Рішення
від 16.01.2024 по справі 532/1691/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1691/23

2-о/532/3/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2024 р. Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді - Мороз Т.М.,

присяжних: Поцелуйко Т. І., Дівніч М. М.,

за участю секретаря судового засідання - Крейс О.М.,

учасники справи:

заявник - Орган опіки та піклування в особі Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради,

заінтересована особа: Кобеляцький психоневрологічний будинок-інтернат,

особа, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_1 ,

представник особи, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_1 , адвокат Бердніченко О. П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки заяву Органу опіки та піклування в особі Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради, заінтересована особа: Кобеляцький психоневрологічний будинок-інтернат про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

09 серпня 2023 року до суду звернулася представник заявника, органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради, із клопотанням про продовження строку дії рішення суду. Зазначила, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зарахована до Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату на повне державне утримання та постійне місце проживання. Відповідно до рішення Кобеляцького районного суду Полтавської області від 13.08.2021 року ОСОБА_1 визнана недієздатною, над нею встановлено опіку та призначено опікуном адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора. Зважаючи на вищевикладене, оскільки строк дії рішення суду спливає, на даний час згідно висновку лікарської консультаційної комісії ОСОБА_1 потребує подальшого перебування в інтернаті психоневрологічного типу, представник заявника прохала суд продовжити строк дії рішення Кобеляцького районного суду Полтавської області про визнання ОСОБА_1 недієздатною, строк дії якого спливає 13.09.2023 року.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 10 серпня 2023 року відкрито провадження по даній справі.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 25 вересня 2023 року провадження у справі зупинено на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 05 грудня 2023 року відновлено провадження у справі та призначено судове засідання.

08 січня 2024 року представник заявника надав до суду заяву про зміну розміру заявлених вимог. Оскільки відповідно до висновку експертизи ОСОБА_1 страждає на стійний психічний розлад, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, строк дії рішення суду про визнання її недієздатною сплив, прохав суд прийняти до розгляду заяву про збільшення розміру заявлених вимог, ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити опікуном адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Представник заявника в. п. Кобеляцького міського голови Фещенко В. В., органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області, у заяві про зміну розміру заявлених вимог прохав суд розгляд справи проводити без участі представника заявника.

Представник заінтересованої особи Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату Онищенко М. подав до суду заяву про розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи. Не заперечував проти задоволення заяви.

Представник ОСОБА_1 , адвокат Бердніченко О. П., не заперечувала щодо задоволення подання.

Суд, дослідивши та перевіривши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до виписки з наказу Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату № 134 від 14 травня 2019 року ОСОБА_1 , 1999 р. н., на правах підопічної на всі види державного забезпечення для отримання соціальної послуги стаціонарного догляду згідно путівки № 104 від 07.05.2019 року Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації з 14 травня 2019 року (а. с. 6-7).

Згідно з довідкою Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату № 935 від 04.08.2023 року ОСОБА_1 , 1999 р. н., в будинку-інтернаті перебуває по даний час (а. с. 9).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 549 від 10.11.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді вродженого недоумства рівня легкої розумової відсталості з значними порушеннями поведінки. Наявний у досліджуваної стійкий хронічний розлад є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а. с. 40-44).

Згідно подання органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Кобеляцької міської ради від 27 грудня 2023 року орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради вважає, що адміністрація Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора може бути призначена опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 85-86).

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Таким чином, ОСОБА_1 у зв`язку з стійким хронічним психічним розладом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та спостереження - опіки, а тому її слід визнати недієздатною та передати її під опіку адміністрації Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, витрати на проведення судово-психіатричної експертизи слід віднести за рахунок держави.

Керуючись статтями ст. 60-65 ЦК України, статтями 2, 4, 18, 293, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Органу опіки та піклування в особі Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити опікуном адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Строк дії рішення становить два роки.

Витрати на проведення судово-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня отримання його копії.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116366852
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —532/1691/23

Рішення від 16.01.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні