Ухвала
від 19.01.2024 по справі 541/161/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/161/24

Провадження № 2-о/541/37/2024

У Х В А Л А

19 січня 2024 року м.Миргород

Суддя Миргородського міськрайонного суду Полтавської області Шатілова Л.Г., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про встановлення фактів що мають юридичне значення, заінтересовані особи : Миргородська міська рада, Управління соціального захисту населення Миргородської міської ради ,

установив:

До суду надійшли матеріали заяви ОСОБА_1 про встановлення фактів що мають юридичне значення, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме , що ОСОБА_2 є його тіткою, а також встановити факт що він ОСОБА_1 за відсутності інших осіб, є єдиною особою, яка здійснює постійний сторонній догляд за своєю тіткою ОСОБА_2 , яка за станом здоров`я потребує отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Справа в частині встановлення факту родинних відносин підсудна Миргородському міськрайонному суду Полтавської області.

Заява за формою та змістом відповідає вимогам статей 175 і 177 ЦПК України.

У справі за заявою ОСОБА_1 в частині про встановлення факту родинних відносин, необхідно відкрити провадження та призначити до судового розгляду.

В заяві міститься клопотання заявника про виклик свідків.

Клопотання підлягає до задоволення, так як покази свідків мають важливе значення для повного та всебічного з`ясування дійсних обставин справи, з метою прийняття об`єктивного судового рішення.

Щодо вимоги про встановлення факту, що ОСОБА_1 за відсутності інших осіб, є єдиною особою, яка здійснює постійний сторонній догляд за своєю тіткою ОСОБА_2 , яка за станом здоров`я потребує отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи , суддя зазначає наступне.

В заяві ОСОБА_1 зазначає також про необхідність встановлення в судовому порядку факту догляду ним, як єдиною особою, яка здійснює догляд за особою яка потребує такого догляду. Посилається на те, що від встановлення даного факту залежить виникнення у нього прав та обов`язків, визначенихЗУ «Про соціальні послуги», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Постановою КМУ від 29.04.2004 року №588 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги».

Згідно з п.1Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах, про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як зазначено в п.3 Постанови Пленуму, у кожному разі суддя зобов`язаний перевірити підвідомчість даної заяви суду. Якщо за законом заява не підлягає судовому розгляду, суддя мотивованою ухвалою відмовляє у прийнятті заяви, а коли справу вже порушено - закриває провадження в ній.

В частині 6статті 13 Закону України «Про соціальні послуги»передбачено, що фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цьогоЗаконубез здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: 1) особами з інвалідністю I групи; 2) дітьми з інвалідністю; 3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; 4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; 5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

23 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», якою затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

У пункті 3 даного Порядку визначено, що компенсація призначається і виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за місцем проживання / перебування осіб, яким надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

З поданої заяви вбачається, що встановлення юридичного факту, про який просить ОСОБА_1 фактично необхідно йому для призначення його особою, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Факт постійного надання соціальних послуг (догляду) інвалідам та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, може бути встановлений структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за місцем проживання/перебування осіб, яким надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі із дотриманням Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 859 із змінами та доповненнями. Тобто, Законом визначено порядок встановлення факту постійного надання соціальних послуг (догляду) інвалідам та хворим, про встановлення якого просить заявник.

ОСОБА_1 у поданій заяві не вказав та не надав документів про те, що він використав всі передбачені законодавством можливості для встановлення даного факту в позасудовому порядку.

У даному випадку встановлення факту догляду за особою не входить до повноважень суду та не впливає на зміну, виникнення або припинення особистих чи майнових прав заявника.

Отже, заявник має право звернутися до відповідних уповноважених органів з дотриманням вимог законодавства та у разі незгоди із прийнятим рішенням, оскаржити його в судовому порядку.

За вказаних обставин в цій частині заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, що є підставою для відмови у відкритті провадження у справі на підставі пункту 1 частини 1статті 186 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 19, 175, 177, 186, 187, 274, 277, 294 ЦПК України,

постановив:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 в частині встановлення факту родинних відносин: заінтересовані особи Миргородська міська рада, Управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, та відкрити провадження у справі.

Відмовити у відкритті провадження в частині вимог ОСОБА_1 про встановлення факту, що він ОСОБА_1 за відсутності інших осіб, є єдиною особою, яка здійснює постійний сторонній догляд за своєю тіткою ОСОБА_2 , яка за станом здоров`я потребує отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Справу розглядати за правилами окремого провадження.

Судове засідання для розгляду справи по суті провести 14 лютого 2024 року о 14 годині 00 хвилин у залі судових засідань Миргородського міськрайонного суду Полтавської області, розташованому за адресою: вул. Гоголя, 133, м. Миргород, Полтавська область.

Задовольнити клопотання заявника про виклик свідків та викликати в судове засідання:

ОСОБА_3 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_4 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановити заінтересованимособам строк п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на заяву. У зазначений строк заінтересована особа має право надіслати суду відзив на заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти заяви. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання заінтересованою особою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити заявнику строк п`ять днів з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити заінтересованимособа строк п`ять днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці офіційного веб-порталу судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mrm.pl.court.gov.ua

Копію цієї ухвали надіслати заявнику.

Копію цієї ухвали разом із копією заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати заінтересованим особам.

Ухвала в частині відмови у відкритті провадження може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області протягом п`ятнадцяти днів з моменту складення.

Суддя: Л. Г. Шатілова

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116417802
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —541/161/24

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні