Постанова
від 22.01.2024 по справі 18/289
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий І інстанції: Л.М. Петрова

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2024 р. Справа № 18/289Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді Ральченка І.М.,

Суддів: Катунова В.В. , Чалого І.С. ,

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 06.11.2023, по справі № 18/289

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі

до Акціонерного товариства "Вільховатське"

про стягнення суми,

ВСТАНОВИВ:

16.08.2023 до Господарського суду Полтавської області надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі від 09.11.2006 № 18/289, в якій заявник просив замінити:

- стягувача у виконавчому листі, виданому 09.11.2006 Господарським судом Полтавської області, з Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі (ідентифікаційний код 22534593) на Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927);

- боржника у виконавчому листі, виданому 09.11.2006 Господарським судом Полтавської області, з Акціонерного товариства "Вільховатське" (ідентифікаційний код 03771181) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" (ідентифікаційний код 03771181).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 25.08.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі направлено за підвідомчістю та підсудністю до Полтавського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.11.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі від 09.11.2006 № 18/289, виданому Господарським судом Полтавської області, у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі до Акціонерного товариства "Вільховатське" про стягнення 7848,78 грн. - повернуто заявнику без розгляду.

Не погодившись із ухвалою суду першої інстанції, Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області подало апеляційну скаргу, в якій просило ухвалу скасувати, справу направити для продовження розгляду до Полтавського окружного адміністративного суду.

В обґрунтування апеляційної скарги заявник зазначив, що виконавчий документ - виконавчий лист від 09.11.2006 № 18/289, виданий Господарським судом Полтавської області, відсутній у Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області не з вини управління, в через процесуальні обставини, що пов`язані із припиненням боржника.

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 311 КАС України справа розглянута в порядку письмового провадження, у зв`язку з чим, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 311 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши ухвалу суду першої інстанції та доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Із матеріалів справи встановлено, що в провадженні Господарського суду Полтавської області перебувала справа № 18/289 за позовом Управління Пенсійного Фонду України в Кобеляцькому районі до Акціонерного товариства «Вільховатське» про стягнення 7848,78 грн.

Постановою Господарського суду Полтавської області від 14.09.2006 стягнуто з Закритого акціонерного товариства «Вільховатське» на користь Управління Пенсійного Фонду України в Кобеляцькому районі 7848,78 грн. боргу.

09.11.2006 Господарським судом Полтавської області було видано виконавчий лист про примусове виконання постанови від 14.09.2006.

Зазначений виконавчий лист було передано для стягнення заборгованості до Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі та 19.03.2007 державним виконавцем було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження (ВП № 2561077) та направлено для подальшого виконання ліквідаційній комісії.

Відповідно до акту Господарського суду Полтавської області «Про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду» № 4 від 03.03.2014, матеріали справи № 18/289 знищено у зв`язку із закінченням терміну їх зберігання. В архіві суду відсутній оригінали позовної заяви та рішення Господарського суду Полтавської області від 14.09.2006 у справі № 18/289.

В подальшому, з огляду на припинення Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області шляхом злиття та утворення правонаступника Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, наступне припинення Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області шляхом приєднання до правонаступника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, припинення Акціонерного товариства «Вільховатське» та проведення державної реєстрації юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення ТОВ «Вільховатське», Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області звернулось до суду із заявою про заміну стягувача та боржника у виконавчому документі до Господарського суду Полтавської області.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 25.08.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі № 18/289 направлено за підвідомчістю та підсудністю до Полтавського окружного адміністративного суду.

У свою чергу, Полтавський окружний адміністративний суд ухвалою від 06.11.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області повернув заявнику без розгляду з огляду на встановлені недоліки, які не дають можливості розглянути заяву про заміну сторін у виконавчому листі, а саме: знищення Господарським судом Полтавської області у 2014 матеріалів справи № 18/289 у зв`язку із закінченням терміну їх зберігання, відсутність відкритого виконавчого провадження та оригіналу виконавчого листа № 18/289.

З цього приводу колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 № 1404-VIII визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі, зокрема, виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі вибуття однієї зі сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Так, суд першої інстанції, ухвалюючи рішення щодо заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони у виконавчому листі та повертаючи її без розгляду, питань щодо підсудності даної заяви адміністративному суду не вирішував.

Судовим розглядом встановлено, що в провадження Полтавського окружного адміністративного суду дана справа надійшла у виконання ухвали Господарського суду Полтавської області від 25.08.2023 про направлення заяви про заміну сторін у виконавчому листі № 18/289 за підвідомчістю та підсудністю до адміністративного суду.

В силу положень ст. 30 КАС України не допускаються спори між адміністративними судами щодо підсудності.

Разом з тим, колегія суддів вважає за необхідне вказати наступне.

Із матеріалів справи встановлено, що виконавчий документ виконавчий лист від 09.11.2006 № 18/289 виданий Господарським судом Полтавської області на виконання постанови цього ж суду від 14.09.2006 у справі № 18/289.

Зазначена справа була розглянута Господарським судом Полтавської області в порядку адміністративного судочинства.

Так, 01.09.2005 набрав чинності КАС України від 06.07.2005 № 2747-ІV, відповідно до п. 6 розд. VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. Після початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні позови, подані до відповідних місцевих господарських судів у справах, що підсудні окружному адміністративному суду, передаються цими судами до окружного адміністративного суду, якщо провадження у справі ще не відкрито.

Отже, після початку діяльності окружних адміністративних судів повноваження господарських судів щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції припинено.

Тому процесуальні питання щодо виконання судових рішень, постановлених господарськими судами після 01.09.2005 при розгляді адміністративних справ після фактичного початку роботи окружних адміністративних судів підлягають вирішенню останніми.

У той же час, згідно з положеннями ст. 1 КАС України (в редакції, чинній на момент вирішення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони у виконавчому листі) КАС України визначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в адміністративних судах.

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах, врегульовано розд. IV КАС України.

Так, відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, положеннями КАС України встановлено порядок заміни адміністративним судом сторони виконавчого провадження (боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження) її правонаступником лише у разі, якщо спір по суті був вирішений та виконавчий документ був виданий саме адміністративним судом.

Натомість у даному випадку зазначена справа була розглянута Господарським судом Полтавської області, яким і видано виконавчий документ від 09.11.2006 № 18/289.

За наведеного правового врегулювання спірного питання колегія суддів доходить висновку, що у випадку розгляду справи господарським судом, саме цей суд вирішує питання заміни сторін виконавчого провадження при примусовому виконанні судового рішення за виконавчим документом, виданим таким судом.

Отже, саме Господарський суд Полтавської області, який розглядав справу як суд першої інстанції, має вирішувати питання заміни сторін у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа від 09.11.2006 № 18/289.

Враховуючи викладене, беручи до уваги порушення правил предметної підсудності при розгляді заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, колегія суддів вважає за необхідне ухвалу суду першої інстанції про поверення заяви скасувати, заяву про заміну сторони у виконавчому листі від 09.11.2006 у справі № 18/289 направити до Господарського суду Полтавської області.

При цьому, таке рішення не може розцінюватись у якості спору між судами щодо підсудності та порушення заборони про передачу справ, передбачених ст. 30 КАС України, оскільки у ході розгляду справи встановлено помилковість попередніх висновків суду про те, що розгляд даної заяви предметно підсудний окружному адміністративному суду, із подальшою передачею справи на розгляд Полтавського окружного адміністративного суду.

За приписами ч. 1 ст. 318 КАС України, рішення суду підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил юрисдикції (підсудності), визначених статтями 20, 22, 25-28 цього Кодексу.

Отже, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, ухвалу суду першої інстанції - скасуванню, з направленням справи до Господарського суду Полтавської області для розгляду даної заяви за підсудністю.

Керуючись ст. ст. 243, 250, 311, 315, 318, 321 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області - задовольнити частково.

Ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 06.11.2023 по справі № 18/289 скасувати.

Справу за заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі від 09.11.2006 № 18/289, виданому Господарським судом Полтавської області, у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі до Акціонерного товариства "Вільховатське" про стягнення 7848,78 грн. - направити на розгляд за підсудністю до Господарського суду Полтавської області.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач І.М. Ральченко Судді В.В. Катунов І.С. Чалий

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116451091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —18/289

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Постанова від 22.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні