Ухвала
від 18.01.2024 по справі 142/11/24
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/11/24

Номер провадження 2/142/138/24

У Х В А Л А

(про відкриття провадження)

18 січня 2024 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районного суду Вінницької області Неструк В.В., отримавши позовну заяву керівника Тульчинської окружної прокуратури Вінницької області, що знаходиться в м. Тульчин Вінницької області, вул. Гагаріна, 14, подану в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, що знаходиться по вул. Келецька, 63, м. Вінниця до ОСОБА_1 , адреса проживання АДРЕСА_1 , російської федерації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Фермерське господарство "Рекро", що знаходиться в смт. Піщанка Тульчинського району Вінницької область, вул. Молодіжна, 25, про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації, та додані до неї матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

ДоПіщанського районногосуду Вінницькоїобласті надійшлапозовна заявакерівника Тульчинськоїокружної прокуратуриВінницької області, подана в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Фермерське господарство "Рекро", про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації, в якій позивач просить залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача фермерське господарство «Рекро» (вул. Молодіжна, 25, смт. Піщанка, Тульчинський район, Вінницька область, 24722, код ЄДРПОУ: 38460147), припинити право власності ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 0523281600:02:001:0388 площею 3,205 га, яка розташована в адміністративних межах Піщанської територіальної громади Вінницької області (колишньої Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області), шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, та стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Вінницької обласної прокуратури (49044, м. Вінниця, вул. Монастирська, 33, МФО 820172, Державна казначейська служба України, м. Київ р/р иА568201720343110002000003988 код за ЄДРПОУ 02909909) витрати зі сплати судового збору в сумі 3028 грн.

В обгрунтування позовних вимог прокурор зазначає, що у приватній власності громадянки російської федерації ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 ) перебуває земельна ділянка сільськогосподарського призначення, яку відповідач набула у власність в порядку спадкування як спадкоємець першої черги після смерті ОСОБА_2 . Розпорядженням Піщанської районної державної адміністрації № 138 від 27.04.2017 «Про затвердження технічних документацій із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гонорівської, Дмитрашівської, Кукулівської, Болгарської сільських рад та видачу документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки» затверджено, у тому числі, технічну документацій із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Кукулівської сільської ради. Згідно додатку до вказаного розпорядження ОСОБА_1 передано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 0523281600:02:001:0388 площею 3,205 га, розташовану в адміністративних межах Кукулівської сільської ради.

Крім того, 14.12.2016 року у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано договір оренди вищевказаної земельної ділянки від 08.06.2017, строком на 20 років. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно орендарем земельної ділянки є фермерське господарство «Рекро» (код ЄДРПОУ 38460147). За вказаних обставин, окружною прокуратурою виявлено порушення ст.ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст. ст. 80, 81, 145 Земельного кодексу України, у зв`язку з перебуванням у приватній власності ОСОБА_1 вищезазначеної земельної ділянки, оскільки остання будучи громадянкою російської федерації упродовж року після набуття права власності не відчужила її.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи від 15 січня 2024 року, зазначену справу було передано на розгляд судді Нестеруку В.В.

Частиною 1 ст. 187 ЦПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Відповідно до ч.10 ст.187 ЦПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Беручи до уваги, що спір підвідомчий суду, дана справа підсудна Піщанському районному суду Вінницької області, враховуючи, що відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, вбачаю підстави для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Частиною 4 ст. 19 ЦПК України передбачено, що для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні призначене загальне позовне провадження.

Враховуючи зміст позовних вимог, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, суд вважає за доцільне розгляд даної цивільної справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

На виконання вимог, викладених в ч. 1 ст. 196 ЦПК України, де зазначено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання, в даній справі слід призначити підготовче судове засідання, про дату і час якого повідомити учасників справи.

Враховуючи, що відповідачка є громадянкою російської федерації, а Верховною Радою 01.12.2022 прийнято Закон України «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року», який зупинив дію Конвенції у відносинах з російською федерацією, а також, що місце її проживання чи перебування на території України невідомо, суд вважає необхідним повідомити відповідача про дату, час і місце судового засідання у справі через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 196 ЦПК України, дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Крім того, відповідно до положень ч. 2 ст. 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, окрім іншого строк для подання відповідачем відзиву на позов; трок надання пояснень третіми особами, яких було залучено при відкритті провадження у справі; результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Згідно положень ст. 191 ЦПК України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати: суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

Так в позовній заяві позивачем заявлено клопотання про залучення до участі у справі третю особу, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Фермерське господарство "Рекро", вказуючи, що рішення в даній справі впливатиме на подальші права та обов`язки господарства як орендаря земельної ділянки.

Згідно положень ч. 3 ст. 187 ЦПК України, якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ст. 192 ЦПК України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Керуючись ст. 31, 32, 187, 189, 190-193, 196, 199, ч. 2 ст. 261, 353-355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження в цивільній справі за позовом керівника Тульчинськоїокружної прокуратуриВінницької області, в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Фермерське господарство "Рекро", про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Розпочати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Проведення підготовчого засідання призначити на 13годину 00хвилин 16лютого 2024року в залі № 1 Піщанського районного суду Вінницької області (смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5).

Залучити до участі в справі в якоті третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача фермерське господарство «Рекро» (вул. Молодіжна, 25, смт. Піщанка, Тульчинський район, Вінницька область, 24722, код ЄДРПОУ: 38460147).

Відповідача ОСОБА_1 викликати в судове засідання через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України, зазначивши, що копію ухвали про відкриття провадження та копію позовної заяви з додатками відповідач може отримати в приміщенні Піщанського районного суду Вінницької області, за адресою: смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третій особі копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Зобов`язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У строк для подання відзиву відповідач має право подати зустрічний позов.

Встановити третій особі строк для надання посянень щодо позову з викладенням своїх аргументів і міркувань та наданням відповідних доказів на підтримку або заперечення проти позову, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Зобов`язати третю особу одночасно із надісланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копії таких пояснеь та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116377750
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації, та додані до неї матеріали

Судовий реєстр по справі —142/11/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні