Ухвала
від 18.01.2024 по справі 907/941/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород, 88000

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

про відкриття провадження у справі (перехід у загальне провадження)

"18" січня 2024 р. м. Ужгород Справа №907/941/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригара Л.І.,

розглянувши матеріали за позовом

Акціонерного товариства Укртелеком, м. Київ в особі Закарпатської філії Акціонерного товариства Укртелеком, м. Ужгород Закарпатської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Камрадон, м. Київ

про стягнення 188 770,51 грн заборгованості зі сплати орендної плати,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 08.11.2023 відкрито провадження у справі №907/941/23 за позовом Акціонерного товариства Укртелеком, м. Київ в особі Закарпатської філії Акціонерного товариства Укртелеком, м. Ужгород Закарпатської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Камрадон, м. Київ про стягнення 188 770,51 грн заборгованості зі сплати орендної плати в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Встановлено відповідачеві строк на подання суду відзиву на позовну заяву в порядку ст. 165, 251 ГПК України з одночасним надісланням копії такого позивачеві, а доказів надіслання суду, протягом 15-ти днів із дня одержання даної ухвали, а також у цей же строк - письмово висловленої позиції щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. Позивачу встановлено строк на подання суду та відповідачеві відповіді на відзив у порядку ст. 166 ГПК України, протягом 5-ти днів із дня одержання копії відзиву. Встановлено строк для подання позивачем відповіді на відзив та відповідачем заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) не пізніше 08.12.2023.

За змістом поданого через підсистему Електронний суд відзиву на позовну заяву б/н від 23.11.2023 (вх. №02.3.1-02/8365/23 від 23.11.2023) відповідач просить відмовити в задоволенні заявлених позовних вимог із підстав їх необґрунтованості. Водночас покликаючись на те, що ціна позову в даній справі в декілька разів перевищує сукупний дохід відповідача за 2 роки, і обставини спору трактуються сторонами по-різному, ТОВ Камрадон наголошує на необхідності постановлення судом ухвали про розгляд справи №907/941/23 за правилами загального позовного провадження.

За змістом приписів ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь якої із сторін про інше.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Виходячи із вказаних вище положень Господарського процесуального кодексу України, оцінивши предмет та підстави позову, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, обсяг та характер доказів у справі тощо, суд дійшов до висновку, що дана справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Проте, подальший розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження є неможливим, оскільки згідно із ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь якої із сторін про інше.

В даному випадку, відповідачем подано заяву про перехід до розгляду справи в порядку загального позовного провадження із повідомленням та викликом сторін.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Згідно із ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Частиною 1 статті 177 ГПК України встановлено, що завданнями підготовчого провадження є:

1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;

2) з`ясування заперечень проти позовних вимог;

3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;

4) вирішення відводів;

5) визначення порядку розгляду справи;

6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 182 ГПК України, у підготовчому засіданні суд, у тому числі, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення; вирішує заяви та клопотання учасників справи; направляє судові доручення; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення; встановлює строки та порядок врегулювання спору за участю судді за наявності згоди сторін на його проведення; встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання.

Згідно зі ч. 1 ст. 210 ГПК України, суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі: ознайомитися з письмовими та електронними доказами, висновками експертів, поясненнями учасників справи, викладеними в заявах по суті справи, показаннями свідків, оглянути речові докази.

За змістом ч. 2 ст. 232 ГПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Вказана заява відповідача, з огляду на надане йому ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України право та наведені в заяві обґрунтування, підлягає задоволенню судом.

За вказаних обставин, Господарський суд Закарпатської області переходить від спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження та призначає підготовче засідання.

Керуючись ст. 12, 177, 182, 234, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України

СУД ПОСТАНОВИВ:

1. Перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи №907/941/23 за правилами загального позовного провадження.

2. Призначити підготовче засідання на 05 березня 2024 р. на 15:00 год.

3. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а в залі судових засідань №1.

4. Відповідно до вимог ст. 169 ГПК України встановити учасникам справи обов`язок подавати суду заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань тільки у письмовій формі.

5. Явку уповноважених представників сторін у підготовче засідання визнати обов`язковою.

6. Копію ухвали надіслати сторонам спору.

7. Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду на підставі ст. 255 Господарського процесуального кодексу України. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

8. Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

У зв`язку із перебуванням судді Пригари Л.І. у відпустці із 18.12.2023 по 21.12.2023 та з 25.12.2023 по 10.01.2024 включно, ухвалу складено та підписано 18.01.2024.

Суддя Пригара Л.І.

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116381017
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/941/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні