 000,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС», код ЄДРПОУ 20474912, суму страхового відшкодування в розмірі 29290,86 грн.

Стягнути солідарно з ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , Приватного акціонерного товариства «Страхове товариство «Іллічівське», код ЄДРПОУ 25186738, на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС», код ЄДРПОУ 20474912, судовий збір в розмірі 1939,37 грн.

Повний текст судового рішення складено 12.01.2024.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошеннядо Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud1013/ та в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя: Л.В. Мерзлий

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116321203
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —367/80/20

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні