Ухвала
від 18.01.2024 по справі 918/1050/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"18" січня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/1050/22(918/43/24)

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий"

до відповідача Приватного підприємства-фірми "Інтерекопласт"

про визнання припиненим договору іпотеки та зняття заборони відчуження об`єктів нерухомості.

Без виклику сторін.

ВСТАНОВИВ:

13 грудня 2022 року Головне управління ДПС у Рівненській області звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий".

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 19 грудня 2022 року прийнято заяву Головного управління ДПС у Рівненській області про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" та заяву арбітражного керуючого Чепелюка О.О. про участь у справі про банкрутство до розгляду в підготовчому засіданні.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 10 січня 2023 року, зокрема: відкрито провадження у справі № 918/1050/22 про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий"; визнано вимоги кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області у розмірі 4 359 051 грн. 41 коп., з яких 1 738 322 грн. 80 коп. заборгованості з основного платежу єдиного соціального внеску (вимоги 2 черги), 433 181 грн. 23 коп. заборгованості з основного платежу (вимоги 3 черги), 1 358 442 грн. 84 коп. заборгованості зі штрафних санкцій та 819 104 грн. 54 коп. пені (вимоги 4 черги); включено до 1 черги витрати, пов`язані з провадження у справі про банкрутство, витрати на оплату судового збору в розмірі 24 8100 грн. 00 коп. та витрат на авансування винагороди арбітражного керуючого в розмірі 60 300 грн. 00 коп.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" до 10 липня 2023 року; розпорядником майна призначено Чепелюка Олександра Олександровича; встановлено грошову винагороду розпоряднику майна арбітражному керуючому Чепелюку Олександру Олександровичу у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" за рахунок коштів, авансованих на депозитний рахунок Господарського суду Рівненської області; вжито заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Постановою Господарського суду Рівненської області від12 червня 2023 року, зокрема: заяву Відкритого акціонерного товариства "Арма-Лізинг" про визнання грошових вимог до боржника задоволено частково; внесено до реєстру вимог кредиторів вимоги визнані судом, а саме Відкритого акціонерного товариства "Арма-Лізинг" у розмірі 9 272 477 грн. 52 коп., з яких 8 873 404 грн. 96 коп. вимоги четвертої черги; 399 072 грн. 56 коп. вимоги шостої черги; 5 368 грн. 00 коп. вимоги першої черги; у задоволенні заяви Приватного підприємства - фірма "Інтерекопласт" про визнання грошових вимог до боржника відмовлено; зобов`язано розпорядника майна внести до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги; належним чином складений та підписаний реєстр вимог кредиторів надати суду у десятиденний строк з дня постановлення ухвали суду; визнано банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий";Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 12 червня 2024 року включно; призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" арбітражного керуючого арбітражного керуючого Чепелюка Олександра Олександровича; підприємницьку діяльність банкрута завершено.

10 січня 2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" (в особі арбітражного керуючого Чепелюка О.О.) звернулося до господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Приватного підприємства-фірми "Інтерекопласт" про визнання припиненим договору іпотеки та зняття заборони відчуження об`єктів нерухомості.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 11 січня 2024 року, зокрема: в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" про звільнення від сплати судового збору, відстрочення відмовлено; позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" до відповідача Приватного підприємства-фірми "Інтерекопласт" про визнання припиненим договору іпотеки та зняття заборони відчуження об`єктів нерухомості. - залишено без руху; Товариству з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" у 3-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати: докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

16 січня 2024 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" арбітражного керуючого Чепелюка Олександра Олександровича надійшло клопотання в якому останній просить суд поновити процесуальний строк на усунення недоліків позовної заяви.

Суд зазначає, що ухвалою від 11 січня 2024 року встановлено позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви з урахуванням вимог ст. 174 ГПК України. Вказана ухвала суду отримана позивачем 12 січня 2024 року, що не заперечується останнім.

Відтак 15 січня 2024 року є останнім днем для усунення недоліків позовної заяви.

В обґрунтування поважності причин пропуску строку, позивач зазначає, що витрати пов`язанні із здійсненням процедури банкрутства, в т.ч. й подачі позовів спрямованих на повернення майна до ліквідаційної маси Банкрута, є витратами, які здійснюються за рахунок коштів Боржника (ч. 3 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства). Залишку грошових коштів на ліквідаційному рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" недостатньо для сплати судового збору за подання позовної заяви. Натомість загальний розмір грошових зобов`язань боржника перед кредиторами становить 13 712 006 грн. 93 коп.

Однак, позивач зазначає, що законодавець передбачив інше джерело відшкодування витрат, пов`язаних із провадженням процедури банкрутства, а саме створення фонду для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Фонд для авансування витрат пов`язаних із реалізацією процедури ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" до моменту подання позовної заяви створено не було. На офіційні електронні адреси кредиторів надіслано запит № 02-01/918/1050/22-108 від 15 січня 2024 року щодо проведення зборів кредиторів, надано проект рішення кредитора, надіслано ухвалу господарського суду про залишення позовної заяви без руху та рахунок для сплати судового збору.

Оскільки строк для усунення недоліків позовної заяви завершується раніше, аніж строк, протягом якого кредитори мають право прийняти рішення щодо сплати судового збору за подання позовної заяви, позивач звертається до суду із даним клопотанням про продовження строку для усунення недоліків позовної заяви у справі № 918/1050/22 (918/43/24).

Суд, вказані вище твердження позивача відхиляє з огляду на таке.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Зважаючи на викладене, оскільки процесуальний строк на усунення недоліків позовної заяви встановлений судом, а не законом, суд може продовжити вказаний строк за умови якщо заява про продовження подана учасником справи до закінчення цього строку.

У даному випадку строк на усунення недоліків позовної заяви сплинув 15 січня 2024 року, відтак у суду відсутні правові підстави для задоволення заяви позивача про поновлення чи продовження даного строку.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 6 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

У встановлений судом строк позивач не усунув зазначені недоліки, що є підставою для повернення позовної заяви і доданих до неї документів в порядку ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Згідно із ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 174, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання про продовження строку на усунення недоліків позовної заяви - відмовити.

2. Позовну заяву і додані до неї документи повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Томашгородський кар`єр "Розовий" (34240, смт. Томашгород, вул. Заводська, 1, код. 04991074) - без розгляду.

Ухвала набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254 - 258 Господарського процесуального кодексу України .

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116382056
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання припиненим договору іпотеки та зняття заборони відчуження об`єктів нерухомості. Без виклику сторін

Судовий реєстр по справі —918/1050/22

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Постанова від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні