Ухвала
від 18.01.2024 по справі 490/3625/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

н\п 2-во/490/5/24 Справа № 490/3625/21

Центральний районний суд м. Миколаєва


У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року Центральний районний суд м. Миколаєва у складі :

головуючого судді Гуденко О.А., при секретарі Позднякову Є.В., без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві заяву позивача про виправлення описки в рішенні суду по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ спільного майна подружжя, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Центрального районного суду м.Миколаєва від 19 грудня 2023 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя - задоволено частково.

Визнано квартиру за адресою: АДРЕСА_1 спільним сумісним майном подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

В порядку поділу спільного сумісного майна подружжя визнано за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) право власності на 1/2 частку квартири за адресою: АДРЕСА_1 ; залишити у власності ОСОБА_2 1/2 частку у праві власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнано грошові кошти у сумі 204 490,39 доларів США, що перебували на рахунку № НОМЕР_2 .USD, відкритого на ім`я ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_3 ) у відділенні № 5 АТ "ПУМБ" в м.Одеса, спільним сумісним майном подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Стягнуто на користь ОСОБА_1 з ОСОБА_2 2 858 345 грн у якості компенсації 1\2 частки у спільному сумісному майні подружжя.

В задоволенні інших позовних вимог - відмовлено.

Відповідно дост. 269 ЦПК України,суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.Ухвалою суду питання про виправлення описки вирішується без повідомлення учасників справи.

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Відповідно до п.19 постанови Пленуму про виправлення описки в ухвалі суду від 16.11.2016 "Про судове рішення у цивільній справі", вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків.

ВС підкреслив, що описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, розділових знаках тощо).

Арифметична помилка - це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Виходячи з правової позиції Верховного Суду України, суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо при цьому не зачіпається суть судового рішення.

Як вбачається з мотивувальної частини рішення суду, суд прийшов до висновку, що є підстави визнати грошові кошти у сумі 204 490,39 доларів США, що перебували на рахунку № НОМЕР_2 .USD, відкритого на ім`я ОСОБА_2 у відділенні № 5 АТ "ПУМБ" в м.Одеса, спільним сумісним майном подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та стягнути на користь ОСОБА_1 з ОСОБА_2 2 858 345 грн у якості компенсації 1\2 частки у спільному сумісному майні подружжя.

За такого вимоги перівсного позову щодо стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 у якості компенсації 1\2 частки у спільному сумісному майні подружжя - а саме спільних грошових коштів, які перебували на депозитному рахунку, в розмірі 2 858 345 грн ( евівалент 102 245 доларів США за курсом НБу на час розпорядження цими коштами згідно даних , заазначених у банківскій пиписці по рахунку) - підлягають до задоволення.

Отже, суд навів в рішенні суду розрахунок еквіваленту в гривні грошових коштів у іноземній валюті, оскільки позивач у позові та додаткових письмових поясненнях заявляв саме про стягнення коштів у націанальній валюті України.

У совїй заяві позивач фактично просить змінити мотивувальну та резолютивну частини рішення суду щодо визначення еквіваленту доларів США до гривні за курсом "Мінфіна", що є недопустимим та не відповідає положенням статті 269 ЦПК України.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви позивача про виправлення описки, як такої, що суперечить нормам процесуального права, оскільки неможливо змінити судове рішення після його проголошення.

Керуючись ст.267,269,432 ЦПК України, суд , -

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити в задоволенні заяви позивача про виправлення описки в рішенні суду від 19.12.2023 року по справі № 490/3625/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ спільного майна подружжя.

Ухвала, що постановлена судом у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СУДДЯ О.А .ГУДЕНКО

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116399841
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл спільного майна подружжя

Судовий реєстр по справі —490/3625/21

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 29.12.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні