Ухвала
від 18.01.2024 по справі 438/1464/23
БОРИСЛАВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 438/1464/23

Провадження № 2-о/438/3/2024

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

18 січня 2024 року Бориславський міський суд Львівської області в складі:

головуючого-суддіСлиша А.Т. ,

присяжнихПапки І.Ф., Сюми В.М.,

за участі секретаря судових засідань Стасишин Н.Т.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, щодо якої розглядається заява ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бориславі клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у справі за заявою ОСОБА_4 , заінтересована особа виконавчий комітет Бориславської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_4 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Заявник обґрунтовує свої вимоги тим, що в ОСОБА_5 є рідним братом заявника, який страждає з 2000 року стійким незворотним порушенням психічного розвитку, не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися та оцінювати життєві ситуації.

Через стійкий психічний розлад ОСОБА_5 не в змозі контролювати свою поведінку, раціонально та логічно мислити, у тому числі будувати причинно-наслідкові зв`язки. Хворобливий стан психіки ОСОБА_5 характеризується безпричинною агресією, неусвідомлюваністю й не здатністю оцінювати юридично значущі ситуації. З цих же причин ОСОБА_5 не може самостійно вчиняти дії, що покликані створювати чи змінювати будь-які правовідносини, підписувати документи, представляти самостійно свої інтереси у відносинах з державними органами, юридичними і фізичними особами.

ОСОБА_5 не адекватно сприймає навколишній світ, не може повноцінно керувати своїми діями, усвідомлювати їх значення і відповідати за них, не здатен повною мірою реалізовувати свої права і виконувати обов`язки й у зв`язку з цим може бути визнаний недієздатним.

Просить визнати ОСОБА_5 недієздатним, для подальшого оформлення над ним опіки.

У зв`язку з наведеним просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та його здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, представник заявника - адвокат Бабич І.А. у судовому засіданні просить призначити судово-психіатричну експертизу.

Представника особи, щодо якої розглядається заява ОСОБА_2 не заперечує щодо задоволення заявленого клопотання.

Представник заінтересованої особи Шульц Т.І. не заперечує щодо задоволення заявленого клопотання.

Суд, заслухавши сторін, дослідивши матеріали справи вважає, що клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч.4-6 ст.103 ЦПК України.

Як вбачається з п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення ч. 1 ст. 39 ЦК України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Розглянувши вказане клопотання, враховуючи, що в матеріалах справи наявні достатні дані про розлад здоров`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вирішення питання про те, чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, в справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Згідно з п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 76-80, 102-105, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253, ст.ст.259, 260, ч.1 ст.298, ч.2 ст.299 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

клопотання заявника ОСОБА_4 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_4 , заінтересована особа виконавчий комітет Бориславської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

?Чи хворіє ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Борислава Львівської області, на психічну хворобу?

? Чи розуміє ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (79021, м. Львів, вул. Кульпарківська, 95).

Для проведення експертизи направити експертам копію ухвали, цивільну справу №438/1464/23 та оригінал медичної карти амбулаторно хворого ОСОБА_5 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_4 забезпечити явку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (79021, м. Львів, вул. Кульпарківська, 95)

За результатами експертизи подати висновок Бориславському міському суду Львівської області.

Встановити термін на проведення експертизи один місяць з моменту отримання копії ухвали про призначення експертизи.

Роз`яснити заявнику положенняст. 109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий суддя Андрій СЛИШ

Присяжні

Ірина ПАПКА

Леся СЮМА

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116412109
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —438/1464/23

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні