Ухвала
від 16.01.2024 по справі 756/12060/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/12060/23

Провадження № 2-о/756/37/24

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2024 року місто Київ

Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Ткач М.М.,

присяжних - Урзан О.І., Черкашиної Г.М.,

за участі секретаря судового засідання - Тагієва Р.Д.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника особи щодо якої розглядається справа ОСОБА_2 - адвоката Міхо К.В.,

представника заінтересованої особи Органу опіки та піклування Оболонської районної в м. Києві державної адміністрації - Литовченко Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі у м. Києві у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Оболонського районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа № 756/12060/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 02.10.2023 прийнято до розгляду та відкрито окреме провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Ухвалою суду від 07.12.2023 клопотання заявника ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, задоволено, витребувано у Правобережної психіатричної амбулаторії №3 (м.Київ, вул.Кирилівська, 103) медичну документацію відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

10.01.2024 на виконання вимог ухвали суду від 07.12.2023 надійшла медична документація відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні судом було поставлено на обговорення клопотання заявника про призначення у справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою встановлення психічного стану останнього.

Заявник у судовому засіданні підтримав зазначене клопотання.

Представник особи щодо якої розглядається справа ОСОБА_2 - адвокат Міхо К.В. підтримав клопотання заявника про призначення у справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник органу опіки та піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації у судовому засіданні не заперечила щодо призначення судово-психіатричної експертизи стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи те, що для вирішення питання щодо психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідні спеціальні знання, суд вважає необхідним призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 756/12060/23, до яких, також, долучено медичну документацію щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка надана КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія», а саме: медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи, що для проведення експертного дослідження потрібен певний час, провадження у справі відповідно до ст. 252, 253 ЦПК України слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 103, 104, 105, 252, 253, 258-260, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

3.Чи впливає це захворювання на здатність ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

4.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки?

5.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , приймати участь у судових засіданнях?

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м.Київ, вул. Кирилівська, 103А).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 756/12060/23.

Про дату, час і місце проведення експертизи повідомити учасників процесу.

Згідно зі ст. 15 Закону України "Про судову експертизу" проведення судово-психіатричної експертизи здійснити за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділені ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» з Державного бюджету України.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали суду складено 16.01.2024.

Суддя М.М. Ткач

Присяжні О.І. Урзан

Г.М. Черкашина

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116426182
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —756/12060/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні