Ухвала
від 16.01.2024 по справі 447/2833/22
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

16 січня 2024 року

м. Київ

Справа № 447/2833/22

Провадження № 14-190зц23

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ткачука О. С.,

суддів:Банаська О. О., Булейко О. Л., Воробйової І. А., Гриціва М. І., Єленіної Ж. М., Желєзного І. В., Кишакевича Л. Ю., Короля В. В., Кравченка С. І., Кривенди О. В., Мазура М. В., Мартєва С. Ю., Пількова К. М., Ступак О. В., Ткача І. В., Уркевича В. Ю., Усенко Є. А., Шевцової Н. В.

перевірив заявуОСОБА_1 про постановлення окремої ухвали щодо дій судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду у справі за позовом ОСОБА_1 до Миколаївського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про відшкодування моральної шкоди

УСТАНОВИВ:

Аналіз судових рішень у справі № 447/2833/22, які оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, свідчить, що у листопаді 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Миколаївського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Львів) про відшкодування моральної шкоди.

Рішенням Миколаївського районного суду Львівської області від 18 липня 2023 року в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Ухвалою Львівського апеляційного суду від 29 вересня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Миколаївського районного суду Львівської області від 18 липня 2023 року повернуто скаржнику.

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Великої Палати Верховного Суду з касаційною скаргою, у якій просив змінити ухвалу Львівського апеляційного суду від 29 вересня 2023 року, та із заявою про постановлення окремих ухвал щодо суддів Львівського апеляційного суду.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 11 листопада 2023 року касаційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Львівського апеляційного суду від 29 вересня 2023 року та заява про постановлення окремих ухвал щодо суддів Львівського апеляційного суду передана за належністю до Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду для вирішення питання про їх прийняття.

Ухвалою Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 листопада 2023 року вказану касаційну скаргу залишено без руху та надано заявнику строк для усунення недоліків.

У грудні 2023 року до Великої Палати Верховного Суду надійшла заява ОСОБА_1 про постановлення окремої ухвали щодо дій судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, який ухвалив рішення про залишення касаційної скарги заявника без руху.

Вивчивши заяву, Велика Палата Верховного Суду вважає, що у її прийнятті слід відмовити з огляду на таке.

Відповідно до частини другої статті 6 і частини другої статті 19 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України та зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції. У складі Верховного Суду діють, зокрема, Касаційний цивільний суд і Велика Палата Верховного Суду (частина перша статті 36, пункти 1, 5 частини другої статті 37 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 45 цього Закону Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права у випадку передачі справи на розгляд Великої Палати судом касаційної інстанції відповідно до статті 403 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

За змістом частини першої статті 262 ЦПК України суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Окрема ухвала суду є процесуальним засобом необхідного належного реагування (судового впливу) на порушення законності, а також причини та умови, що цьому сприяли, які виявлені ним саме під час судового розгляду.

Частиною десятою статті 262 ЦПК України передбачено, що суд вищої інстанції може постановити окрему ухвалу в разі допущення судом нижчої інстанції порушення норм матеріального або процесуального права, незалежно від того, чи є такі порушення підставою для скасування або зміни судового рішення.

Таким чином, право суду на постановлення окремої ухвали пов`язане з наявністю у нього на розгляді конкретної справи.

Враховуючи те, що у провадженні Великої Палати Верховного Суду не перебуває справа у якій заявник просить постановити окрему ухвалу, підстав для прийняття до розгляду відповідної заяви ОСОБА_1 немає.

Керуючись статтями 6, 19 Конституції України, статтями 262, 403 ЦПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

У прийнятті заяви ОСОБА_1 про постановлення окремої ухвали щодо дій судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду відмовити.

Заяву разом з доданими матеріалами повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. С. Ткачук

Судді: О. О. Банасько О. В. Кривенда

О. Л. Булейко М. В. Мазур

І. А. Воробйова С. Ю. Мартєв

М. І. Гриців К. М. Пільков

Ж. М. Єленіна О. В. Ступак

І. В. Желєзний І. В. Ткач

Л. Ю. Кишакевич В. Ю. Уркевич

В. В. Король Є. А. Усенко

С. І. Кравченко Н. В. Шевцова

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116388864
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —447/2833/22

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 08.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні