Ухвала
від 17.01.2024 по справі 128/877/20
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/877/20

УХВАЛА

17 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вінниця кримінальне провадження № 12017020100000741, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.07.2017, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Дранка Тульчинського району Вінницької області, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , громадянина України,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебуває вищевказане кримінальне провадження.

Захисником ОСОБА_5 попередньо подано письмове клопотання про заміну адвоката, яке мотивоване тим, що після особистої зустрічі і ознайомлення із матеріалами по справі адвокат ОСОБА_5 дізналася, що не може в подальшому бути захисником ОСОБА_4 в зв`язку з тим, що протягом 2019 - 2020 рр. представляла інтереси ОСОБА_6 , яка зверталася в суд щодо скасування рішення про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, яка саме і є предметом розгляду в даному кримінальному провадженні (справа № 127/15300/18). Також ОСОБА_6 в даній справі виступала свідком. За даних обставин вважає, що не може брати участь як захисник ОСОБА_4 у даному кримінальному провадженні. В судове засідання захисник не з`явилась, однак подала клопотання про розгляд клопотання про заміну адвоката без її участі, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити та замінити призначеного йому захисника за рахунок держави.

Прокурор в судовому засіданні клопотання захисника про заміну захисника підтримав.

Дослідивши подане захисником клопотання, заслухавши позицію присутніх учасників судового провадження, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 7 КПК України, однією із засад кримінального провадження є забезпечення права на захист.

Захисником обвинуваченого ОСОБА_4 є адвокат ОСОБА_5 .

Відповідно до положень ч.ч. 1, 2 ст. 24 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», адвоката або працівника центру з надання безоплатної правничої допомоги, який надає безоплатну вторинну правничу допомогу, може бути замінено у випадках та порядку, визначених законом. Адвоката або працівника центру з надання безоплатної правничої допомоги, який надає безоплатну вторинну правничу допомогу, може бути замінено на адвоката або працівника такого центру за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги у разі: 1) хвороби, повної або часткової втрати працездатності, смерті адвоката або працівника центру з надання безоплатної правничої допомоги; 2) неналежного виконання адвокатом своїх зобов`язань за умовами договору; 3) відмови адвоката або працівника центру з надання безоплатної правничої допомоги від виконання доручення/рішення центру з надання безоплатної правничої допомоги з підстав, передбачених законом; 4) зміни підсудності провадження або справи чи підслідності кримінального правопорушення; 5) припинення дії договору про надання безоплатної вторинної правничої допомоги; 6) неналежного надання безоплатної вторинної правничої допомоги працівником центру з надання безоплатної правничої допомоги; 7) припинення трудового договору з працівником центру з надання безоплатної правничої допомоги; 8) зупинення або припинення права на зайняття адвокатською діяльністю; 9) виключення адвоката з Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу; 10) наявності інших підстав, передбачених законом.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.

За таких обставин, враховуючи позиції учасників кримінального провадження, суд вважає, що клопотання захисника є обґрунтованим, оскільки захисником обвинуваченого ОСОБА_5 здійснювалось представництво інтересів ОСОБА_6 у цивільній справі, предметом спору у якій була земельна ділянка, дії обвинуваченого щодо якої є предметом розгляду у даному кримінальному провадженні, тому з метою уникнення можливого конфлікту інтересів, на підставі п. 10 ст. 2 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», слід задовольнити клопотання захисника про заміну обвинуваченому ОСОБА_4 адвоката, доручившиРегіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області замінити обвинуваченому ОСОБА_4 адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття в наступні судові засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 27, 42, 49 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_5 про заміну адвоката задовольнити.

Доручити керівнику Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області замінити обвинуваченому ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 на адвоката з числа адвокатів даного Центру для здійснення захисту під час розгляду кримінального провадження № 12017020100000741, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.07.2017, за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, та забезпечити прибуття адвоката в Вінницький районний суд Вінницької області в наступні судові засідання.

Оплату праці адвоката здійснити за рахунок видатків Державного бюджету України.

В судовому розгляді оголосити перерву.

Наступне судове засідання призначити на 23.01.2024 року о 15:30 год в приміщенні Вінницького районного суду Вінницької області (м. Вінниця, вул. Винниченка, 29) в залі судових засідань, про що довести до відома учасників провадження.

Копію даної ухвали направити керівнику регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області (21050, м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419, order@legalaid.vn.ua) для виконання в частині призначення та забезпечення участі захисника в судовому засіданні.

Ухвала суду до оскарження не підлягає.

Суддя:

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116346895
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —128/877/20

Ухвала від 07.10.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 25.09.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шидловський О. В.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Медяний В. М.

Вирок від 04.04.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні