Рішення
від 18.01.2024 по справі 917/2044/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36607, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2024 Справа № 917/2044/23

Господарський суд Полтавської області у складі судді Безрук Т. М., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовною заявою Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Полтавагаз, м. Полтава

до Приватного акціонерного товариства Полтавський домобудівельний комбінат, м. Полтава

про стягнення 38 478,41 грн

без виклику представників сторін

встановив:

До Господарського суду Полтавської області звернулось Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Полтавагаз з позовом до Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» про стягнення 38 478,41 грн за договором розподілу природного газу № 2154Р від 01.01.2017, з якої 30 305,18 грн - сума основного боргу, 1 204,93 грн - інфляційні нарахування, 701,16 грн 3% річних, 6267,14 грн пеня.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач належним чином не виконує свого обов`язку щодо своєчасної оплати послуг з розподілу природного газу на умовах договору № 2154Р від 01.01.2017.

Ухвалою від 27.11.2023 суд встановив відповідачу строк у 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов.

Ухвала від 27.11.2023 вручена відповідачу 27.11.2023 (а.с. 122). Отже, кінцевий строк для подачі відзиву 12.12.2023.

Відповідач відзив на позов не надав. Встановлені строки для його подання закінчилися.

Згідно із ст. 113 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом. Згідно з ч. 8 ст. 165 ГПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Згідно із ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У цій справі були вчинені такі процесуальні дії.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.11.2023 цей позов переданий на розгляд судді Безрук Т. М. (а.с. 101-102).

Ухвалою від 17.11.2023 суд залишив позовну заяву без руху та встановив строк для усунення недоліків (а.с. 109-110).

Позивач у встановлений судом строк виправив вказані недолік, про що подав заяву від 21.11.2023 (а.с. 113-118).

Ухвалою від 27.11.2023 суд прийняв позовну заяву та відкрив провадження у справі № 917/2044/23, призначив справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження та встановив сторонам строки для подання заяв по суті справи (а.с. 120-121).

Вказана ухвала суду надсилалась сторонам та доставлена їм в їх електронні кабінети у підсистемі Електронний суд (довідки про доставку електронного листа від 27.11.2023, а.с. 122, 123).

Відповідно до п. 2 ч. 6 статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи (п. 2).

Отже, ухвала від 27.11.2023 доставлена сторонам в установленому порядку.

Відповідно до частини п`ятої статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

За ч. 13 ст. 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

За ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. За ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Під час розгляду справи по суті судом були досліджені всі письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 ГПК України це рішення прийнято, складено та підписано в нарадчій кімнаті.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Між Акціонерним товариством «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» (надалі - оператор ГРМ, позивач) та Приватним акціонерним товариством «Полтавський домобудівельний комбінат» (надалі - споживач, відповідач) укладено договір № 2154Р від 01.01.2017 розподілу природного газу на підставі заяв-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовими) від 17.01.2017 (надалі - Договір; а.с. 17-19, 27-28).

Згідно з п. 2.1 Договору оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Відповідно до п. 6.1 Договору оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за потужність (абонентська плата), з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Пунктом 6.2 Договору визначено, що тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою Регулятора щодо його встановлення.

Згідно пункту 6.3 Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Відповідно до п. 6.4 Договору остаточний розрахунок за послуги з розподілу природного газу здійснюється споживачем до 05 числа місяця наступного за розрахунковим. Оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок Оператора ГРМ. Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок Оператора ГРМ. Споживач має право здійснювати оплату за договором розподілу природного газу через банківську платіжну систему, онлайн-переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу оператора ГРМ та в інший не заборонений законодавством спосіб.

Відповідно до п. 12.1. Договору цей договір укладається на невизначений строк.

Згідно з п. 12.2 Договору передбачено, якщо в установленому порядку Регулятором будуть внесені зміни до редакції Типового договору розподілу природного газу, оператор ГРМ зобов`язується розмістити повідомлення про такі зміни на сайті та в офіційних друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, не менше ніж за десять днів до набрання змінами чинності, крім випадків, для яких цим договором встановлений інший термін та/або порядок повідомлення про внесення змін.

У разі незгоди споживача зі змінами він має право розірвати цей договір шляхом надсилання письмового повідомлення оператору ГРМ протягом десяти календарних днів з дня, коли він дізнався чи міг дізнатися про внесені до цього договору зміни. Нерозірвання цього договору у вказаний строк та продовження споживання природного газу свідчить про згоду споживача з внесеними до цього договору змінами.

Згідно з п. 1.3 Договору послуга з розподілу природного газу - послуга Оператора ГРМ, яка надається Споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного Споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача

Постановою НКРЕКП від 07.10.2019 № 2080 «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» внесено зміни до Типового договору розподілу природного газу та Кодексу газорозподільних систем.

Главою 6 розділу 6 Кодексу газорозподільних систем визначено, що розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи із річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача відповідно до цього Кодексу, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими Регулятором для Оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

Річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

Послуга з розподілу природного газу - послуга Оператора ГРМ, яка надається Споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного Споживачу (його

постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача (п.1.4. Договору).

Відповідно до вказаної редакції Типового договору визначені наступні умови:

- п.2.1. - оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором.

- п. 6.1 - оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється Споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

- п.6.2. - тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для Сторін з дати набрання чинності постановою Регулятора щодо його встановлення.

До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта споживача відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими Регулятором для Оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

- п.6.3. - величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) Споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ. Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

- п. 6.4. - розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

- п.6.6. - оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється Споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством Споживач має сплачувати Оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання Споживача на поточний рахунок Оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим Регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться Споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 №2494 Про затвердження Кодексу газорозподільних систем, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 № 1379/27824 (надалі - Кодекс ГРМ) газовий рік - період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року (п. 4. розділу 1 глави І Кодексу ГРМ).

Річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу.

Розмір річної заявленої потужності Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» на 2022 рік складає 10 965,00 м.куб. та підтверджується наступними актами (а.с.29-46):

- актом № ОУВІ-041361/10-20 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 листопада 2020 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 521,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-044120/11-20 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 грудня 2020 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 811,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-046785/12-20 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 січня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 820,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-001759/01-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 лютого 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 955,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-004771/02-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 березня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 2 354,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-007345/03-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 квітня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 761,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-009453/04-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 травня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 510,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-010625/05-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 червня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 165,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-011644/06-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 липня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 58,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-015395/09-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 жовтня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 10,00 куб.м., які підписані споживачем.

Розмір річної заявленої потужності Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» на 2023 рік складає 8 333,00 м.куб., що підтверджується наступними актами:

- актом № ОУВІ-017279/10-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 листопада 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 494,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-019745/11-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 грудня 2021 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 403,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-021919/12-21 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 січня 2022 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 2 160,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-001656/01-22 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 лютого 2022 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 2 296,00 куб.м.;

- актом № ОУВІ-004291/02-22 надання послуг з розподілу природного газу ГРМ відповідно заяви-приєднання до договору на розподіл № 2154Р від 01.01.2017 від 1 березня 2022 року, об`єм газу приведений до стандартних умов становить 1 980,00 куб.м., які підписані споживачем.

Постановою НКРЕКП від 22.12.2021 № 2794 встановлено тариф на розподіл природного газу для АТ "Полтавагаз" з 01.02.2022 - 2,112 грн за 1 куб.м. на місяць (з урахуванням ПДВ).

Позивач визначив щомісячний розмір плати за послуги з розподілу природного газу наступним чином:

за 2022 рік: 10965,00 м.куб / 12 = 913,75 м. куб; 913,75 м. куб х 2,112 грн = 1929,84 грн (щомісячна плата).

за 2023 рік: 8333 м.куб / 12 = 694,42 м. куб; 694,42 м. куб х 2,112 грн = 1466,62 грн (щомісячна плата).

В підтвердження надання послуг з розподілу природного газу відповідачу за квітень 2022 - вересень 2023 позивач надав такі копії актів надання послуг розподілу природного газу ГРМ відповідно договору розподілу від 01.01.2017 № 2154Р (а.с. 60-68, 73, 76, 81, 94, 90, 93, 94):

- № ОУВІ-015795 від 30.04.2022 року за квітень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-021465 від 31.05.2022 року за травень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-025174 від 30.06.2022 року за червень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-029077 від 31.07.2022 року за липень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-035001 від 31.08.2022 року за серпень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-039167 від 30.09.2022 року за вересень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-042059 від 31.10.2022 року за жовтень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-048572 від 30.11.2022 року за листопад 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-051296 від 31.12.2022 року за грудень 2022 року на суму 1929,84 грн;

- № ОУВІ-003658 від 31.01.2023 року за січень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-006748 від 28.02.2023 року за лютий 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-011974 від 31.03.2023 року за березень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-016124 від 30.04.2023 року за квітень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-019501 від 31.05.2023 року за травень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-023109 від 30.06.2023 року за червень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-027440 від 31.07.2023 року за липень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-032663 від 31.08.2023 року за серпень 2023 року на суму 1 466,62 грн;

- № ОУВІ-035589 від 30.09.2023 року за вересень 2023 року на суму 1 466,62 грн.

Позивач надав докази направлення відповідачу вищевказаних актів надання послуг, а також рахунків за період з квітня 2022 по вересень 2023 (копії описів вкладення у цінні листи та копії поштових накладних; а.с. 69-72, 74-75, 77-83, 85-92, 95-96).

В матеріалах справи відсутні докази того, що відповідач має заперечення щодо належного виконання позивачем умов договору по розподілу природного газу, чи щодо обсягу послуг наданих позивачем.

Позивач стверджує, що відповідач порушив умови договору в частині своєчасних та повних розрахунків за отримані послуги з розподілу природного газу. Станом на 19.10.2023 за період з квітня 2022 по вересень 2023 заборгованість відповідача перед позивачем становить 30 305,18 грн.

Оскільки відповідач борг не сплатив, позивач звернувся до суду з даним позовом про стягнення 30 305,18 грн основного боргу, 1 204,93 грн інфляційних нарахувань, 701,16 грн 3% річних, 6267,14 грн пені.

При вирішенні спору суду зазначає наступне.

Відповідно до ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 628 Цивільного кодексу України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

За змістом статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідач не спростував позовні вимоги позивача, доказів в спростування вище викладеного відповідач суду не надав.

Подані суду договір та інші первісні бухгалтерські документи сторонами не оспорюються, доказів визнання їх недійсними сторони суду не подали і на них під час розгляду справи не посилалися.

Суд встановив, що відповідач в порушення договірних зобов`язань не сплатив позивачу 30 305,18 грн боргу за надані послуги. Докази сплати боргу відповідачем в матеріалах справи відсутні.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення 30 305,18 грн основного боргу є обґрунтованими та задовольняються судом.

Відповідно до ст. ст. 610, 612 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

На підставі ст. 625 Цивільного кодексу України позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача інфляційні втрати у розмірі 1 204,93 грн (період нарахування з 01.06.2022 по 30.09.2023) та 3% річних у розмірі 701,16 грн (період нарахування з 11.05.2022 по 19.10.2023).

Відповідно п. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд зауважує, що передбачене законом право кредитора вимагати стягнення боргу враховуючи індекс інфляції та відсотків річних є способом захисту майнових прав та інтересів кредитора, сутність яких складається з відшкодування матеріальних втрат кредитора та знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів, а також отримання компенсації (плати) від боржника за користування ним грошовими коштами, які належать до сплати кредитору.

Судом встановлено, що дії відповідача є порушення умов Договору № 2154Р розподілу природного газу від 01.01.2017, що є підставою є підставою для захисту майнових права та інтересів позивача відповідно до приписів ст. 625 Цивільного кодексу України.

З огляду на вищенаведене та доведення факту неналежного виконання відповідачем договірних зобов`язань нарахування інфляційних втрат та 3% в річних здійснено позивачем правомірно.

Здійснивши перерахунок 3% річних та інфляційних втрат суд встановив, що розмір вимог позивача в цій частині не перевищує розрахований судом, тому позовні вимоги про стягнення з відповідача інфляційних втрат у розмірі 1 204,93 грн та 3% річних у розмірі 701,16 грн підлягають задоволенню повністю.

Позивач за прострочення строків оплати послуг з розподілу природного газу на підставі п. 8.2. Договору нарахував та просить стягнути з відповідача пеню в сумі 6 267,14 грн (розрахунок пені здійснено за загальний період з 11.05.2022 по 19.10.2023).

У п. 8.2. Договору передбачено, що у разу порушення Споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим Договором, він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення.

Така ж умова вказана і у Типовому договорі.

У відповідності до ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Статтею 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань", розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Суд встановив, що дії відповідача є порушенням умов Договору № 2154Р розподілу природного газу, що є підставою для застосування відповідальності та стягнення пені відповідно до умов п. 8.2 Договору .

Перевіривши розрахунок позивача в частині вимог про стягнення пені, суд дійшов висновку, що розмір вимог позивача в цій частині не перевищує розрахований судом, тому позовні вимоги про стягнення пені в сумі 6 267,14 грн заявлені правомірно та задовольняються судом.

Згідно з ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 30 305,18 грн основного боргу, 1 204,93 грн інфляційних нарахувань, 701,16 грн 3% річних, 6267,14 грн пені обґрунтовані, підтверджені документально та нормами матеріального права, а тому підлягають задоволенню.

Позивач у позові прохає також покласти на відповідача судові витрати, понесені ним у цій справі на сплату судового збору.

Суд встановив, що АТ «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» звернулось до господарського суду Полтавської області з заявою про видачу судового наказу про стягнення з Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» 24 849,98 грн заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання останнім укладеного між сторонами 01.01.2017 р. Договору розподілу природного газу № 2154 Р, з яких: 20 038,84 грн. - основна заборгованість за отримані послуги за період з квітня 2022 по лютий 2023 (включно), 266,56 грн. 3% річних за період з 11.05.2022 по 17.03.2023, 3 587,20 грн пені за період з 11.05.2022 по 16.03.2023, 957,38 грн інфляційних втрат за період з 01.06.2022 р. по 28.02.2023; а також 248,10грн судових витрат на сплату судового збору.

Господарський суд Полтавської області видав судовий наказ від 30.03.2023 у справі № 917/499/23 про стягнення з Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» на користь АТ «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» 20 038,84 грн основної заборгованості за отримані послуги за період з квітня 2022 по лютий 2023 (включно); 266,56 грн 3% річних за період з 11.05.2022 по 17.03.2023; 3 587,20 грн пені за період з 11.05.2022 по 16.03.2023; 957,38 грн інфляційних втрат за період з 01.06.2022 р. по 28.02.2023 та суму судових витрат у розмірі 268,40 грн. за видачу судового наказу.

В подальшому, боржник подав до суду заяву про скасування судового наказу на підставі ст. 157 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 01.05.2023 по справі № 917/499/23 скасовано вказаний судовий наказ господарського суду Полтавської області від 30.03.2023 у справі № 917/499/23.

Відповідно до ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Суд встановив, що за подання заяви про видачу судового наказу позивач здійснив сплату судового збору за платіжною інструкцією № 1934 від 23.03.2023 на суму 268,40 грн (а.с. 115). Надходження судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України підтверджено випискою від 24.03.2023 (а.с. 119), згідно якої вказаний судовий збір був приєднаний до справи 917/2044/23.

За подання позовної заяви, яка розглядається в межах даної справи, позивач сплатив 2 415,60 грн судового збору за платіжною інструкцією № 5781 від 26.10.2023 (а.с. 11). Надходження судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України підтверджено випискою від 28.10.2023 (а.с. 105).

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку із задоволенням позовних вимог у повному обсязі, судовий збір, відповідно до ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається на відповідача повністю, в сумі 2 684,00 грн (268,40 грн + 2415,60 грн).

Керуючись статтями 252, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Полтавський домобудівельний комбінат» (вул. Ливарна, буд. 8, м. Полтава, 36034; ідентифікаційний код 01270581) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» (вул. Козака, буд. 2-А, м. Полтава, 36000; ідентифікаційний код 03351912) 30 305 грн 18 коп. основного боргу, 1 204 грн 93 коп. інфляційних нарахувань, 701 грн 16 коп. 3% річних, 6 267 грн 14 коп. пені, 2 684 грн 00 коп. відшкодування витрат з оплати судового збору.

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Східного апеляційного господарського суду.

Дата складення повного судового рішення: 18.01.2024

Суддя Т. М. Безрук

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116382033
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 38 478,41 грн без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —917/2044/23

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Судовий наказ від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні