Постанова
від 09.01.2024 по справі 907/538/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" січня 2024 р. Справа №907/538/23

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Бонк Т.Б.,

Суддів Бойко С.М., Якімець Г.Г.

секретар судового засідання Кострик К.,

представники сторін:

позивача: Ємчук Л.В. (адвокат);

відповідача: Белла Т.А. (адвокат);

розглянувши матеріали апеляційної скарги Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі Філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" №05-966 від 10.10.23 (вх. суду від 19.10.2023 №01-05/3239/23)

на рішення Господарського суду Закарпатської області від 27.09.2023 (повний текст рішення складено 02.10.2023, суддя Р.М. Лучко, м. Ужгород)

у справі №907/538/23

за позовом: Фізичної особи-підприємця Дерев`янчука Володимира Вікторовича, м. Ужгород

до відповідача: Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", м. Київ

в особі Філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", м. Ужгород

про стягнення 997 220, 00 грн

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст вимог позовної заяви і рішення суду першої інстанції:

У червні 2023 року Фізична особа-підприємець Дерев`янчук Володимир Вікторович звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовом про стягнення з Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ужгородське лісове господарство 997 220, 00 грн заборгованості за виконані роботи з виготовлення технічної документації із землеустрою, посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за Договором на виконання проектно-вишукувальних робіт з геодезії, топографії, картографії, землеустрою №69/10-21 від 06.09.2021.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідач неналежно виконав зобов`язання з своєчасної оплати вартості виконаних позивачем проектних робіт за Договором на виконання проектно-вишукувальних робіт з геодезії, топографії, картографії, землеустрою №69/10-21 від 06.09.2021 року, у зв`язку з чим в нього виникла заборгованість в розмірі 997 220,00 грн.

Рішенням Господарського суду Закарпатської області від 27.09.2023 у справі №907/538/23 позов задоволено. Присуджено до стягнення з відповідача на користь позивача 997 220,00 грн заборгованості, а також 14 958,30 грн судових витрат.

При прийнятті рішення суд першої інстанції виходив з того, що між Державним підприємством "Великоберезнянське лісове господарство", як замовником та Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем, як Виконавцем укладено Договір на виконання проектно-вишукувальних робіт з геодезії, топографії, картографії, землеустрою №69/10-21 від 06.09.2021. За умовами п.1.1. даного Договору Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе виконання робіт: технічних документацій із землеустрою щожо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем на виконання умов Договору, відповідно до протоколу погодження договірної ціни та згідно з підписаними сторонами Договору кошторисами (Форми №3-П) виконано роботи по виготовленню технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок ДП "Великоберезнянське лісове господарство" по Жорнавському та Волосянківському лісництвах та відповідно до Актів приймання-передачі виконаних робіт передано зазначені технічні документації, які прийняті ДП "Великоберезнянське лісове господарство" без зауважень, про що свідчить підпис уповноваженої особи ДП "Великоберезнянське лісове господарство" на зазначених Актах приймання-передачі виконаних робіт. Державне підприємство Великоберезнянське лісове господарство згідно з наказом Державного агенства лісових ресурсів України №673 від 21.10.2021 Про припинення Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство та затвердження складу Комісії з припинення, Державне підприємство "Великоберезнянське лісове господарство" ліквідовано шляхом реорганізації, а саме - приєднання його до Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство".

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань підтверджується, що 28.09.2022 здійснено державну реєстрацію припинення Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство в результаті реорганізації (№ запису 1003111120027000140) із зазначенням юридичної особи правонаступника у справі ДП Ужгородське лісове господарство. Пунктом 1 наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 890 від 28.10.2022 Про припинення Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення, визначено припинення Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство" шляхом реорганізації, а саме - приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України. Відповідно з витягу з Передавального акту балансових рахунків, основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, а також матеріалів лісовпорядкування та документів, які підтверджують речові права на земельні ділянки, нерухоме майно та інше ДП Ужгородське лісове господарство від 17.01.2023 вбачається включення в перелік поточної кредиторської заборгованості, яка передана від Державного підприємства Ужгородське лісове господарство до Державного спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" борг перед Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем в сумі 997 223,75 грн., а згідно з п.1 наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України №321 від 17.01.2023 закріплено за Філією Ужгородське лісове господарство Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 17.01.2023 № 147 Про затвердження передавального акту Державного підприємства Ужгородське лісове господарство.

Короткий зміст вимог та узагальнених доводів учасників справи:

Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" в особі Філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (відповідач) не погодилось з рішенням суду першої інстанції, подало апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Апеляційна скарга мотивована тим, що на думку апелянта, суд першої інстанції в порушення принципу змагальності безпідставно переклав тягар доказування факту наявності у відповідача перед позивачем заборгованості за Договором у розмірі 997 220, 00 грн саме на відповідача. Скаржник вказує, що доказів виконання умов Договору сторонами позивачем до суду не надано, так як і не надано і будь-яких інших доказів. Крім того, зазначає що в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази переходу до Державного спеціалазованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалазованого господарського підприємства "Ліси України" заборгованості Державного підприємства "Великоберезнянське лісове господарство" в порядку правонаступництва, відповідно безпідстаним є застосування відповідальності до відповідача за спірною заборгованістю, оскільки останній є неналежним відповідачем у справі.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.

Позивач вказує, зокрема, що ним на виконання умов Договору, відповідно до протоколу погодження договірної ціни згідно з підписаними сторонами Договору кошторисами (Форми №3-П) виконано роботи по виготовленню технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок ДП "Великоберезнянське лісове господарство" по Жорнавському та Волосянківському лісництвах та відповідно до актів приймання-передачі передано означені технічні документації, які прийняті ДП "Великоберезнянське лісове господарство" без зауважень, про що свідчить підпис керівника ДП "Великоберезнянське лісове господарство" на зазначених актах приймання-передачі виконаних робіт. Підписання актів приймання-передачі виконаних робіт, часткова оплата ДП "Ужгородське лісове господарство" вартості виконаних позивачем проектних робіт у розмірі 300 000 тис. грн та укладення плану-графіку погашення заборгованості, вказують про обізнаність філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України" про наявну заборгованість та виконання умов договору ФОП Дерев`янчуком В.В.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу розподілено до розгляду головуючому судді Бонк Т.Б., введено до складу судової колегії суддів Бойко С.М. та Якімець Г.Г.

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 24.10.2023 у справі № 907/538/23 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою відповідача.

Ухвалою від 05.12.2023 призначено розгляд справи в судовому засіданні на 09.01.2024.

У судовому засіданні 09.01.2024 представник скаржника підтримала доводи та вимоги апеляційної скарги.

Представник позивача заперечила щодо апеляційної скарги та просила залишити оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін.

Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну правову оцінку доводам, які містяться в апеляційній скарзі, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а оскаржуване рішення суду першої інстанції залишити без змін, з огляду на наступне.

Згідно з встановленими судами першої та апеляційної інстанцій обставин, і визначених відповідно до них правовідносин, вбачається, що:

06 вересня 2021 року між Державним підприємством Великоберезнянське лісове господарство, як Замовником та Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем, як Виконавцем укладено Договір на виконання проектно-вишукувальних робіт з геодезії, топографії, картографії, землеустрою №69/10-21 (надалі Договір), за умовами п. 1.1. якого Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе виконання робіт: технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Роботи виконуються у відповідності з технічним завданням Замовника, погодженим з Виконавцем, та у відповідності з діючими інструментами, які регламентують виконання даних робіт (п. 1.2. Договору).

Відповідно до п. 2.1. Договору вартість робіт згідно цього договору визначається по домовленості згідно технічного завдання, що підтверджується протоколом узгодження ціни, погодженими Замовником та Виконавцем.

Порядок передачі робіт сторонами визначено в розділі 3 Договору, за змістом п. 3.1. якого Замовнику передаються наступні матеріали: технічна документація із землеустрою при умові їх повного фінансування.

Закінчену роботу Виконавець передає Замовнику для прийомки з актом здачі-прийомки виконаних робіт (п. 3.3. Договору).

Відповідно до п. 3.4. Договору Замовник не пізніше 10 днів з дня отримання роботи зобов`язаний підписати і направити Виконавцю підписаний акт здачі-прийомки або мотивовану відмову у прийомці.

Термін дії Договору сторонами визначено в п. 7.1. Договору: початок дії Договору з моменту підпису, закінчення після оплати і здачі робіт.

Згідно матеріалів справи, Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем на виконання умов Договору, відповідно до протоколу погодження договірної ціни та згідно з підписаними сторонами Договору Кошторисами (Форми №3-П) виконано роботи по виготовленню технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок ДП Великоберезнянське лісове господарство по Жорнавському та Волосянківському лісництвах та відповідно до Актів приймання-передачі (Додатки до Договору) передано зазначені технічні документації, які прийняті Замовником без зауважень, про що свідчить підпис керівника ДП Великоберезнянське лісове господарство на зазначених Актах приймання-передачі виконаних робіт.

Згідно з підписаними сторонами Договору Кошторисами та Актами приймання-передачі виконаних робіт, загальна вартість робіт за Договором становить 1 297 223,75 грн, в тому числі по Жорнавському лісництву 681 285,25 грн та по Волосянківському лісництву 615 938,50 грн.

Платіжними дорученнями №1573 від 27.10.2022 з призначенням платежу погашення заборгованості за послуги в сумі 100 000 грн та №1297 від 06.09.2022 з призначенням платежу погашення заборгованості за послуги в сумі 200 000 грн підтверджується часткова сплата ДП "Ужгородське лісове господарство" вартості виконаних ФОП Дерев`янчуком В.В. проектних робіт в загальній сумі 300 000,00 грн. (а.с. 31,32).

Водночас, позивач стверджує про неналежне виконання відповідачем умов Договору в частині повної оплати вартості виконаних Виконавцем робіт в розмірі 997 223,75 грн (1 297 223,75 грн 300 000,00 грн).

Згідно з наказом Державного агентства лісових ресурсів України №673 від 21.10.2021 Про припинення Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство та затвердження складу Комісії з припинення, Державне підприємство "Великоберезнянське лісове господарство" припиняється шляхом реорганізації, а саме - приєднання його до Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство".

Інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань підтверджується, що 28.09.2022 здійснено державну реєстрацію припинення Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство в результаті реорганізації (№ запису 1003111120027000140) із зазначенням юридичної особи правонаступника відповідача у справі ДП Ужгородське лісове господарство.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 № 1003 Деякі питання реформування управління лісової галузі утворено Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України та приєднано до нього спеціалізовані державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів. Пунктом 5 вказаної постанови визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є правонаступником майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, дозвільних документів на спеціальне використання лісових ресурсів та інших документів дозвільного характеру, ліцензій на провадження господарської діяльності та отриманих висновків з оцінки впливу на довкілля до закінчення строку їх дії які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються.

Пунктом 1 наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 890 від 28.10.2022 Про припинення Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення визначено припинення Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство" шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України.

Згідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України №147 від 17.01.2023 Про затвердження передавального акту Державного підприємства Ужгородське лісове господарство затверджено передавальний акт Державного підприємства Ужгородське лісове господарство, яке координується Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, до якого включено усе майно, права та обов`язки Державного підприємства Ужгородське лісове господарство.

Відповідно з наданим позивачем витягом з Передавального акту балансових рахунків, основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, а також матеріалів лісовпорядкування та документів, які підтверджують речові права на земельні ділянки, нерухоме майно та інше ДП Ужгородське лісове господарство від 17.01.2023 вбачається включення в перелік поточної кредиторської заборгованості, яка передана від Державного підприємства Ужгородське лісове господарство до Державного спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" борг перед Фізичною особою-підприємцем Дерев`янчуком Володимиром Вікторовичем в сумі 997 223,75 грн.

Крім того, відповідно до п.1 наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України № 321 від 17.01.2023 закріплено за Філією Ужгородське лісове господарство Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 17.01.2023 № 147 Про затвердження передавального акту Державного підприємства Ужгородське лісове господарство.

При перегляді рішення місцевого господарського суду судова колегія Західного апеляційного господарського суду керувалась наступним:

Предметом даного спору є вимоги Фізичної особи-підприємця Дерев`янчука Володимира Вікторовича до Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі Філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про стягнення 997 220, 00 грн заборгованості за Договором на виконання проектно-вишукувальних робіт з геодезії, топографії, картографії, землеустрою №69/10-21 від 06.09.2021.

За приписами ч. 1 ст.173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Аналогічні за змістом норми містяться і в ст.ст.509,526 Цивільного кодексу України.

До вимог господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з врахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Згідно з ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За своїм змістом та правовою природою укладений між сторонами правочин є договором підряду на проектні та пошукові регулювання, правове регулювання якого визначено §4 Глави 61 ЦК України.

Відповідно до ст. 887 ЦК України за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов`язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити їх.

Згідно з ст. 888 ЦК України визначено, що за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт замовник зобов`язаний передати підрядникові завдання на проектування, а також інші вихідні дані, необхідні для складання проектно-кошторисної документації. Завдання на проектування може бути підготовлене за дорученням замовника підрядником. У цьому разі завдання стає обов`язковим для сторін з моменту його затвердження замовником.

Підрядник зобов`язаний додержувати вимог, що містяться у завданні та інших вихідних даних для проектування та виконання пошукових робіт, і має право відступити від них лише за згодою замовника.

До договору підряду на проведення проектних і пошукових робіт застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 887 ЦК України).

Відтак, загальними положеннями ЦК України про підряд визначено обов`язок Замовника прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі. (ч. 1 ст. 853 ЦК України).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов укладеного між сторонами Договору Виконавцем (позивачем у справі) передано Замовнику (правопопереднику відповідача) технічні документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок ДП Великоберезнянське лісове господарство по Жорнавському та Волосянківському лісництвах в порядку, визначеному Договором, а правопопередником відповідача прийнято виконані позивачем проектні роботи, що підтверджується Актами здачі-приймання та здійснено часткову оплату на суму 300 000,00 грн (платіжні доручення №1573 від 27.10.2022 та №1297 від 06.09.2022), що не заперечується учасниками справи.

Згідно встановлених обставин, правонаступник Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство - Державне підприємство Ужгородське лісове господарство в подальшому приєднано до правонаступника: Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України шляхом його фактичної реорганізації в відокремлений підрозділ (філію) Ужгородське лісове господарство, передання усього майна, прав та обов`язків, а відтак, саме останнє є правонаступником Замовника за Договором у спірних правовідносинах.

Відповідно до ст. 854 ЦК України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Як встановлено судом першої інстанції, сторонами було погоджено план-графік погашення заборгованості філією "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" перед ФОП Дерев`янчуком В.В. в загальній сумі 997 220,00 грн шляхом сплати в березні-квітні 2023 року грошових коштів в сумі по 100 000,00 грн, в травні-липні 2023 року включно по 200 000,00 грн та в серпні 2023 року 197 220,00 грн.

Частиною 1 статті 530 ЦК України обумовлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Приписами ч. 7 ст. 193 ГК України та ст. 525 ЦК України встановлено загальне правило щодо заборони односторонньої відмови від зобов`язання або односторонньої зміни його умов, що кореспондується із вимогами ст. 629 ЦК України щодо обов`язковості договору для виконання сторонами.

Згідно із ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Щодо посилань скаржника на відсутність в матеріалах справи належних та допустимих доказів переходу до Державного спеціалазованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалазованого господарського підприємства "Ліси України" заборгованості Державного підприємстваа "Великоберезнянське лісове господарство" в порядку правонаступництва, апеляційний суд зазначає, що в матеріалах справи наявний наказ Державного агентства лісових ресурсів України №673 від 21.10.2021 Про припинення Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство та затвердження складу Комісії з припинення, Державне підприємство "Великоберезнянське лісове господарство" припиняється шляхом реорганізації, а саме - приєднання його до Державного підприємства "Ужгородське лісове господарство".

Відтак, Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України в особі філії Ужгородське лісове господарство Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України є правонаступником усіх прав та обов`язків Державного підприємства Ужгородське лісове господарство, яке в свою чергу є правонаступником Державного підприємства Великоберезнянське лісове господарство.

Колегія суддів апеляційного суду зазначає, що перехід матеріальних прав відповідно до чинного законодавства є підставою для здійснення матеріального та процесуального правонаступництва, а моментом матеріального првонаступництва є саме момент підписання відповідного передавального акту. Даний висновок підтверджується, положеннями чинного законодавства, зокрема ст. 107 ЦК України. У постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 06.02.2020 у справі №564/2214/17 встановлено, що: "Під час реорганізації юридичної особи шляхом приєднання, передання майна, прав та обов`язків від правопопередника до правонаступника здійснюється на підставі передавального акта, в якому має бути чітко зазначено про суть та обсяг прав і обов`язків, що передаються. Разом з тим момент переходу прав і обов`язків до правонаступника визначається днем підписання передавального акта, і тому може не співпадати у часі з моментом здійснення реорганізації підприємства, тобто включенням запису про припинення юридичної особи до державного реєстру. "

Відповідно до укладеного позивачем та Філією Ужгородське лісове господарство Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України Плану-графіку погашення заборгованості перед ФОП Дерев`янчук В.В. за виконані роботи по виготовленню технічних документацій із землеустрою було передбачено повне погашення заборгованості протягом березня-серпня 2023 року включно шляхом сплати в березні-квітні 2023 року грошових коштів в сумі по 100 000,00 грн, в травні-липні 2023 року включно по 200 000,00 грн та в серпні 2023 року 197 220,00 грн.

З урахуванням наведеного вище, враховуючи що відповідач взяті на себе зобов`язання не виконав, а також відсутність в матеріалах справи доказів здійснення відповідачем оплати заборгованості в розмірі 997 220, 00 грн, колегія суддів апеляційного суду погоджується з висновками суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позовних вимог та стягнення 997 220, 00 грн заборгованості.

Висновок апеляційного суду за результатами розгляду апеляційної скарги.

Відповідно до ч.1 ст.236 ГПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права (ч. 1 ст. 276 ГПК України).

На підставі викладеного колегія суддів Західного апеляційного господарського суду вважає, що рішення Господарського суду Закарпатської області від 27.09.2023 у справі №907/538/23 ґрунтується на матеріалах справи та чинному законодавстві і підстав для його скасування немає, а зазначені в апеляційній скарзі доводи скаржника не обґрунтовані і не визнаються такими, що можуть бути підставою для скасування чи зміни оскаржуваного судового рішення.

Судові витрати в суді апеляційної інстанції.

Оскільки у цьому випадку суд апеляційної інстанції не змінює рішення, та не ухвалює нового рішення, розподіл судових витрат судом апеляційної інстанції не здійснюється (частина 14 статті 129 ГПК України). Відтак, згідно ст.129 ГПК України сплачений судовий збір за подання апеляційної скарги слід залишити за скаржником.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 236, 254, 269, 270, 275, 276, 281, 282 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі Філії "Ужгородське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" №05-966 від 10.10.23 (вх. суду від 19.10.2023 №01-05/3239/23) - залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Закарпатської області від 27.09.2023 у справі №907/538/23 - залишити без змін.

3. Судовий збір за перегляд справи у суді апеляційної інстанції - покласти на скаржника.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня її проголошення згідно зі ст.ст. 286-289 ГПК України.

5. Матеріали справи повернути до місцевого господарського суду.

Повний текст постанови складено та підписано 19.01.2024

Головуючий суддя Т.Б. Бонк

суддя С.М. Бойко

суддя Г.Г. Якімець

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116442926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/538/23

Судовий наказ від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Постанова від 09.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні