Ухвала
від 19.01.2024 по справі 632/2035/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/2035/23

провадження № 2/632/199/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про виключення третіх осіб, відкриття провадження, витребування доказів та призначення підготовчого провадження

19 січня 2024 р. м. Первомайський

Суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Кочнєв О.В., вирішуючи питання долі цивільної справи за позовною заявою виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, служба у справах дітей виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, центр надання адміністративних послуг Олексіївської сільської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

29.11.2023 року позивач в особі свого представника за посадою звернувся до суду із відповідною заявою, в якій просив суд позбавити батьківських прав відповідачку відносно її неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зі стягненням з відповідачки аліментів на утримання дітей у розмірі 1/2 частини її заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дати звернення до суду і до повноліття дітей.

Підставою цього позивач зазначив власне рішення від 16.11.2023 року №266 «Про доцільність позбавлення батьківських прав» відносно відповідачки, перебування дітей у дитячому будинку сімейного типу, власну заяву відповідачки про необхідність позбавлення її батьківських прав від 31.10.2023 року через неспроможність відповідачки забезпечити належне утримання дітей.

Суду не було надано підстав залучення до участі у справі третіх осіб.

Суддею для підтвердження місця реєстрації відповідачки був здійснений самостійний запит до Єдиного державного демографічного реєстру та отримано відповідь про відсутність даних про відповідачку у вказаному реєстрі.

У зв`язку з чим судом було здійснено запит до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області з метою підтвердження місця реєстрації відповідачки та 11.01.2024 року отримано відповідь з підтвердженням місця проживання відповідачки за адресою, вказаною у позовній заяві.

Справа підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області.

У відповідності до вимог п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Таким чином, вказану справу слід розглядати у порядку загального позовного провадження з призначенням по справі підготовчого судового засідання.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, відмові у відкритті провадження чи необхідності повернення позовної заяви суддя не вбачає.

Від сплати судового збору за подання позовної заяви за обома вимогами позивач звільнений.

Заяв та клопотань, які потребують вирішення суддею на стадії відкриття провадження по справі, матеріали позовної заяви не містять.

При цьому суддя вважає за необхідне виключити з числа учасників справи третіх осіб, оскільки їх участь у справі нічим не обгрунтована, вони підпорядковуються позивачу та за нормами Сімейного кодексу України виключно орган опіки та піклування може виступати стороною у сімейних справах, пов`язаних з позбавленням батьківських прав, а таким органом є виконавчий комітет Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області., тобто вказані особи не можуть мати у даній конкретній цивільній справі права та обов`язки як третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, відповідно до вимог ч.1 ст.53 ЦПК України. При цьому на відміну від відповідача, суд не позбавлений можливості виконати вказану процесуальну дію, оскільки предмет спору не може вплинути на права третіх осіб, а позивач в порядку передоручення між підпорядкованими йому органами може здійснити відповідні розпорядчі дії для виконання його приписів в разі задоволення позовних вимог у межах норм Сімейного кодексу України та підзаконних актів в частині предмета позову.

19.10.2023 року набули чинності зміни до ЦПК України у зв`язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документів» від 29.06.2023 року №3200-IX, відповідно до яких був встановлений обов`язок мати Електронний кабінет у ЄСІТС на підставі ч.6 ст.14 ЦПК України для наступних категорій осіб: «Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку».

Треті особи по справі прямі вимоги процесуального закону не виконали, що тим більше вказує на необхідність виключення їх з числа учасників справи, оскільки вони умисно не виконують вимоги закону, чим створюють штучні перепони суду у розгляді справи.

Згідно абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України щодо того, що особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Відповідно до п.1 та п.5 ч.5 ст.12 ЦПК України саме суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість керує ходом судового процесу та запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч.7 ст.81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 84 ЦПК України передбачений порядок витребування доказів, які за загальним правилом витребовуються ухвалою суду, постановленою у порядку окремого процесуального документу.

В даній справі у позивача слід витребувати докази, що саме був присутній на засіданні 16.11.2023 року під час затвердження рішення №266 «Про доцільність позбавлення батьківських прав» з метою підтвердження кворуму та результатів голосування безвідносно наявного в матеріалах справи витягу з протоколу №13 засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті позивача, яка не є органом опіки та піклування в розумінні вимог СК України.

На підставі викладеного та керуючись ч.5 ст.12, ч.6 та ч.7 ст.14, абзацом другим частини четвертої ст.19, ч.1 ст.53, ч.7 ст.81, ст. 84, ст.ст. 187, 196, 197, ч.5 ст.272 п.1 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Виключити з числа учасників справи як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, службу у справах дітей виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області та центр надання адміністративних послуг Олексіївської сільської ради Харківської області.

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 11 годину 45 хвилин 07 лютого 2024 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3,

Копію цієї ухвали надіслати позивачу засобами Електронного суду, а відповідачу засобами поштового зв`язку разом із копією позовної заяви та доданих до неї матеріалів.

Витребувати упозивача допочатку підготовчогопровадження наступнідокументи дляприєднання доматеріалів справи:склад органу опіки та піклування виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області (належним чином завірена копія рішення), присутні на засіданні виконавчого комітету 16.11.2023 року члени вказаного органу та обговорення та голосування вказаного питання (належним чином завірені витяг з протоколу або сам протокол засідання саме органу опіки та піклування 16.11.2023 року).

Роз`яснити позивачу, що не виконання вказаної ухвали в частині надання витребуваних документів буде підставою для накладення штрафу на вказаного учасника провадження у порядку ст.148 ЦПК України

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач зобов`язаний надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у неї докази, якими вона обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідачка зобов`язана надіслати іншим учасникам справи (позивачу). У разі ненадання відповідачкою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Відповідно дочастини першоїстатті 193ЦПК Україниу строкдля поданнявідзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Питання необхідності подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у підготовчому судовому засіданні 07.02.2024 року.

Також у підготовчому провадженні вирішити питання допиту дітей у судовому засіданні при розгляді справи по суті.

Повідомити відповідачку, що вона може отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Позивач може ознайомитися з матеріалами справи засобами Електронного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя -

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116408250
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —632/2035/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні