Ухвала
від 30.05.2017 по справі 2а-39/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Козаченко А.В.

Суддя-доповідач - ОСОБА_1

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2017 року справа №2а-39/10/0570

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Донецький апеляційний адміністративний суд колегією суддів у складі: судді-доповідача ОСОБА_1, суддів Сіваченка І.В., Чебанова О.О., при секретарі судового ОСОБА_2, за участю представника позивача ОСОБА_3, представника відповідача ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля" на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 03 березня 2017 р. у справі № 2а-39/10/0570 (головуючий І інстанції Козаченко А.В.) за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Добропіллі Донецької області до Державного підприємства "Добропіллявугілля" Відокремлений підрозділ Шахта "Добропільська" про стягнення заборгованності,-

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області (далі- заявник) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Державного підприємства «Добропіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Добропільська» про стягнення заборгованості.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 02 березня 2010 р. у справі № 2а-39/10/0570 позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Добропіллі Донецької області задоволені: стягнути з Державного підприємства «Добропіллявугілля» в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Добропільська» заборгованість по страховим внескам за 12 місяців 2009 року в розмірі 6406187,39 гривень.

17 лютого 2017 року до суду надійшла заява відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Добропіллі Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-39/10/0570, мотивуючи свою заяву тим, що 07.02.2011 року наказом міністерства вугільної промисловості України №50 - припинено діяльність ДП Добропіллявугілля ЄДРПОУ 32186934, цілісний майновий комплекс якого передано в оренду, шляхом його реорганізації через приєднання до орендаря - ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля ЄДРПОУ 37014600. Пунктом 5 даного наказу установлено, що ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля є правонаступником усіх прав та обв'язків ДП Добропіллявугілля .

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 03 березня 2017 р. у справі № 2а-39/10/0570 заяву відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-39/10/0570 за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства «Добропіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Добропільська» про стягнення заборгованості - задоволено.

Замінено сторону виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-39/10/0570, а саме боржника ДП «Добропіллявугілля» (85000, Донецька область, м. Добропілля, проспект Шевченка, 2, код ЄДРПОУ 32186934) її правонаступником ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля (85043, Донецька область, м. Добропілля, м. Білицьке,вул. Красноармійська, 1а, код ЄДРПОУ 37014600).

Постановляючи оскаржувану ухвалу, суд першої інстанції зазначив, що 07.02.2011 року наказом Міністерства вугільної промисловості України №50 - припинено діяльність ДП Добропіллявугілля ЄДРПОУ 32186934, цілісний майновий комплекс якого передано в оренду, шляхом його реорганізації через приєднання до орендаря - ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля ЄДРПОУ 37014600. Пунктом 5 даного наказу установлено, що ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля є правонаступником усіх прав та обв'язків ДП Добропіллявугілля .

Не погодившись з таким рішенням, ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля (далі- апелянт) подало апеляційну скаргу, в якій зазначило, що суд першої інстанції не повно з'ясував обставини, що мають значення для справи та виніс ухвалу з порушенням процесуального права. Просив ухвалу суду першої інстанції скасувати, та винести нове судове рішення, яким відмовити у задоволенні заяви відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-39/10/0570 .

В доводах апеляційної скарги апелянт посилається на те,що оскільки запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи ДП "Добропіллявугілля" державним реєстратором не внесено, тому правонаступництво з ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля фактично не відбулося.

Представник апелянта у судовому засіданні доводи апеляційної скарги підтримав та зазначив, що ДП "Добропіллявугілля" є юридичною особою такою, що не припинила свого існування відповідно до діючого законодавства.

Представник Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Добропіллі Донецької області у судовому засіданні проти доводів апеляційної скарги заперечувала та зазначила, що суд першої інстанції прийняв рішення відповідно до норм матеріального та процесуального права, а відтак підстав для скасування ухвали не має. Просила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.

Судами першої та апеляційної інстанції встановлено, що Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 02 березня 2010 р. у справі № 2а-39/10/0570 позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Добропіллі Донецької області задоволені: стягнути з Державного підприємства «Добропіллявугілля» в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Добропільська» заборгованість по страховим внескам за 12 місяців 2009 року в розмірі 6406187,39 гривень.

20.08.2010 року відділенням направлено виконавчий лист ДОАС №2а-39/10/0570 від 27.07.2010 року до відділу Державної виконавчої служби Добропільського міськрайонного управління юстиції.Виконавче провадження відкрите 20.08.2010 року.

Між Регіональним відділенням Фонду Держмайна України, як Орендодавцем та ТОВ ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ , як Орендарем, 22.12.2010 року було укладено договір оренди цілісного майнового комплексу ДП Добропіллявугілля .

07 лютого 2011 року наказом Міністерства вугільної промисловості України №50 припинено діяльність ДП "Добропіллявугілля" шляхом його реорганізації через приєднання до ТОВ "ДТЕК "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ". Зазначеним наказом від 07.02.2011 №50 утворена комісія з припинення діяльності ДП "Добропіллявугілля", якій наказано провести у законодавчому порядку процедуру припинення діяльності ДП "Добропіллявугілля".

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, вважає, що останню необхідно задовольнити шляхом скасування ухвали суду першої інстанції з прийняттям нового рішення, яким необхідно відмовити у задоволені заяви про заміну сторони виконавчого провадження виходячи з наступного.

Відповідно до ч.5 ст.13 Закону України Про виконавче провадження " від 2 червня 2016 року N 1404-VIII у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами ст. 264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Колегія суддів проаналізувавши ці дві статті вважає, що основним критерієм заміни сторін виконавчого провадження є вибуття однієї із сторін виконавчого провадження.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 30 травня 2017 року Державне підприємство "Добропіллявугілля" (код ЄДРПОУ 32186934) знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності.

Частиною 2 статті 104 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа вважається такою, що припиняється з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про їх припинення.

Порядок внесення відповідного запису, перелік необхідних дій та документів, встановлюється законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців №755-ІУ від 15.05.2003р. Тобто, юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Колегія суддів вважає, що оскільки запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи ДП "Добропіллявугілля" державним реєстратором не внесено, тому правонаступництво з ТОВ "ДТЕК ДОБРОПЗЛЛЯВУГІЛЛЯ" фактично не відбулося.

Крім того, колегія суддів звертає увагу заявника на те, що проаналізувавши наказ від 07 лютого 2011 року Міністерства вугільної промисловості України №50 припинено діяльність ДП "Добропіллявугілля" шляхом його реорганізації через приєднання до ТОВ "ДТЕК "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ" має зазначити наступне.

Відповідно до підпунктів 3.3, 3.5, 3.7 вищевказаного наказу зобов'язано Голову комісії з припинення діяльності ДП "Добропіллявугілля" у встановленому порядку повідомити державного реєстратора про прийняте рішення щодо припинення діяльності юридичної особи та подати йому необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру відповідних записів; підготувати передавальний баланс станом на 01.05.2011 року, але не раніше закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторів, та у тижневий термін подати його Мінвуглепрому на затвердження. Після завершення процедури припинення діяльності ДП "Добропіллявугілля" надати Управлінню майнових відносин Мінвуглепрому інформацію про внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Зазначеного зроблено не було, а тому підстав вважати, що ДП "Добропіллявугілля" вибуло (було зроблено реєстрацію припинення юридичної особи) з виконавчого провадження не має.

Відповідно до ст.159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст.ст. 199, 202 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати ухвалу суду і постановити нову ухвалу

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції невірно застосував норми процесуального права, що призвело до неправильного вирішення питання, у зв'язку з чим ухвала підлягає скасуванню як така, що була прийнята з порушенням норм матеріального права.

Повний текст ухвали складений 31 травня 2017 року.

Керуючись статтями 24, 109, 160, 167, 184, 195, 196, 197, 198, 202, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля" на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 03 березня 2017 р. у справі № 2а-39/10/0570- задовольнити.

Ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 03 березня 2017 р. у справі № 2а-39/10/0570- скасувати.

Прийняти нову ухвалу.

У задоволенні заяви відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Добропіллі Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-39/10/0570- відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України складення рішення у повному обсязі відкласти на строк - до 5 днів.

Рішення може бути оскаржено протягом двадцяти днів після його складення в повному обсязі.

Головуючий суддя О.О.Шишов

Судді І.В.Сіваченко

ОСОБА_5

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.05.2017
Оприлюднено06.06.2017
Номер документу66850181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-39/10/0570

Ухвала від 18.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 10.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 07.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 15.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 15.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 03.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Козаченко А.В.

Ухвала від 16.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні