Ухвала
від 18.01.2024 по справі 757/29321/22-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 757/29321/22-ц Головуючий у суді І інстанції Батрин О.В.

Провадження № 22-ц/824/7446/2023 Доповідач у суді ІІ інстанції Голуб С.А.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2024 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Голуб С.А.

суддів: Писаної Т.О., Таргоній Д.О.,

розглянувши в приміщенні Київського апеляційного суду у порядку письмового провадження без повідомлення (виклику) учасників справи заяву ОСОБА_1 про направлення справи за позовом ОСОБА_1 до Української асоціації виробників хімічних джерел струму «ХДС України», Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобов`язання вчинити певні діїза встановленою юрисдикцією,

в с т а н о в и в:

У жовтні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаним позовом, в якому просив визнати припиненими трудові відносини між ним та Українською асоціацією виробників хімічних джерел струму «ХДС України» (далі - Асоціація «ХДС України») на підставі статті 38 КЗпП України із 30 червня 2010 року та виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про нього як керівника та головного бухгалтера Асоціації «ХДС України».

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 09 лютого 2023 рокуу задоволенні позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 05 липня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково.

Рішення Печерського районного суду м. Києва від 09 лютого 2023 рокускасовано.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Асоціації «ХДС України», Печерської районної в м. Києві державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобов`язання вчинити певні дії закрито.

Роз`яснено ОСОБА_1 , що розгляд справи віднесено до юрисдикції господарського суду. Протягом десяти днів з дня отримання постанови позивач має право звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

24 та 27 липня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до апеляційного суду із аналогічними заявами про направлення справи № 757/29321/22-ц за встановленою юрисдикцією до Господарського суду міста Києва.

Тричі витребувані у Печерського районного суду м. Києва матеріали цивільної справи № 757/29321/22-ц надійшли до Київського апеляційного суду 27 грудня 2023 року.

Право на суд стосується як інституційних та організаційних аспектів, так і особливостей здійснення окремих судових процедур.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Отже, реалізація права особи на судовий захист здійснюється в порядку, встановленому процесуальним законом.

Відповідно до частини четвертої статті 377 ЦПК України у разі закриття судом апеляційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 цього Кодексу суд за заявою позивача в порядку письмового провадження постановляє ухвалу про передачу справи до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Згідно із частиною першою статті 24 ГПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

У частинах першій та другій статті 27 ГПК України визначено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Разом з тим, частиною шостою статті 30 ГПК України передбачено, що спори, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі спори між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, а також спори, що виникають з правочинів щодо корпоративних прав (крім акцій) в юридичній особі, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи.

За змістом вказаних процесуальних норм загальне правило територіальної підсудності щодо пред`явлення позову до господарського суду за місцезнаходженням відповідача, визначене у статті 27 ГПК України, не змінює правилавиключної підсудності, встановлені статтею 30 ГПК України.

Згідно з відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням юридичної особи - Асоціації «ХДС України» (код ЄДРПОУ 31306961)є АДРЕСА_1 .

Оскільки постановою Київського апеляційного суду від 05 липня 2023 рокувстановлено, що розгляд даної справи належить до юрисдикції господарського суду, адресою зареєстрованого в установленому законом порядку місцезнаходження відповідача - Асоціації «ХДС України» є м. Київ, то справу № 757/29321/22-ц належить розглядати Господарському суду міста Києва.

Зважаючи на викладене, апеляційний суд вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 про направлення справи за встановленою юрисдикцією задовольнити, а справу за його позовом до Асоціації «ХДС України», Печерської районної в м. Києві державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобов`язання вчинити певні дії передати для продовження розгляду до Господарського суду міста Києва.

На підставі викладеного та керуючись статтями 256,377, 381 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про направлення справи за встановленою юрисдикцієюзадовольнити.

Справу № 757/29321/22-ц за позовом ОСОБА_1 до Української асоціації виробників хімічних джерел струму «ХДС України», Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобов`язання вчинити певні дії за встановленою юрисдикцією передати для продовження розгляду до Господарського суду міста Києва.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її постановлення та відповідно до пункту 3 частини першої статті 389 ЦПК України оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий С.А. Голуб

Судді: Т.О. Писана

Д.О. Таргоній

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116397314
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення трудових відносин та зобов`язання вчинити певні діїза встановленою юрисдикцією

Судовий реєстр по справі —757/29321/22-ц

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Постанова від 05.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Рішення від 09.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Рішення від 09.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні