Ухвала
від 18.01.2024 по справі 120/13382/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

18 січня 2024 р.Справа № 120/13382/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Віятик Наталії Володимирівни, розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Приватного підприємства «Гніванчанка» до Сутисківської селищної ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Приватного підприємства «Гніванчанка» до Сутисківської селищної ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що у зв`язку з тим, що земельна ділянка під частиною водосховища «Сутиське» в межах Сутисківської селищної ради не сформована як об`єкт цивільних прав, права комунальної власності на неї за Сутисківською селищною радою не зареєстровано, ПП «Гніванчанка» не може реалізувати своє право та отримати в користування на праві оренди земельну ділянку під водосховищем «Сутиське».

Окрім того, вказує, що Сутисківська селищна рада не вчиняє жодних дій, щодо оформлення права комунальної власності на вищевказану земельну ділянку. На думку позивача, єдиним способом захисту є звернення до суду із зобов`язанням вчинити дії щодо реєстрацій за собою права власності на земельну ділянку та винесення її меж в натурі.

Ухвалою суду від 31.08.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у письмовому провадженні).

10.10.2023 відповідач подав відзив на позовну заяву.

Ознайомившись із доданими до позовної заяви доказами, суд дійшов наступних висновків.

Водночас статтею 79 ЗК України передбачено, що земельна ділянка це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

Згідно ч. 1 ст. 79-1 ЗК України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Позивач зазначає, що Сутисківською селищною радою не вчинено дій з оформлення права власності із винесенням меж в натурі на земельну ділянку під частиною водосховища «Сутиське» в адміністративних межах Сутисківської територіальної громади.

Частиною 4 статті 9 КАС України встановлено, що суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до положень статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно із положеннями ч. ч. 1, 3 ст. 73 КАС України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 КАС України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Згідно із положеннями ч. 3 ст. 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Таким чином, з метою повного та всебічного дослідження всіх обставин в справі, суд вважає за необхідне витребувати у Вінницької регіональної філії ДП "Центр Державного земельного кадастру" інформацію з Державного земельного кадастру про земельну ділянку під водосховищем «Сутиське» в адміністративних межах Сутисківської територіальної громади та щодо того, чи винесено межі земельної ділянки в натурі та за наявності надати відповідні докази.

В силу частини 6 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Керуючись ст.ст. 72, 80, 243, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати у Вінницької регіональної філії ДП "Центр Державного земельного кадастру" (вул. Соборна, 15, м. Вінниця) інформацію з Державного земельного кадастру про земельну ділянку під водосховищем «Сутиське» в адміністративних межах Сутисківської територіальної громади та щодо того, чи винесено межі земельної ділянки в натурі та за наявності надати відповідні докази.

Зобов`язати Вінницьку регіональну філію ДП "Центр Державного земельного кадастру" витребувані судом документи надати суду 10-денний строк з дня отримання даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяВіятик Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116390380
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —120/13382/23

Ухвала від 18.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 31.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні