Ухвала
від 12.01.2024 по справі 456/6351/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/6351/23

Провадження № 1-кп/456/183/2024

УХВАЛА

судового засідання

12 січня 2024 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Стрию при розгляді обвинувального акта в кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань № 72023141000000012 від 28.11.2023 щодо ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Стрийського міськрайонного суду Львівської області знаходиться кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В підготовче судове засідання на день розгляду справи не з`явилися особи, які беруть участь у справі.

Прокурор ОСОБА_4 подав клопотання про відкладення підготовчого судового засідання.

Захисник ОСОБА_5 подала клопотання про проведення дистанційного судового провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, розглянувши клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_5 , вважає, що клопотання адвоката про проведення дистанційного судового провадження підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, згідно з ч. 2 ст. 314 КПК України підготовче судове засідання відбувається за участю прокурора, обвинуваченого, захисника, потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом для судового розгляду. Після виконання вимог, передбачених статтями 342-345 цього Кодексу, головуючий з`ясовує в учасників судового провадження їх думку щодо можливості призначення судового розгляду.

Проте відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Загальновідомий факт, що президент підписав Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», згідно з яким воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства. Указом президента № 133/2022 від 14.03.2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 26 березня 2022 року строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався. У зв`язку із запровадженням та продовженням в Україні воєнного стану тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також впроваджуватися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб.

Разом з тим, відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин та у разі необхідності забезпечення безпеки осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Відповідно до ч. 4 ст. 336 КПК України, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання. Частиною 6 вказаної статті передбачено, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, тримається в установі попереднього ув`язнення або установі виконання покарань, дії, передбачені ч. 4 цієї статті, здійснюються службовою особою такої установи.

Враховуючи, що місце роботи адвоката ОСОБА_5 знаходиться за адресою: м. Київ, що утруднює її прибуття в підготовче судове засідання в умовах воєнного стану, зважаючи на її бажання взяти участь у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції з місця роботи адвоката, з метою забезпечення права обвинуваченої ОСОБА_3 на захист, суд дійшов переконання про необхідність проведення дистанційного судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою системи «Електронний суд» з місця роботи адвоката, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Петра Чаадаєва, будинок 2, офіс 5.

Керуючись ст. 314, 336 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_5 про проведення дистанційного судового провадження задовольнити.

Підготовче судове засідання відкласти на 06 лютого 2024 року на 11 год. 00 хв., поновивши виклик у судове засідання сторін кримінального провадження (прокурора, обвинувачену, її захисника).

Здійснити дистанційне судове провадження 06.02.2024 об 11 год. 00 хв. про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи «Електронний суд».

Призначити проведення відеоконференції за допомогою системи «Електронний суд» (організація зв`язку за допомогою системи «Електронний суд», авторизувавшись на сайті https://vkz.court.gov.ua за допомогою ЕЦП).

Копію ухвали надіслати захиснику обвинуваченої ОСОБА_3 адвокату ОСОБА_5 , яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116429018
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —456/6351/23

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Постанова від 15.12.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні