Ухвала
від 15.01.2024 по справі 646/6719/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

15.01.2024

Справа № 646/6719/23

Провадження № 1-кс/646/211/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.2024 року слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 ХРУП №1 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42023222050000135 від 16.08.2023 року, за ознаками складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в :

15.01.2024 року старший слідчий СВ ВП №1 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області, капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що СВ ВП № 1 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222050000135 від 16.08.2023 року, за ознаками складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснює Слобідська окружна прокуратура м. Харкова Харківської області.

Оперативний супровід здійснюють оперативні працівники управління Служби безпеки України в Харківській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , ПП « ОСОБА_4 », ФО-П « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою групою осіб, в тому числі під час дії військового стану в Україні, внаслідок зловживання своїм службовим становищем здійснили привласнення бюджетних коштів, шляхом внесення недостовірних відомостей до актів КБ-2В та КБ-3 щодо фактичних обсягів виконаних робіт, якості матеріалів тощо, що у свою чергу призвело до завищення цін на матеріали та перерахування коштів за роботи, які фактично не виконувалися.

Відповідно до рапорту від ІНФОРМАЦІЯ_3 (№70/5/5-14867 від 29.08.2023), за наявною у управління СБУ інформацією, було створено протиправний механізм посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі-Управління), який полягає у тому, що до виконання робіт із облаштування укритів у закладах освіти на території Основ`янського району м. Харкова допускається лише ряд наближених до керівництва підприємств, які у свою чергу надають певний відсоток із отриманих коштів за виконання робіт керівництву Управління. У зв`язку з чим, актами виконаних робіт на об`єктах, які відновлювалися наближеними підприємствами, замовником де виступало Управління, вказаний завищений фактично обсяг виконаних робіт та завищені ціни за будівельні матеріали, що створює передумови для привласнення бюджетних коштів за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що до т.зв. «наближених» підприємств зокрема, належить ФО-П ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ). Між Управлінням та укриттям ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 на загальну суму 1 548 376 гривень.

В ході досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження органом досудового розслідування було отримано Акт перевірки закупівель ІНФОРМАЦІЯ_1 за період з 01.01.2021 року по 01.05.2023 року, складений ІНФОРМАЦІЯ_5 від 18.07.2023 № 202031-31/11.

З метою перевірки вищевказаного Акту, органом досудового розслідування в рамках даного кримінального провадження було призначено судову економічну експертизу, яка підтвердила необґрунтоване перерахування грошових коштів ІНФОРМАЦІЯ_1 у сумі 315 797, 00 гривень по об`єкту Капітальний ремонт укриття ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

Договір з технічного нагляду за вищевказаним об`єктом було укладено між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ).

В ході досудового розслідування було встановлено, що ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (, у порядку ст. 93 КПК України, для витребування наступної документаціїкод ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .. В ході досудового розслідуваня слідчим було надано доручення оперативному підрозділу СБУ в Харківській області звернутися до ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), із запитом, у порядку ст. 93 КПК України, на витребування всієї документації, яка підтверджує виконання робіт по технічному нагляду за об`єктом Капітальний ремонт укриття ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , але встановити місцезнаходження її представників не виявилось можливим.

У органу досудового розслідування є обґрунтовані підстави вважати, що гр. ОСОБА_6 , який є керівником ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 , навмисно переховується від органів досудового розслідування, а також може створити перепони задля витребування всієї документації, яка підтверджує виконання робіт по технічному нагляду за об`єктом Капітальний ремонт укриття ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 . Встановити його місцезнаходження не виявилось можливим, на телефонні дзвінки він не відповідає, за місцем реєстрації не проживає.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які перебувають у володінні ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (кодЄДРПОУ: НОМЕР_2 ),мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні,а такождля встановленняістини посправі,слідчий просивнадати тимчасовийдоступ довказаних уклопотанні оригіналівдокументів, з правом їх вилучення.

Слідчий в судове засідання не прибув, надав до суду заяву в якій клопотання підтримав та просив проводити розгляд справи без його участі.

Представник ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 у судове засідання не прибув, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомив. Заяв, клопотань до суду не надходило.

Слідчий суддя вважає за можливе розгляд клопотання у відсутності представника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 , оскільки відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або не повідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів, відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, не проводилось.

Дослідивши надані докази, слідчий суддя вважає заявлене клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Як вбачається з матеріалів справи, в провадженні ВП № 1 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до ЄРДР за № 42023222050000135 від 16.08.2023 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

Слідчий звернувся з клопотанням до слідчого судді в зв`язку з виниклою необхідністю в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 з правом вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, оскільки вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Разом із тим, слідчим не доведено необхідність витребування саме оригіналів вказаних документів, оскільки матеріали клопотання не містять копії постанови про призначення почеркознавчої експертизи, тощо слідчому судді не надано.

Слідчий суддя вважає, що оскільки вказані вище документи мають суттєве значення для встановлення обставин, котрі підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, можуть перебувати у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 та є необхідними для встановлення обставин кримінального правопорушення, слідчий суддя приходить до висновку, що заявлене клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів підлягає частковому задоволенню, а саме надання, за наявності, дозволу слідчому на здійснення тимчасового доступу до вказаних документів, з можливістю зняття їх копій з оригіналів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159 164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 ХРУП №1 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42023222050000135 від 16.08.2023 року, за ознаками складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ ВП №1 ХРУП №1 ГУНП 1 в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю їх вилучення належним чином в завірених копіях, а саме:

- оригінал договору між ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 та Управлінням освітиадміністрації ІНФОРМАЦІЯ_7 щодо технічногонагляду занаступним об`єктом,а саме:капітальний ремонт укриття ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 ;

- журнали ведення робіт по вищевказанлму об`єкту, журнали виконання робіт по вищевказаному об`єкту, акти виконаних робіт по вищевказаному об`єкту, платіжні доручення, та інші документи, які підтверджують надання послуг з технічного нагляду за вищевказаним об`єктом;

- устав, статут, правила внутрішнього трудового розпорядку, та штатний розпис ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), а також накази про призначення, та посадові інструкції директора, заступників, бухгалтера, та осіб, які були закріплені за вищевказаним об`єктом.

В іншій частині клопотання слідчого залишити без задоволення.

Встановити строк дії цієї ухвали два місяці, тобто до 14.03.2024 року включно.

Роз`яснити ТОВ фірма " ІНФОРМАЦІЯ_6 що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає, як така, що не позбавляє підприємця чи юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116337504
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —646/6719/23

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Барабанова В. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні