Постанова
від 17.01.2024 по справі 369/19093/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/19093/23

Провадження № 3/369/661/24

ПОСТАНОВА

Іменем України

17.01.2024 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді Омельченко М.М.

за участю секретаря Гоменюк А.С.

прокурора Канарського В.С.

захисника Серафимова І.М.

особи, яка притягується до

адміністративної відповідальності ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника платник податків НОМЕР_1 , заступника голови Борщагівського сільської ради Бучанського району Київської області,

за ч. 2 ст. 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

встановив:

ОСОБА_3 , перебуваючи на посаді заступника Борщагівського сільського голови Бучанського району Київської області, являючись суб`єктом відповідальності за корупційні правопорушення згідно з пп. «в» п. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції», будучи обізнаним щодо встановлених заборон та обмежень щодо сумісництва та суміщення виконання функцій місцевого самоврядування з іншими видами діяльності, маючи реальну можливість не допускати визначених Законом України «Про запобігання корупції» обмежень, порушив вимоги ч. 1 ст. 36 та п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції», входячи до складу органу управління, а саме будучи співзасновником ТОВ «СЕВЮГАС» (код ЄДРПОУ 23715374).

В такий спосіб ОСОБА_4 порушив встановлене в пункті 2 частини 1 статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» обмеження щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172-4 КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_5 пояснив, що ще 07.11.2007 року на позачергових загальних зборах учасників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» (код ЄДРПОУ 23715374) було прийнято рішення про його вихід з учасників товариства та дирекції товариства було доручено здійснити всі передбачені діючим законодавством України дії, спрямовані на проведення державної реєстрації змін до установчих документів товариства, чому не було забезпечено проведення державної реєстрації змін йому невідомо та цей процес від нього не залежав. Тому при прийнятті на службу в орган місцевого самоврядування він був впевнений, що положень щодо сумісництва чи суміщення не порушує, оскільки з 2007 року припинив свою участь у товаристві та перестав бути його учасником. На дату складення протоколу про адміністративне правопорушення він не мав жодного відношення до органів правління, виконавчих чи контрольних органів, а також до господарської діяльності товариства, не отримував ніяких доходів від його діяльності, в тому числі пасивних доходів (дивідендів), участі у загальних зборах учасників товариства з 2007 року не приймав.

На підтвердження своїх пояснень надав копію повідомлення від 06.08.2007 року № 96, відповідно до якого ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» повідомляє про отримання нотаріально посвідченої заяви ОСОБА_1 про добровільний вихід зі складу засновників товариства з залишенням належної йому частки 10 % статутного капітулу товариству та скликання з приводу розгляду цього питання позачергових зборів на 07.11.2007 року, а також копію протоколу № 4 позачергових зборів учасників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» про прийняття виходу учасника ОСОБА_1 зі складу учасників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» на підставі нотаріально посвідченої заяви та припинення участі ОСОБА_1 у товаристві з компенсацією вартості належної частки у розмірі 10% Статутного капіталу, доручення проведення державної реєстрації відповідних змін дирекції товариства.

Захисник Ілля Серафимов доводив, що як учасник ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» ОСОБА_5 не брав участі в управлінні поточною діяльністю товариства, лише володів корпоративними правами, що не є адміністративним корупційним правопорушенням, тому наполягав, що провадження за протоколом № 2149 від 14.11.2023 року підлягає закриттю на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП.

Прокурор Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області В. Канарський обставини, викладені у протоколі про адміністративне правопорушення, підтримав та вважав, що в діях ОСОБА_1 є склад корупційного правопорушення, за що він повинен бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Під час розгляду справи заступник керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області О. Денисюк направив на адресу суду копію витягу з ЄРДР № 42023112200000116 від 19.12.2023 року за ч. 4 ст. 358 КК України та копію відповіді від 21.12.2023 року № 39-22-2417 Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації, відповідно до якої матеріали реєстраційної справи ТОВ «СЕВЮГАС» (код ЄДРПОУ 23715374), попередня назва (Шевченко, Дідковський Партнери) не містять протоколу № 4 позачергових загальних зборів учасників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» від 07.11.2007 року, листа від 06.08.2007 № 96 та нотаріально посвідченої заяви про добровільний вихід учасника ОСОБА_1 зі складу засновників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери».

Отже, вислухавши доводи учасників, дослідивши додані до протоколу документи, а також документи, надані під час розгляду справи, висную.

З документів, долучених до протоколу, слідує, що 06.08.2023 року ОСОБА_6 повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції про те, що заступник голови Борщагівської сільської ради ОСОБА_1 суміщує посади депутата сільради, члена виконавчого комітету та заступника голови, чим порушує законодавство щодо суміщення посад. Вказане повідомлення 11.08.2023 року було направлено до Національної поліції України для розгляду і вжиття заходів згідно із законодавством.

Під час перевірки заяви було з`ясовано, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 03.10.2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_7 (керівник) являються засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕВЮГАС» (код ЄДРПОУ 23715374), (попередня назва ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери»), яке займається адвокатською діяльністю (основний) та іншими видами оптової торгівлі.

Рішенням № 32-12-VIII від 17.03.2023 року ОСОБА_1 затверджений на посаду заступника голови Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області по напрямку житлово-комунального господарства та екології.

03.04.2023 року ОСОБА_5 попереджений про обмеження, пов`язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходження служби в органах місцевого самоврядування, встановлені Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про запобігання корупції», в тому числі заборони входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

14.11.2023 року стосовно заступника голови Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області ОСОБА_1 було складено протокол за ч. 2 ст. 172-4 КУпАП, від підпису в якому він відмовився, вказаний протокол йому було вручено під відеофіксацію.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є посадові особи місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону забороняється входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), якщо інше не передбачено Конституцією України.

Станом на 17.03.2023 року ОСОБА_5 , будучи затвердженим на посаду заступника голови Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області по напрямку житлово-комунального господарства та екології та попередженим про обмеження, пов`язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходження служби в органах місцевого самоврядування, встановлені Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про запобігання корупції», протягом 60 днів, до 02.06.2023 року не передав належні йому корпоративні права в ТОВ «СЕВЮГАС» та залишився співзасновником (учасником) вказаного товариства, що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Доводи ОСОБА_8 та його захисника, а також інформація, викладена в копіях документів, поданих Р. Дудкою, спростовані відповіддю Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації, відповідно до якої матеріали реєстраційної справи ТОВ «СЕВЮГАС» (код ЄДРПОУ 23715374), попередня назва (Шевченко, Дідковський Партнери) не містять протоколу № 4 позачергових загальних зборів учасників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери» від 07.11.2007 року, листа від 06.08.2007 № 96 та нотаріально посвідченої заяви про добровільний вихід учасника ОСОБА_1 зі складу засновників ТОВ «Шевченко, Дідковський Партнери».

За таких обставин дії ОСОБА_1 відповідають складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-4 КУпАП, оскільки останній перебуває на посаді заступника голови органу місцевого самоврядування та одночасно є співзасновником (учасником) ТОВ «СЕВЮГАС», метою створення якого є отримання прибутку.

За вчинене на ОСОБА_1 слід накласти адміністративне стягнення штраф.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 40-1, ч. 2 ст. 172-4, ст. 238, ст. 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

постановив:

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (протокол № 2149 від 14.11.2023 року), та накласти адміністративне стягнення штраф в розмірі 300 (трьохсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 (п`ять тисяч сто) грн., на користь держави.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у сумі 605 (шістсот п`ять) грн. 60

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом десяти днів з дняїї винесення.

Строк пред`явлення постанови до виконання три місяці з дня її винесення.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження постанови не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Штраф вноситься порушником в установу банку України, документ, що підтверджує його сплату, або його копія не пізніше трьох робочих днів після закінчення строку, вказаного вище, надсилається порушником до Києво-Святошинського районного суду Київської області.

У порядкупримусового виконанняпостанови простягнення штрафуза вчиненняадміністративного правопорушенняз правопорушникастягується подвійнийрозмір штрафу.

Суддя Мирослава ОМЕЛЬЧЕНКО

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116356957
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією Порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності

Судовий реєстр по справі —369/19093/23

Постанова від 13.03.2024

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Постанова від 17.01.2024

Адмінправопорушення

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Омельченко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні