Ухвала
від 16.01.2024 по справі 229/822/23
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/1410/24 Справа № 229/822/23 Суддя у 1-й інстанції - Конопленко О.С. Суддя у 2-й інстанції - Остапенко В. О.

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

16 січня 2024 року м.Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді Остапенко В.О.,

суддів Бондар Я.М., Зубакової В.П.,

заслухавши доповідь судді доповідачаОстапенко В.О.по апеляційній скарзі Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на ухвалу Дружківського міського суду Донецької області від 09 листопада 2023 року у цивільній справі за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О.,

УСТАНОВИВ:

24 листопада 2023 року до Дніпровського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на ухвалу Дружківського міського суду Донецької області від 09 листопада 2023 року у цивільній справі за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О..

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 24 листопада 2023 року з Дружківського міського суду Донецької області витребувано цивільну справу за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О., яка надійшла до суду апеляційної інстанції 05 грудня 2023 року.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року подану апеляційну скаргу залишено без руху та надано апелянту строк, який не може перевищувати десять днів з моменту отримання копії ухвали суду, для усунення її недоліків, а саме сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Згідно зі ст.ст. 12,13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах рівності змагальності та диспозитивності.

У відповідності до п. 6 ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною правової системи України, кожна особа має право на справедливий судовий розгляд цивільної справи. Це право включає в себе доступність до правосуддя, у тому числі доступність до апеляційного оскарження судового рішення. Право на апеляційне оскарження судових рішень закріплено і в ст. 129 Конституції України.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998 року та «Круз проти Польщі» від 19.06.2001 року. У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави. При цьому, Європейський суд з прав людини зазначив, що немає порушення права на доступ доправосуддя, якщо заявники не виявили належноїзацікавленості у розгляді їхньої справи.

Відповідно до ст.ст. 185, 357 ЦПК України в разі невиконання вимог ухвали суду про залишення апеляційної скарги без руху у встановлений судом строк, скарга вважається неподаною та повертається особі, яка її подала.

Згідно відомостей із автоматизованої системи документообігу суду «Д-3», документ в електронному вигляді «Ухвала про залишення апеляційної скарги без руху» від 13.12.23 по справі № 229/822/23 було надіслано одержувачу Комунальному закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» в електронний кабінетта документ доставлено до електронного кабінету: 13.12.2023 23:22:41.

Крім того, Згідно відомостей із автоматизованої системи документообігу суду «Д-3», документ в електронному вигляді «Ухвала про залишення апеляційної скарги без руху» від 13.12.23 по справі № 229/822/23 було надіслано одержувачу ОСОБА_1 в його електронний кабінетта документ доставлено до електронного кабінету: 13.12.2023 23:22:41.

Вимоги ухвали суду не виконано, недоліки апеляційної скаргине усунуто.

Отже, апелянт звернувшись до суду 24 листопада 2023 року із апеляційною скаргою на ухвалу Дружківського міського суду Донецької області від 09 листопада 2023 року, протягом тривалого часу не виявляє належної зацікавленості у розгляді справи, що вказує на відсутність у зацікавленості у вирішенні спору по суті.

Як роз`яснено у пунктах 2,3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 11 від 17 жовтня 2014 року «Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення», строки, що встановлюються судом (наприклад, строк для усунення недоліків позовної заяви чи апеляційної скарги), повинні відповідати принципу розумності. Визначаючи (на власний розсуд) тривалість цих строків, суду необхідно враховувати принципи диспозитивності та змагальності, граничні строки, встановлені законом, для розгляду справи при визначенні строків здійснення конкретних процесуальних дій, складність справи, кількість учасників процесу, можливі труднощі у витребуванні та дослідженні доказів тощо.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

Як вбачається з матеріалів справи, у визначений судом термін, недоліки апеляційної скарги не усунуто, апелянт до апеляційного суду зі зверненнями щодо розгляду апеляційної скарги не звертався, рухом справи не цікавився, що свідчить про зловживання ним своїми правами та втрату інтересу до своєї апеляційної скарги, що в свою чергу тягне порушення принципу розумності строків, дотримання якого є однією з найважливіших критерій справедливого судочинства.

Враховуючи викладене та зважаючи на невиконання особою, яка бере участь у справі свого процесуального обов`язку, що впливає на розгляд справи протягом розумного строку, враховуючи що апеляційна скарга надійшла до суду апеляційної інстанції 24 листопада 2023 року, станом на 16 січня 2024 року недоліки апеляційної скарги не усунуто, апеляційну скаргу необхідно вважати неподаною та повернути.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на ухвалу Дружківського міського суду Донецької області від 09 листопада 2023 року у цивільній справі за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О. вважати неподаною та повернути її заявнику.

Цивільну справу № 229/822/23 за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О. повернути до Дружківського міського суду Донецької області.

Копію ухвали про повернення апеляційної скарги направити всім учасникам справи, апеляційну скаргу та додані до неї матеріали направити апелянту.

Роз`яснити апелянту, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із апеляційною скаргою, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в касаційному поряду, безпосередньо до Верховного Суду, протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116337690
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення апеляційної скарги 16 січня 2024 року м.Кривий Ріг Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючого судді Остапенко В.О., суддів Бондар Я.М., Зубакової В.П., заслухавши доповідь судді доповідачаОстапенко В.О.по апеляційній скарзі Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на ухвалу Дружківського міського суду Донецької області від 09 листопада 2023 року у цивільній справі за скаргою Комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» на дії старшого державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іванової С.О

Судовий реєстр по справі —229/822/23

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні