Ухвала
від 09.01.2024 по справі 757/42100/23-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Київського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засіданняОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві 09 січня 2024 року клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження та апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» - адвоката ОСОБА_5 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2023 року,

за участі:

представників

власника майна адвокатів ОСОБА_5

ОСОБА_6

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 та накладено арешт на майно, яке вилучене в ході проведення обшуку від 19.09.2023, який здійснювався на підставі ухвали слідчого судді за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8, а саме на:

-готівкові кошти у загальний кількості 579 тис. 430 грн. (п`ятсот сімдесят дев`ять тисяч чотириста тридцять), які упаковано в спец пакет ГСУ НПУ PSP 3294921;

-10 (десять) спецпакетів Пумб, 10 арк. Паперу формату А4 «Накладні до сумки з готівкою», 10 арк. Паперу формату А4 з надрукованим текстом та грошові кошти у загальній сумі 2 млн. 658 тис. 020 грн. (два мільйони шістсот п`ятдесят вісім тисяч двадцять), які упаковано в спецпакет ГСУ НПУ, який опломбовано біркою «NPU A685569»;

-документи щодо переміщення готівкових коштів за період 2021-2023 рр., які сформовано в тома, пронумеровано та прошито, а саме:Том №1 на 256 арк.; Том №2 на 250 арк.; Том №3 на 250 арк.; Том №4 на 151 арк.; Том №5 на 198 арк.; Том №6 на 250 арк.; Том №7 на 250 арк.; Том №8 на 240 арк.; Том №9 га 102 арк.; Том №10 на 22 арк., а також блокнот синьо-сірого кольору з чорновими записами та чорнові записи на 8 арк, які упаковано в прозорий спецпакет ГСУ НПУ та опломбовано біркою «NPU A685568».

Не погоджуючись з таким рішенням, представник власника майна ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» - адвокат ОСОБА_5 , подав апеляційну скаргу, в якій просив, скасувати ухвалу слідчого судді, постановити нову ухвалу, якою повністю відмовити у задоволенні клопотання прокурора.

Щодо строку на апеляційне оскарження зазначає, що 26 вересня 2023 року клопотання прокурора розглянуто без повідомлення власника майна чи його представника, про наявність оскаржуваного рішення стало відомо 09 жовтня 2023 року, апеляційну скаргу подано 13 жовтня 2023 року. З цих підстав просив поновити строк на апеляційне оскарження.

Зазначає, що під час обшуку слідчому повідомлено, що зазначені в ухвалі слідчого судді підприємства в приміщенні ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» не знаходилися, як і не знаходяться відшукувані документи та інформація, однак слідчим вказане проігноровано та вилучено майно всупереч ухвалі слідчого судді.

На думку апелянта, клопотання подано з порушенням, передбаченого КПК України строком, а слідчим суддею його розглянуто всупереч вимогам, передбаченого ч. 1 ст. 172 КПК України.

Крім того, арештоване майно не відповідає ознакам, передбачених ст. 98 КПК України, а відносно Товариства або його службових осіб відомості до ЄРДР не внесено, про підозру не повідомлено.

Зауважує, що арешт грошових коштів є надмірно обтяжливим та перешкоджає господарській діяльності Товариства.

В судове засідання прокурорне з`явився, про причини не явки суд не повідомив, хоча про час та дату судового засідання його повідомлено у встановленому законом порядку. Колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу за відсутності прокурора, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405 КПК України, зважаючи на скорочені строки розгляду справ такої категорії (ч. 2 ст. 422 КПК України).

Заслухавши доповідь судді, доводипредставників ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ», які просили задовольнити апеляційну скаргу, вивчивши матеріали судового провадження, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

Згідно з вимогами ст. 395 КПК України, ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення, а у випадку якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Оскільки, 26 вересня 2023 року клопотання прокурора розглянуто без повідомлення власника майна чи його представника, про наявність оскаржуваного рішення стало відомо 09 жовтня 2023 року, апеляційну скаргу подано 13 жовтня 2023 року, у зв`язку з чим, колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження підлягає поновленню.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 31 січня 2023 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42023000000000108, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Підприємство з іноземними інвестиціями «АСБІС-Україна» (код ЄДРПОУ 25274129), далі - ТОВ «ПІІ «АСБІС-Україна», у період з 2019 року по теперішній час здійснює реалізацію товарів торгівельної марки Apple в адресу ряду суб`єктів господарської діяльності ТОВ «Імпортмакс» (код ЄДРПОУ 43738098), ТОВ «Цетехно» (код ЄДРПОУ 43058939), ТОВ «Максішоп» (код ЄДРПОУ 43886227), ТОВ «Діпровайд» (код ЄДРПОУ 43956613), ТОВ «Імпорт Капітал» (код ЄДРПОУ 43058848), в тому числі ймовірно за готівкові грошові кошти в особливо великих розмірах, без відображення таких операцій у податковому та бухгалтерському обліках.

19 вересня 2023 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 13.09.2023 (справа № 757/40682/23-к) проведено обшук в приміщенні ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8, в ході якого виявлено та вилучено грошові кошти, речі та документи.

Постановою старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_8 від 19 вересня 2023 року вилучене під час обшуку майно визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 42023000000000108.

21 вересня 2023 року прокурор Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 звернувся до Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, яке вилучено в ході проведення обшуку за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 8.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2023 року клопотання прокурора задоволено.

Відповідно до вимог ст. 370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Разом з тим, вивчивши матеріали судової справи та заслухавши доводи представників власника майна, щодо допущених істотних порушень вимог КПК України при постановленні даної ухвали, колегія суддів вважає, що ухвала слідчого судді підлягає скасуванню з підстав істотного порушення вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення (ч. 3 ст. 409 КПК України).

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 409 КПК України, підставою для скасування судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції є, зокрема, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

З матеріалів клопотання вбачається, що прокурор просив накласти на майно, яке вилучено в ході проведення обшуку 19 вересня 2023 року, який здійснювався на підставі ухвали слідчого судді за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8.

Разом з тим, з долученої до матеріалів клопотання ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 13 вересня 2023 року (а.с. 151-153, т. 1) вбачається, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку задоволено частково та надано дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8, право власності на яке зареєстровано на Державу України в особі Державного агентства водних ресурсів України, ОСОБА_9 , у тому числі з метою відшукання та вилучення майна у вигляді речей та документів, та інших документів вказаних в ухвалі, які стосуються Товариств, серед переліку якого, не вказано про ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ».

Розглянувши клопотання про накладення арешту на вилучене у ході обшуку за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8, майно, слідчий суддя не перевірив законність проведення обшуку у вказаному приміщенні, де здійснює діяльність ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» та причетність вказаного Товариства до кримінального провадження.

Дослідивши матеріали судового провадження, та перевіривши доводи представника власника майна, колегія суддів вважає, що слідчий суддя допустив істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, які, відповідно до ч. 1 ст. 412 КПК України, які перешкодили чи могли перешкоджати суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення, оскільки короткий текст ухвали резолютивної частини постановлено із порушенням вимог ч. 2 ст. 376 КПК України.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 407 КПК України, за наслідками апеляційного розгляду за скаргою на вирок або ухвалу суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право, зокрема, скасувати ухвалу і призначити новий розгляд у суді першої інстанції.

З огляду на вище викладене, колегія суддів приходить до переконання про необхідність скасувати ухвалу слідчого судді Печерськогорайонного суду м. Києва від 26 вересня 2023 року, як незаконну, що винесена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, та вважає за необхідне в даному конкретному випадку призначити новий розгляд у суді першої інстанції вказаного клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 про накладення арешту на майно, яке вилучене в ході проведення обшуку від 19.09.2023, який здійснювався на підставі ухвали слідчого судді за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8.

Керуючись статтями 117, 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 418, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» - адвоката ОСОБА_5 , - задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2023 року, - скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою призначити новий розгляд у суді першої інстанції клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 про накладення арешту на майно, яке вилучене в ході проведення обшуку від 19.09.2023, який здійснювався на підставі ухвали слідчого судді за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 8.

Ухвала апеляційного суду відповідно до правил, визначених ч. 4 ст. 424 КПК України, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Єдиний унікальний № 757/42100/23-к Слідчий суддя в 1-ій інстанції: ОСОБА_13

Справа № 11сс/82/584/2024 Доповідач ОСОБА_1

Категорія ст.170 КПК

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116365976
СудочинствоКримінальне
Сутьпоновлення строку на апеляційне оскарження та апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «РИТЕЙЛКОМПАНІ» - адвоката ОСОБА_5 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2023 року,

Судовий реєстр по справі —757/42100/23-к

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні