Ухвала
від 17.01.2024 по справі 922/5410/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"17" січня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/5410/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

розглянув матеріали

позовної заяви Фізичної особи ОСОБА_1 , м.Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "УА-Системи", м.Харків про визнання недійсним рішень загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 (надалі - позивач) звернулася до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УА-Системи" (надалі - відповідач), в якому просить:

1) визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "УА-Системи" (код ЄДРПОУ 41210946), оформлені протоколом б/н від 23.12.2022;

2) визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "УА-Системи" (код ЄДРПОУ 41210946), оформлені протоколом б/н від 13.01.2022, що посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Кожемякіним А.А., зареєстрований за № 55.

На підтвердження позовних вимог позивач посилається на те, що рішення загальних зборів учасників ТОВ "УА-Системи", оформлені протоколами від 23.12.2022 та від 13.01.2023, були прийняті загальними зборами учасників товариства, скликаними з порушенням встановленого Законом та Статутом порядку. ОСОБА_1 , яка була учасником товариства на момент їх прийняття, не було повідомлено про дату, час, місце проведення, порядок денний зборів, не було надано проект Статуту у новій редакції, позбавлено можливості ознайомитися з документами, які розглядалися на зборах, що беззаперечно свідчить про порушення корпоративних прав позивача, які підлягають судовому захисту, та доводить наявність підстав для визнання недійсними цих рішень.

Ухвалою від 01.01.2024 дана позовна заява залишена без руху. Позивача у 10-денний строк з дня вручення ухвали зобов`язано усунути виявлені недоліки та надати суду докази сплати судового збору в розмірі 5368,00грн.

Дана ухвала згідно з ч.ч. 5, 7 ст. 6 ГПК України направлялася судом позивачу в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та 01.01.2024 була доставлена до його Електронного кабінету його представника адвоката Кореняк Ю.С.

Отже, позивач мав усунути виявлені судом недоліки не пізніше 11.01.2024.

12 січня 2024 року до суду надійшла заява позивача від 11.01.2024 про усунення недоліків, до якої додано докази сплати судового збору в розмірі 5368,00грн.

Слід зауважити, що заява про усунення недоліків була сформована в підсистемі "Електронний суд" 11.01.2024 та направлена до суду засобами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а тому позивач у встановлений судом строк усунув виявлені недоліки.

Відповідно до частин 1, 2 статті 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу. Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

За таких обставин, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

При цьому суд зазначає, що відповідно до вимог частини 4 статі 247 ГПК України дана справа не може бути розглянута у порядку спрощеного позовного провадження, а тому вона буде розглядатися в порядку загального позовного провадження.

Також, суд зазначає, що позивач у позові просить залучити до участі у справі:

- Фізичну особу ОСОБА_2 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача;

- Фізичну особу ОСОБА_3 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Відповідно до статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Так, позивач зазначає, що рішення загальних зборів учасників є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин. Позовна вимога про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства спрямована на позбавлення спірного рішення загальних зборів юридичної сили (його анулювання зі зворотною силою в часі) внаслідок набрання законної сили судовим рішенням про задоволення такої позовної вимоги. Відтак, рішення з даного спору може вплинути на права, обов`язки та інтереси учасників Товариства, а саме: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Суд вважає вказані доводи позивача обґрунтованими та вважає за можливе залучити до участі у даній справі вищевказаних учасників ТОВ "УА-Системи" як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Керуючись статтями 50, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі:

- Фізичну особу ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача;

- Фізичну особу ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

4. Зобов`язати позивача протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі направити третім особам копію позовної заяви з додатками. Докази направлення надати суду для долучення до матеріалів справи.

5. Призначити підготовче засідання на 14 лютого 2024 року об 11:00.

6. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 128.

7. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов в п`ятнадцять днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі.

8. Встановити, що відповідь на відзив може бути подана позивачем протягом п`яти днів з дня отримання відзиву.

9. Встановити, що заперечення може бути подане відповідачем протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі.

10. Встановити, що письмові пояснення щодо позову або відзиву можуть бути подані третьою особою протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі та копій позовної заяви або відзиву.

11. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- відповідно до вимог ч.5 ст.165, ч.3 ст.166, ч.3 ст.167, ч.3 ст.168 ГПК України копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи надсилаються (надаються) одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду з урахуванням положень статті 42 ГПК України;

- відповідно до ч.7 ст.6 ГПК України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи. Дана особа має право отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою;

- учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою https://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/, а також мають можливість ознайомитися з матеріалами справи за допомогою підсистем (модулів) "Електронний суд" та "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

13.Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

14. Ухвалу підписано 17.01.2024.

СуддяМ.В. Калантай

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116357052
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішень загальних зборів

Судовий реєстр по справі —922/5410/23

Рішення від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні