Ухвала
від 15.01.2024 по справі 2-174/2007
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ

Єдиний унікальний номер судової справи №2-174/2007

Номер провадження №6-678-1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2024 року смт Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Лазаренка А. В.,

за участю секретаря судового засідання Непийвода Л. Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Летичів, у відсутність учасників справи, за наявними у справі матеріалами, заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» - Кузьменка Олександра Валерійовича, заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал», ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Летичівський відділ Державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Товариство з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс», про заміну стягувача його правонаступником,

ВСТАНОВИВ:

11 грудня 2023 року на розгляд до Летичівського районного суду Хмельницької області надійшла вищевказана заява про заміну сторони виконавчого провадження, яке відкрите на підставі виконавчого документа №2-174/2007, згідно якої просить замінити вибулого стягувача ТОВ «Вердикт Капітал» у виконавчому провадженні по примусовому виконанню виконавчого листа у справі №2-174/2007 на правонаступника Стягувача ТОВ «Дебт Форс» про стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПАТ «Укрсиббанк» заборгованості за кредитним договором №11021145000.

Представник заявника ОСОБА_3 у заяві про заміну стягувача його правонаступником просить розгляд справи проводити без участі представника заявника.

Заінтересовані особи ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та головний державний виконавець Летичівського відділу ДВС у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального МРУМЮ (м. Київ) Ковальчук Ю. Ю. подали заяви про розгляд справи у їхню відсутність та без звукозапису, не заперечують проти задоволення заяви.

Представники заінтересованої особи ТОВ «ВердиктКапітал» таТОВ «КампсісФінанс» до суду не з`явилися, про дату і час розгляду справи повідомлені згідно ст.ст. 128, 130, 131 ЦПК України, причин неприбуття не повідомили, не заявили про розгляд справи за їх відсутності, не подали ні відзив на позовну заяву, ні докази на підтвердження чи спростування позиції заявника, яка викладена у заяві.

Згідно ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник (ч. 1). Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення (ч. 2). У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив (ч. 5).

Як зазначено у ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу (ч. 1). Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив (ч. 2).

За приписами ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником (ч. 1). Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (ч. 2). Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5).

Згідно з п. 1, п. 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва.

Відповідно до ч. 1 ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

У постанові від 27 січня 2022 року у справі №206/657/13-ц Верховний Суд вказав, що сам лише факт правонаступництва у матеріальних правовідносинах, без відповідного судового рішення про процесуальне правонаступництво, не забезпечує повної реалізації прав такої особи з виконання судового рішення, адже лише стягувач має право на отримання виконавчого листа та пред`явлення його до виконання. Таким чином, у правовій ситуації, коли у матеріальних правовідносинах відбулося правонаступництво, проте суд відмовляє у заміні сторони стягувача його правонаступником відбувається порушення принципу обов`язковості судового рішення та нівелюється правова мета звернення особи до суду, адже завдання цивільного судочинства - ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Необхідною умовою для заміни сторони виконавчого провадження є перебування вказаного виконавчого документу на виконанні, а для заміни стягувача у виконавчому листі, відповідно заява може бути подана до відкриття виконавчого провадження з виконання вказаного виконавчого листа.

Тобто, поняття «заміна сторони виконавчого провадження» та «заміна стягувача у виконавчому листі» не є тотожними, а заміна сторони його правонаступником може відбуватися як до відкриття виконавчого провадження так і при відкритому виконавчому провадженні, тобто може бути проведена на будь-якій стадії.

До відкриття виконавчого провадження відсутні підстави для заміни сторони виконавчого провадження, оскільки виконавче провадження триває з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Відповідно, можливо замінити лише стягувача чи боржника у виконавчому листі, при цьому відсутність виконавчого листа не може бути перешкодою в процесуальному правонаступництві стягувача, оскільки без процесуального правонаступництва правонаступник у матеріальних правовідносинах позбавлений можливості отримати виконавчий лист на виконання рішення суду та здійснити захист своїх порушених прав шляхом виконання рішення суду (висновки, викладені у Постанові Верховного суду від 16 червня 2021 року у справі № 0417/7776/2012, провадження № 61-5419св21).

11 травня 2007 року Летичівським районним судом Хмельницької області ухвалено рішення у справі №2-174/2007 і стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 солідарно на користь АКІБ «УкрСиббанк» заборгованість по кредиту згідно договору про надання споживчого кредиту в розмірі 48832,14 грн., пеню за порушення термінів повернення кредиту в розмірі 212,25 грн., неустойку в розмірі 500 грн. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь АКІБ «УкрСиббанк» заборгованість по овердрафту згідно додаткової угоди про встановлення ліміту овердрафту в розмірі 5715,68 грн. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь АКІБ «УкрСиббанк» пеню за невиконані зобов`язання згідно пред`явленої вимоги в розмірі 886,02 грн. Стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 солідарно на користь АКІБ «УкрСиббанк» витрати, понесені останнім при сплаті судового збору в сумі 561,46 грн. та витрати з інформаційно-технічного забезпечення в сумі 30 грн.

26 грудня 2013 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області у справі №678/51/13-Ц, провадження №6-51/13, замінено стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа №2-174/2007, виданого 24 травня 2007 року Летичівським районним судом Хмельницької області про стягнення з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на користь АКІБ «УкрСиббанк» заборгованості за кредитним договором, з АКІБ «УкрСиббанк» на ТОВ «КредексФінанс».

10 березня 2023 року між ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» та ТОВ «Кампсіс» було укладено Договір №10-03/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» відступило ТОВ «Кампсіс», а ТОВ «Кампсіс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором №11021145000.

У відповідності до п.2.1 Договору №10-03/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 10 березня 2023 року: «За цим Договором в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає шляхом продажу Новому кредитору належні Первісному кредитору, а Новий кредитор набуває у обсязі та на умовах, визначених цим Договором, права вимоги Первісного кредитора до боржників, надалі за текстом - Боржники, зазначених у Додатках №1 та №3 до цього Договору (надалі також - Реєстр Боржників), включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або які зобов`язані виконати обов`язки Боржників, за Договорами позики (Кредитними договорами), з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, надалі за текстом - «Основні договори», надалі за текстом - Права вимоги. Новий кредитор сплачує Попередньому кредитору за Права вимоги грошові кошти у розмірі та у порядку, визначених цим Договором».

Відповідно до п.5.2 Договору №10-03/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 10 березня 2023 року: «Права вимоги вважаються відступленими (переданими) Первісним (первісним) кредитором та набутими (прийнятими) Новим кредитором в день належного підписання Сторонами Акту приймання-передачі Реєстру Боржників в друкованому (підписаному) вигляді (Додаток №4).».

Відповідно до витягу від 30 жовтня 2023 року з Додатку №3 до Договору №10-03/23 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 10 березня 2023 року, Первісний Кредитор відступає Новому кредитору Право Вимоги заборгованостей до боржників Первісного кредитора на умовах передбачених Договором №22-05/23 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 22 травня 2023 року згідно наступного Реєстру Боржників, зокрема, і за договором № 11021145000, боржник ОСОБА_1 .

22 травня 2023 року між ТОВ «Кампсіс» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено Договір №22-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «Кампсіс» відступило ТОВ «Дебт Форс», а ТОВ «Дебт Форс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором №11021145000.

У відповідності до п.2.1 Договору №22-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 22.05.2023 року: «За цим Договором в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає шляхом продажу Новому кредитору належні Первісному кредитору, а Новий кредитор набуває у обсязі та на умовах, визначених цим Договором, права вимоги Первісного кредитора до боржників, надалі за текстом - Боржники, зазначених у Додатках №1 та №3 до цього Договору (надалі також - Реєстр Боржників), включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або які зобов`язані виконати обов`язки Боржників, за Договорами позики (Кредитними договорами), з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, надалі за текстом - «Основні договори», надалі за текстом - Права вимоги. Новий кредитор сплачує Попередньому кредитору за Права вимоги грошові кошти у розмірі та у порядку, визначених цим Договором».

Відповідно до п.5.2 Договору №22-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 22 травня 2023 року: «Права вимоги вважаються відступленими (переданими) Первісним кредитором та набутими (прийнятими) Новим кредитором в день належного підписання Сторонами Акту приймання-передачі Реєстру Боржників в друкованому (підписаному) вигляді (Додаток № 4).».

Відповідно до витягу від 30 жовтня 2023 року з Додатку №3 до Договору №22-05/23 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 22 травня 2023 року, Первісний Кредитор відступає Новому кредитору Право Вимоги заборгованостей до боржників Первісного кредитора на умовах передбачених Договором №22-05/23 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 22 травня 2023 року згідно наступного Реєстру Боржників, зокрема, і за договором № 11021145000, боржник ОСОБА_1 .

Згідно Інформації про виконавче провадження від 23 жовтня 2023 року, 03 серпня 2009 року відкрито виконавче провадження № 14527715 на підставі виконавчого листа №2-174 від 24 травня 2007 року, боржник ОСОБА_1 , стягувач АКІБ УкрсибБанк. 17 січня 2020 року замінено стягувача виконавчого провадження на підставі ухвали Летичівського райсуду №678/51/13-ц з АТ Укрсиббанк на ТОВ «Кредекс фінанс». Станом на 23 жовтня 2023 року виконавче провадження відкрито.

Згідно Інформації про виконавче провадження від 23 жовтня 2023 року, 03 серпня 2009 року відкрито виконавче провадження № 14513717 на підставі виконавчого листа №2-174 від 24 травня 2007 року, боржник ОСОБА_2 , стягувач АКІБ УкрсибБанк. 17 січня 2020 року замінено стягувача виконавчого провадження на підставі ухвали Летичівського райсуду №678/51/13-ц з АТ Укрсиббанк на ТОВ «Кредекс фінанс». Станом на 23 жовтня 2023 року виконавче провадження відкрито.

Матеріали справи не містять доказів того, що вищевказані договори про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги №10-03/23 від 10 березня 2023 року та № 22-05/23 від 22 травня 2023 року визнані недійсними.

У зв`язку з тим, що на підставі договорів відступлення права вимоги у матеріальних правовідносинах відбулося правонаступництво, строк пред`явлення виконавчого листа до виконання не сплив, тому наявні підстави для заміни вибулого стягувача з метою забезпечення дотримання принципу обов`язковості судового рішення і можливості реалізації новим кредитором своїх прав на стадії виконання судового рішення в примусовому порядку.

Керуючись ст.ст. 55, 247, 258-261, 263, 268, 272-273, 351-355, 442 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну стягувача його правонаступником - задовольнити.

Замінити вибулого стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» у виконавчому провадженні по примусовому виконанню виконавчого листа у справі №2-174/2007 на правонаступника Стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про стягнення з боржника ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором №11021145000.

Замінити вибулого стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» у виконавчому провадженні по примусовому виконанню виконавчого листа у справі №2-174/2007 на правонаступника Стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про стягнення з боржника ОСОБА_2 заборгованості за кредитним договором №11021145000.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

УЧАСНИКИ СПРАВИ:

Заявник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», код ЄДРПОУ: 43577608, юридична адреса: вул. Харківське Шосе, буд. 201/203, літера 2А, офіс 602, м. Київ, 02121.

Заінтересована особа-1 (Первісний Стягувач): Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал», код ЄДРПОУ: 36799749, юридична адреса: вул. Кудрявський Узвіз, буд. 5-Б, м. Київ, 04053.

Заінтересована особа-2 (Боржник-1): ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікові картки платника податків: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

Заінтересована особа-3 (Боржник-2): ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікові картки платника податків: НОМЕР_2 , АДРЕСА_1

Заінтересована особа-4 (приватний виконавець): Летичівський відділ Державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), вул. Юрія Савіцького, 14/1, смт Летичів, Хмельницький район, Хмельницька область, 31500.

Заінтересована особа-5 (яка не заявляє самостійних вимог): Товариство з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс», код ЄДРПОУ: 43495721, юридична адреса: вул. Борщагівська, 117/18, м. Київ, 03056.

Суддя підпис А. В. Лазаренко

Суддя А. В. Лазаренко

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116403333
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну стягувача його правонаступником

Судовий реєстр по справі —2-174/2007

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 17.12.2007

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Акулова М. І.

Ухвала від 17.12.2007

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Акулова М. І.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Рішення від 06.03.2007

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 19.03.2007

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лисенко Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні