Ухвала
від 18.01.2024 по справі 2а-39/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

18 січня 2024 року Справа №2а-39/10/0570

Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Кониченка Олега Миколайовича розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України в м. Добропіллі

до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі: Відокремленого підрозділу Шахта Добропільська

про стягнення заборгованості,

орган примусового виконання: Добропільський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України в м. Добропіллі, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі: Відокремленого підрозділу Шахта Добропільська про стягнення заборгованості.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 02 березня 2010 року позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України в м. Добропіллі до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі: Відокремленого підрозділу Шахта Добропільська про стягнення заборгованості задоволено та стягнуто з Державного підприємства Державного підприємства Добропіллявугілля в особі: Відокремленого підрозділу Шахта Добропільська (р\р 26004301571076, Відділення ПІБ в м. Добропілля, МФО 592127, ОКПО 26352481) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропіллі ( р/р №37172400901035 в ГУ ДКУ Донецької області, МФО 834016, ОКПО 25968286) заборгованість по страховим внескам за 12 місяців 2009 року в розмірі 6406187,39 гривень.

Рішення суду набрало законної сили 13 липня 2010 року, виконавчий лист на виконання рішення суду видано 27 липня 2010 року.

16 січня 2017 року ухвалою Донецького окружного адміністративного суду замінено сторону виконавчого провадження, а саме боржника ВП Шахта Добропільська ДП Добропіллявугілля її правонаступником ДП Добропіллявугілля (85000, Донецька область, м. Добропілля, проспект Шевченка, 2, код ЄДРПОУ 32186934).

03 березня 2017 року ухвалою Донецького окружного адміністративного суду замінено сторону виконавчого провадження, а саме боржника ДП Добропіллявугілля (85000, Донецька область, м. Добропілля, проспект Шевченка, 2, код ЄДРПОУ 32186934) його правонаступником ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля (85043, Донецька область, м. Добропілля, м. Білицьке, вул. Красноармійська, 1а, код ЄДРПОУ 37014600).

07 листопада 2017 року ухвалою суду заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області задоволено, замінено стягувача у виконавчому провадженні у справі №2а-39/10/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України в м. Добропіллі на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231).

09 січня 2024 року до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до суду надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) з примусового виконання виконавчого листа №2а-39/10/0570, виданого Донецьким окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

10 січня 2024 року ухвалою суду прийнято до розгляду заяву представника позивача про заміну сторони виконавчого провадження та призначено її розгляд на 18 січня 2024 року о 11 год 50 хв в порядку письмового провадження, запропоновано сторонам надати до суду додаткові письмові пояснення та докази (за наявності) по суті заяви в строк до 18 січня 2024 року з урахуванням часу необхідного на пересилання поштової (електронної) кореспонденції.

Станом 18 січня 2024 року додаткові письмові пояснення та докази по суті заяви від сторін до суду не надходили.

Дослідивши доводи заяви представника позивача суд встановив наступне.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області зазначає, що з 01 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України від 23 вересня 1999 року №1105-ХІV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої страхові виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Крім того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22.05.2023 зроблено запис про державну реєстрацію припинення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Враховуючи той факт, що з 01 січня 2023 року відбулось публічне правонаступництво, тобто, перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області, що є стягувачем у виконавчому провадженні, до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, вважає необхідним замінити у справі стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Поряд з цим, заявником надано до суду Інформацію про виконавче провадження №20932273 за ідентифікатором для доступу сторін виконавчого провадження станом на 02.01.2024 року, згідно якої виконавчий лист від 27.07.2010 № 2а-39/10/0570, виданий Донецьким окружним адміністративним судом, перебуває на виконанні Добропільського ВДВС у Покровському районі Донецької області Східного МУ МЮ.

Надавши правову оцінку доводам клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Статтею 1 Закону України «Про виконавче провадження» від 02 червня 2016 року № 1404-VIII (надалі Закон № 1404-VIII) встановлено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ч.ч 1-2, 5 ст. 15 Закону № 1404-VIII, сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

01.01.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21 вересня 2022 року № 2620-IX, яким Закон України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 03 вересня 1999 року № 1105-XIVвикладений в новій редакції.

Відповідно до ст. 4 Закону № 1105-XIV, уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Згідно п.п. 2-3, 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 03 вересня 1999 року № 1105-XIV, вирішено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

До завершення заходів, пов`язаних з приєднанням до Пенсійного фонду України Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції виконавча дирекція та робочі органи Фонду соціального страхування України.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 1 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Водночас, Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року № 1323 «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням» встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України«Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

Пунктом 3 вказаної Постанови доручено Пенсійному фонду України з 02 січня 2023 року забезпечити здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України«Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування»на підставі переданих виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, а також підготовлених нею виплатних документів на січень 2023 року.

Згідно з п. 12 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 N 1074, який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією територіальних органів, орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється.

Згідно п. 7 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23.07.2014 № 280, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені у встановленому порядку територіальні органи.

Публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва.

Під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок щодо відновлення порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід про перехід до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

У спорах, які виникають з публічних правовідносин, де оскаржуються рішення (дії, бездіяльність) державного органу, пов`язані зі здійсненням функції від імені держави, стороною є сама держава в особі того чи іншого уповноваженого органу. Функції держави, які реалізовувалися ліквідованим органом, не можуть бути припинені та підлягають передачі іншим державним органам, за винятком того випадку, коли держава відмовляється від таких функцій взагалі.

Аналогічну правову позицію висловив Верховний Суд у постановах від 13 березня 2019 року (справа № 524/4478/17), від 20 лютого 2019 року (справа № 826/16659/15).

В постанові від 30.12.2020 року у справі №805/4361/17-а Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому.

Отже, правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю адміністративного (публічного) правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама по собі має бути публічною та врегульованою нормами адміністративного права.

Отже, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вибулого з публічних правовідносин суб`єкта владних повноважень як юридичної особи.

Судом установлено, що повноваження Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, яке є стягувачем у виконавчому провадженні з виконання рішення у справі №2а-39/10/0570, передані Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька області, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, Код ЄДРПОУ 13486010, організаційно-правова форма орган державної влади).

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку, що заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області підлягає задоволенню шляхом заміни стягувача у виконавчому провадженні №20932273 з виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом 27.07.2010, на виконання рішення суду у справі № 2а-39/10/0570.

На підставі викладеного, керуючись статтею 52, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні №20932273 з виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом 27.07.2010, на виконання рішення суду у справі № 2а-39/10/0570, про стягнення з Державного підприємства Державного підприємства Добропіллявугілля в особі: Відокремленого підрозділу Шахта Добропільська (р\р 26004301571076, Відділення ПІБ в м. Добропілля, МФО 592127, ОКПО 26352481) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропіллі ( р/р №37172400901035 в ГУ ДКУ Донецької області, МФО 834016, ОКПО 25968286) заборгованість по страховим внескам за 12 місяців 2009 року в розмірі 6406187,39 гривень, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька області, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, код ЄДРПОУ 13486010).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо справу було розглянуто в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя О.М. Кониченко

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116391700
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості, орган примусового виконання: Добропільський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Судовий реєстр по справі —2а-39/10/0570

Ухвала від 18.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 10.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 07.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 15.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 15.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 03.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Козаченко А.В.

Ухвала від 16.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні